Δέχεσαι mobbing στη δουλειά και δεν ξέρεις πως να αντιδράσεις;

Σου έχει τύχει να γυρνάς από τη δουλειά και να αισθάνεσαι ψυχολογικά ράκος, όχι γιατί κάτι δεν πήγε καλά και σου έτυχε μία ατυχία ούτε γιατί κουράστηκες πολύ, αλλά εξαιτίας της τοξικής συμπεριφοράς του εργασιακού σου περιβάλλοντος και δη των ανωτέρων σου; Σαν φαινόμενο δεν είναι σπάνιο, τουναντίον το έχουμε βιώσει οι περισσότεροι. Αυτή η μορφή συναισθηματικής βίας ασκείται συνήθως μέσω της στοχοποίησης ενός συνήθως ατόμου από τους ανωτέρους του και είναι πολύ πιο δύσκολο ν’ αποδειχτεί σε σχέση με τη σωματική της εκδοχή (Βullying) λόγω έλλειψης «χειροπιαστών» τεκμηρίων.

Τι είναι mobbing;

Με τον όρο mobbing εννοείται η ηθική παρενόχληση εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους. Η Γαλλίδα ψυχίατρος Marie France Hirigoyen όρισε τον όρο παρενόχληση στο χώρο εργασίας ως κάθε καταχρηστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται με λόγια, πράξεις, γραπτά μηνύματα και μπορεί να ζημιώσει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα του ατόμου, να θέσει σε κίνδυνο την εργασία του ή να διαταράξει το εργασιακό κλίμα. Κατά τον ψυχολόγο Leymann, το mobbing ορίζεται ως η εχθρική και ανήθικη επικοινωνία, η οποία κατευθύνεται με συστηματικό τρόπο από ένα ή λίγα άτομα κυρίως προς ένα άτομο το οποίο, λόγω της συστηματικής αυτής παρενόχλησης, ωθείται σε μια αβοήθητη και ανυπεράσπιστη θέση.

Η ηθική παρενόχληση στο χώρο εργασίας παίρνει τη μορφή ταπεινωτικής συμπεριφοράς, άνισης μεταχείρισης, προσβολών, απομόνωσης, εξώθησης σε σφάλματα, απειλών, άσκησης ψυχολογικής βίας, ανάθεσης υπερβολικού όγκου εργασίας σε συνδυασμό με κακόβουλα σχόλια για την δήθεν ελλιπή απόδοση, τοποθέτησης σε θέση «ψυγείο» χωρίς καθήκοντα και αντικείμενο εργασίας κ.α..

Δεν πλήττονται μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και οι εταιρείες

Το περίεργο είναι πως μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο και σε μεγάλες επιχειρήσεις αποδεικνύουν πως δεν το mobbing δεν «πλήττει» μόνο τους εργαζόμενους – τα προβλήματα είναι κυρίως ψυχοσωματικά προβλήματα στα θύματα- εργαζόμενους που φτάνουν μέχρι και σε αυτοκτονικές τάσεις- αλλά και τους ίδιους τους εργοδότες και πως η ζημία για τις επιχειρήσεις, σε δισεκατομμύρια ευρώ. Ο εργαζόμενος είναι παραγωγικός όταν είναι ευχαριστημένος και σε ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον και όχι όταν δέχεται καταχρηστικές επιθέσεις. Ο εργαζόμενος -θύμα mobbing γίνεται απρόσεκτος, αναποτελεσματικός, η δε ποιότητα της εργασίας του συνεχώς πέφτει.

Γιατί κάποιος ασκεί mobbing;

Τα συναισθήματα που οδηγούν συνήθως στην ηθική παρενόχληση κάποιου είναι ο Φόβος, η Ζήλια, ο Φθόνος και ο Ανταγωνισμός. Στόχος του «θύτη» πάντα είναι να αποσταθεροποιηθεί εντελώς το θύμα, να γίνει «ευάλωτο» και να αποχωρήσει.

Πώς εντοπίζουμε πρακτικά το Mobbing στον χώρο εργασίας μας και πώς καταλαβαίνουμε πως γίνόμαστε «στόχοι»;

Δώστε βάση στις παρακάτω ενδείξεις…

1. Παρεμπόδιση της δυνατότητας επικοινωνίας του εργαζόμενου, δηλαδή δεν έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί, δέχεται λεκτικές απειλές κι επιθέσεις, ειρωνείες, σαρκασμό κι ενέργειες απόρριψης σχετικά με τα εργασιακά του καθήκοντα και τις απόψεις του.

