Γυναικοκτονία: Η λέξη που ενοχλεί έφτασε η στιγμή να ληφθεί υπόψη πολύ σοβαρά

γυναικοκτονία-η-λέξη-που-ενοχλεί-έφτα

Γλυκά Νερά, Φολέγανδρος, Δάφνη, Λάρισα. Άλλη μια είδηση για μια ακόμη γυναικοκτονία, άλλη μια περιοχή προστίθεται στις ήδη άλλες πολλές, που ανά καιρούς αναφέρονται και ύστερα ξεχνιούνται.

Άλλη μια γυναίκα πέφτει θύμα ενός άντρα που δεν μπορούσε να συγκρατήσει το «γενετήσιο» του δικαίωμα πάνω σε εκείνη, αφού νιώσει ότι χάνει τον έλεγχο. Πόσες ακόμα γυναίκες πρέπει να δολοφονηθούν, για να πειστούμε ότι το γεγονός δεν αφορά μια απλή δολοφονία, αλλά γυναικοκτονία;

“Μετά την επίσημη ανακοίνωση για την γυναικοκτονία της Καρολάιν, ένα πολύ κοντινό μου πρόσωπο διάβασε αναρτήσεις στα social media με την λέξη «γυναικοκτονία» και πάνω σε μια συζήτησή μας, μου είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί το «γυρνάμε στο φύλο» και στο γεγονός ότι ήταν γυναίκα, αφού έτσι και αλλιώς, «πρόκειται για τρέλα ανεξαρτήτως φύλου»”, λέει η Λίνα Καφρίτσα, MSc Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/ Ψυχοθεραπεύτρια.

Και βρισκόμαστε σήμερα εδώ, δυο γυναικοκτονίες μετά, να συζητάμε ακόμα τα προφανή. Ότι δηλαδή, οι τρεις γυναίκες που δολοφονήθηκαν τους τελευταίους δυο μήνες (τουλάχιστον), ήταν θύματα των συντρόφων τους, και ότι αυτό δεν είναι τυχαίο.

“Ας ξεκινήσουμε αρχικά με τον ορισμό της γυναικοκτονίας: «Η δολοφονία μιας γυναίκας από ερωτικό σύντροφο και ο θάνατος μιας γυναίκας ως αποτέλεσμα πρακτικής που είναι επιβλαβής στις γυναίκες. Ως ερωτικός σύντροφος νοείται πρώην ή νυν σύζυγος ή σύντροφος, ανεξάρτητα από το αν ο/η δράστης/στρια έχει μοιραστεί ή μοιράζεται την ίδια κατοικία με το θύμα.» Η Κάρολαιν δολοφονήθηκε επειδή ήθελε διαζύγιο, η Γαρυφαλλιά επειδή «ενέπαιξε» τον σύντροφο της και σήμερα, η γυναίκα από την Δάφνη δολοφονήθηκε επειδή ο άντρας της «την ζήλευε».”

Γιατί όμως μας ενοχλεί τόσο η λέξη γυναικοκτονία;

Γιατί υπάρχει ακόμα τόσο μεγάλη άρνηση για αυτή τη λέξη, και για άλλες που σχετίζονται άμεσα με αυτή, όπως «πατριαρχία» και «μισογυνισμός»; Δεν υπάρχει ακριβής απάντηση, και αν υπάρχει, είναι πολύπλευρη και πολύπλοκη. Μια θεωρία είναι αυτή της γενικότερης άρνησης, ως αμυντικός μηχανισμός που χρησιμεύει στον άνθρωπο, όταν έχει να αντιμετωπίσει γεγονότα που πάνε πολύ κόντρα στην κοσμοθεωρία και τα «πιστεύω» του και, κατά κάποιο τρόπο, τα απειλούν. Έτσι, με το αρνηθούμε την ύπαρξη της πατριαρχίας, του μισογυνισμού και κατ’ επέκταση της γυναικοκτονίας, αρνούμαστε στον εαυτό μας την προοπτική να υπάρξουμε θύματα ή να παρακολουθήσουμε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο να γίνει θύμα. Συνεπώς, να αποφύγουμε τον πόνο και τον φόβο που συνδέονται με τα παραπάνω σενάρια.

Όποιος και αν είναι ο λόγος ύπαρξης αυτής της αντίστασης και άρνησης από την κοινωνία προς συγκεκριμένα γεγονότα σαν την γυναικοκτονία, σημαντικό είναι να την αναγνωρίσουμε πριν προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι για να λύσουμε αυτό το βαθιά κοινωνικό/ ψυχολογικό θέμα.

Η συγκεκριμένη ορολογία είναι απαραίτητη, όχι για να μας φέρει σε μια απλή αντιπαράθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να υπάρξει ένα viral θέμα για συζήτηση που θα ξεχαστεί μετά από έναν μήνα.

