Αναβάλλεις διαρκώς; Μάθε πώς να απαλλαχθείς από την αναβλητικότητά σου!

αναβάλλεις-διαρκώς-μάθε-πώς-να-απαλλα

Πολλές φορές λέμε «θέλω να αλλάξω αυτό στη ζωή μου, θέλω να αλλάξω εκείνο ή το άλλο…», κι όμως δεν κάνουμε κάτι γι΄αυτό, δεν αναλαμβάνουμε δράση και διατηρούμε την ίδια κατάσταση στη ζωή μας παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Γιατί το κάνουμε αυτό, έχετε σκεφτεί;

Κάποιες άλλες φορές πάλι, ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι ενώ υπάρχει μια συγκεκριμένη προθεσμία μέσα στην οποία χρειάζεται να διεκπεραιώσετε κάτι, εξαντλείτε κάθε χρονικό περιθώριο μέχρι να αρχίσετε ξαφνικά να ασχολείστε ώστε να προλάβετε την προθεσμία. Σας λέει κάτι αυτό; Γιατί αναβάλλετε μέχρι τελευταία στιγμή; Πριν αρχίσετε να νιώθετε ενοχές και να «μαλώνετε» τον εαυτό σας, μάθετε ότι πίσω από κάθε αναβλητική συμπεριφορά υπάρχει ένας απλός μηχανισμός σκέψης, τον οποίο μπορείτε να αλλάξετε άμεσα μόλις τον αντιληφθείτε χρησιμοποιώντας μια απλή τεχνική σκέψης.

Ο μηχανισμό αυτός λειτουργεί ως εξής:

Όταν αναβάλλουμε, το μυαλό μας συνδέει περισσότερο πόνο με την ανάληψη δράσης παρά με την μη ανάληψη δράσης. Με άλλα λόγια το μυαλό μας συνδέει τον επιθυμητό στόχο, με περισσότερο πόνο/φόβο/κόπο, από αυτόν που βιώνει αυτή τη στιγμή με την μη επιθυμητή κατάσταση. Όλη αυτή η διαδικασία συμβαίνει υποσυνείδητα, χωρίς να έχουμε αντίληψη του μηχανισμού κι έτσι καταλήγουμε να αποφασίζουμε την μη ανάληψη δράσης προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε.

Το παράδειγμα που ακολουθεί θα σας βοηθήσει στην κατανόηση του συγκεκριμένου νοητικού μηχανισμού π.χ. θέλω να αλλάξω δουλειά (επιθυμητός στόχος) αλλά αν βρω μια καινούργια δουλειά και πάλι δεν μου αρέσει; (πόνος/φόβος) ή θα είμαι και πάλι ο καινούργιος ή θα πρέπει να ξαναρχίσω από τη αρχή (πόνος/φόβος/κόπος) ή κι αν δεν τα καταφέρω (πόνος/φόβος/κόπος); Ας μείνω λίγο ακόμη εδώ (στη μη επιθυμητή κατάσταση – λιγότερος πόνος/φόβος/κόπος) και βλέπουμε.

Συχνά λοιπόν συνδέουμε αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε με περισσότερο πόνο από το να μην επιτύχουμε, και το γεγονός αυτό «φρενάρει» την εξέλιξή μας.

Αρκετά πια…

Κι όμως κάποια στιγμή αποφασίζουμε να αναλάβουμε δράση. Αποφασίζουμε να προλάβουμε την προθεσμία ή αποφασίζουμε να «ξεκολλήσουμε» από τα ίδια και τα ίδια.

Πότε λοιπόν έρχεται αυτή η στιγμή; Όταν φτάνουμε σε μια κατάσταση που η μη ανάληψη δράσης συνδέεται με περισσότερο πόνο από την επιθυμητή ανάληψη δράσης. Όταν φτάνουμε σε μια κατάσταση μη περαιτέρω ανοχής, το γνωστό enough is enough. Τότε αυτό που συμβαίνει είναι ότι συνδέουμε περισσότερο πόνο με την παρούσα κατάσταση (τη μη επιθυμητή) και όχι με το να κυνηγήσουμε τον επιθυμητό στόχο μας.