2. Υπονόμευση της αξίας και της υπόληψης του. Ο ανώτερος τον διαβάλλει σε ανώτερους, διασπείρει κακόβουλες φήμες και ταπεινωτικά σχόλια και του κάνει άμεση ή έμμεση επίθεση για τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις του.

3. Υπονόμευση της δυνατότητάς του εργαζόμενου να διατηρεί κοινωνικές επαφές στο χώρο της εργασίας: Απομονώνεται χωροταξικά, του απαγορεύεται –άτυπα ή τυπικά- να συνομιλεί με συναδέλφους πέρα από ότι αφορά σε καθαρά λειτουργικά ζητήματα.

4. Υπονόμευση της εργασιακής υπόστασης του εργαζόμενου: αρχικά, δε του ανατίθενται δουλειές που απαιτούν υψηλό βαθμό υπευθυνότητας, πράγμα που αντανακλά την απαξίωση που καλλιεργείται απέναντι στο πρόσωπό του. Στη συνέχεια, δε του ανατίθενται καθόλου καθήκοντα πλέον, πράγμα που συνήθως χρησιμοποιείται σαν αποδεικτικό για την απροθυμία και την ακαταλληλότητά του.

5. Υπονόμευση της υγείας του εργαζόμενου. Του ανατίθενται δύσκολες αποστολές με σκοπό ν’ αποτύχει παταγωδώς προκειμένου να επιβεβαιώσει την -εκ των άνω κατασκευασμένη- εικόνα της ανικανότητάς σου.

Μην το παρακάνουμε: Κάθε διαφωνία δεν είναι Mobbing

Το ρητό «έκανε την τρίχα τριχιά» δε βγήκε τυχαία, γι΄αυτό πριν καταλήξουμε πως πραγματικά παρενοχλούμαστε, πρέπει να σκεφτόμαστε καλά. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, σε μία δουλειά να υπάρχουν διαφωνίες και, προφανώς, δεν μπορούν να ταιριάζουν όλοι με όλους. Το ότι δύο συνάδελφοι έχουν γίνει κολλητοί και συναντιούνται και εκτός δουλειάς, δε σημαίνει για παράδειγμα πως σε απομονώνουν. Επίσης, αν ο ανώτερός σου σε επιπλήττει δίκαια για τη χαμηλή απόδοσή σου με κόσμιο τρόπο και εσύ αισθανθείς ταπεινωμένη, ή αν έχεις υπερβολικό φόρτο εργασίας και νιώθεις στρεσαρισμένη, σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι δέχεσαι mobbing.

Τι μπορείς να κάνεις αν είσαι θύμα του mobbing;

Καταρχάς προσπάθησε να μην επηρεάζεσαι. Το να επιχειρήσεις να παίξεις στο παιχνίδι που προσπαθούν να σε βάλουν, μόνο σε κακό μπορεί να σου βγει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μπαίνουν στο παιχνίδι και ακολούθως χάνουν την αυτοεκτίμησή τους και εξωθούνται σε παραίτηση…

Κράτα μία σχετική απόσταση από τους ανθρώπους που σου δημιουργούν πρόβλημα.

Εάν τελικά δεν μπορεί να διασφαλίσεις την ψυχική σου ηρεμία, τότε πριν κάνεις κάτι ακραίο- όπως να παραιτηθείς- προσπάθησε να μιλήσεις στον ανώτερό σου κατά πρόσωπο και να καταλάβεις τι πραγματικά φταίει.

Σχετικά Άρθρα
Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη - Πότε υποχωρεί
Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη – Πότε υποχωρεί
Καλοκαίρι και χειμώνας μαζί: Πού κάνει 30άρια και πού... 7άρια
Ο καιρός τρελάθηκε: Πού κάνει 30άρια και πού… 7άρια
15η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City: Ένα καλύτερο αύριο για τα αδέσποτα ζώα
15η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City: Ένα καλύτερο αύριο για τα αδέσποτα ζώα
Γνωρίστε τις “trad wives”: Tις αντι-φεμινίστριες που ζητούν παραδοσιακές αξίες
Γνωρίστε τις “Trad Wives”: Tις αντι-φεμινίστριες που ζητούν παραδοσιακές αξίες
Καιρός: Έρχονταιαφρικανική σκόνη, λασποβροχές και 25άρια
Καιρός: Έρχονται αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και 25άρια
Πέθανε ο ηθοποιός Θόδωρος Κατσαδράμης
Πέθανε ο ηθοποιός Θόδωρος Κατσαδράμης

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του