Είναι απαραίτητη γιατί μόνον με την συζήτηση, την έκθεση και την αναγνώριση συγκεκριμένων μορφών βίας, καθώς και κατανοώντας τους βαθύτερους λόγους που γίνεται μια δολοφονία μπορούμε να σταματήσουμε την επιμονή της άρνησης και της πατριαρχίας. Μόνο όταν γίνει όλο αυτό πιο συνειδητό θα μπορέσουμε τελικά να έρθουμε πιο κοντά στο να αποτρέψουμε μελλοντικές δολοφονίες με κίνητρο το φύλο του θύματος.

Η καταγγελία

Στην σημερινή δυσάρεστη είδηση για την γυναικοκτονία στην Δάφνη, προστίθεται και μια άλλη παράμετρος: μια καταγγελία που είχε γίνει 20 μέρες πριν, από μια γειτόνισσα του ζευγαριού για ενδοοικογενειακή βία. Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα ότι ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε/ ελέγξουμε την έκβαση μιας κατάστασης, ακόμα και αν πιστεύουμε ότι δεν θα τύχει σε εμάς. Εκείνη την ημέρα, ήταν ένας έντονος διαπληκτισμός που ίσως να εμπεριείχε σωματική ή λεκτική βία.

Είκοσι μέρες μετά, ήταν γυναικοκτονία. Η κατανόηση των σταδίων του κύκλου κακοποίησης, καθώς και οι γραμμές στήριξης που υπάρχουν για θύματα κακοποίησης μας καθιστούν ικανούς να αναγνωρίσουμε όσα περισσότερα σημάδια μπορούμε.

Μια κακοποιητική σχέση είναι πολύπλοκη και η διαδρομή της αβέβαιη και απρόβλεπτη. Το μεγαλύτερο μας όπλο είναι η υποστήριξη του θύματος, το θάρρος να μιλάμε ανοιχτά και να βλέπουμε φαινόμενα σαν την γυναικοκτονία κατάματα, όσο τρομακτικό και αν είναι.

Επικοινώνησε

Εάν είσαι θύμα ενδοοικογενειακής βίας ή αν γνωρίζεις κάποιο άτομο που την βιώνει, επικοινώνησε εδώ:

• Τηλεφωνική Γραμμή SOS : 15900 για γυναίκες, θύματα βίας . Η γραμμή λειτουργεί στα Ελληνικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, για να βοηθήσει κάθε γυναίκα, ενήλικη ή ανήλικη που έχει πέσει θύμα βίας.Web: http://www.womensos.gr/Τηλ: 15900

• Γραμμή SOS χωρίς χρέωση κατά της οικογενειακής βίας. Η βία προτιμά τις Γυναίκες: Κέντρα Υποστήριξης “Δίπλα σου” Γραμμή χωρίς χρέωση 800 1188881 Από κινητό στο : 210 7786800

• Κέντρα υποδοχής κακοποιημένων γυναικών Τηλ :210.41.12.091

• Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών Τηλ : 210.52.44.657

• Γραμμή Ελπίδας 801 11 16000

Διαβάστε επίσης

Στην 8η στάση Βαρυμπόμπης εγκλωβισμένοι αστυνομικοί και πυροσβέστες από τη φωτιά

Λινού: “Τα κλιματιστικά στην Ελλάδα ευνοούν τη μετάδοση του ιού – δεν τον κρατούν”

Έπαθες ηλίασης… Και τώρα;

Σχετικά Άρθρα
5 λόγοι που τα 30 είναι για τη γυναίκα η καλύτερη δεκαετία και είναι πιο ελκυστικές από ποτέ!
5 λόγοι που τα 30 είναι για τη γυναίκα η καλύτερη δεκαετία και είναι πιο ελκυστική από ποτέ!
Έχεις βρει το άλλο σου μισό; Αυτά τα 20 σημάδια θα στο δείξουν!
Έχεις βρει το άλλο σου μισό; Αυτά τα 20 σημάδια θα στο δείξουν!
Αυτές είναι οι 5 συνήθειες που φθείρουν τη σχέση σου!
Αυτές είναι οι 5 συνήθειες που φθείρουν τη σχέση σου!
Μία φορά άπιστος, για πάντα άπιστος; Δείτε τι λένε οι ειδικοί
Μία φορά άπιστος, για πάντα άπιστος; Δείτε τι λένε οι ειδικοί
Σκέφτεστε να συγκατοικήσετε; Απαντήστε πρώτα στις παρακάτω ερωτήσεις!
Σκέφτεστε να συγκατοικήσετε; Απαντήστε πρώτα στις παρακάτω ερωτήσεις!
%ce%b1%cf%80%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%83%cf%8d%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c-%cf%83%ce%bf%cf%85-%cf%84%cf%8e%cf%81%ce%b1-%ce%bf-%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b90
Απάτησες τον σύντροφό σου… Τώρα; Ο ειδικός σού λέει πώς να το χειριστείς

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του