Μόνο τότε αποφασίζουμε να πάμε παρακάτω και συνήθως το καταφέρνουμε, έχοντας όμως προηγουμένως στεναχωρηθεί/ταλαιπωρηθεί/αγανακτήσει/φοβηθεί πάρα πολύ.

Πώς να βάλετε τέρμα στην αναβλητικότητα

Οι παρακάτω ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε την απόφαση να αναλάβετε δράση πριν χρειαστεί να ταλαιπωρήσετε τον εαυτό σας με φοβικές, αποδυναμωτικές σκέψεις, εικασίες που δεν σας οδηγούν πουθενά και χωρίς να χάσετε πολύτιμο χρόνο μέχρι να φτάσετε στο σημείο να πείτε “Αρκετά πια – enough is enough”.

Αν λοιπόν συνδέσουμε οποιοδήποτε αίσθημα έντονου πόνου με οτιδήποτε θέλουμε να αλλάξουμε και συνδέσουμε αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε με συναίσθημα έντονης χαράς μπορούμε να πετύχουμε οτιδήποτε θελήσουμε στη ζωή μας, είτε στη δουλειά ή στην προσωπική μας ζωή.

Συνδέοντας τις συμπεριφορές που θέλετε να διακόψετε με ένα έντονο αίσθημα πόνου μπορείτε να κάνετε θαύματα στη ζωή σας. Με αυτόν τον τρόπο παίρνετε τον έλεγχο του μυαλού σας, κάθεστε στη θέση του οδηγού και οδηγείτε τη ζωή σας προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε.

*Η συγκεκριμένη τεχνική σκέψης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά με την καταπολέμηση των εξαρτήσεων όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

1. Τι πραγματικά θέλετε;

Σκεφτείτε κάτι που θέλετε να κάνετε πραγματικά και δεν αναλαμβάνετε δράση. Αναρωτηθείτε τι σας εμποδίζει από το να κάνετε το στόχο σας πραγματικότητα; Ποια είναι η κυρίαρχη σκέψη που σας κρατά πίσω; Καταγράψτε τη σκέψη σας και το συναίσθημα (πόνου) που αυτή προκαλεί, σε μία πρόταση.

………………………………………………………………..

2. Καταγράψτε την παρούσα κατάσταση

Στη συνέχεια σκεφτείτε τι συνεχίζετε να κάνετε παρά το γεγονός ότι δεν είστε ευχαριστημένοι με αυτή σας τη συμπεριφορά και τα αποτελέσματά σας. Καταγράψτε το σε μία πρόταση και συγκρίνετε τις δύο καταστάσεις 1 & 2 ως προς τα συναισθήματα που σας προκαλούν και ως προς την έντασή τους.

……………………………………………………………….

1. Enough is enough – ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΕΔΩ

Ο μόνος τρόπος για να αναλάβετε δράση και να «ξεκολλήσετε» από την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε είναι να νιώσετε ότι ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξετε τώρα. Να πείτε ΩΣ ΕΔΩ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Να νιώσετε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ούτε υπάρχει άλλη υπομονή από την πλευρά σας ως προς την παλιά κατάσταση κι επιπλέον ότι εξαρτάται το μέλλον σας από την επιλογή που κάνετε τώρα.

Πώς όμως μπορείτε να φτάσετε στο σημείο ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΕΔΩ χωρίς να συμβεί ένα πολύ επώδυνο γεγονός στη ζωή σας;

Αμφισβητήστε τη σκέψη Νο1:

– Είναι αλήθεια αυτή η σκέψη;

– Τι τίμημα πληρώνω στη ζωή μου, τώρα που πιστεύω αυτή τη σκέψη και δεν κάνω αυτό που επιθυμώ;

– Πώς αντιδρώ όταν πιστεύω αυτή τη σκέψη;

– Ποιος και πώς θα ήμουν χωρίς αυτή τη σκέψη;

Καταγράψτε τα δεδομένα:

– Τι θα χάσω τελικά στη ζωή μου αν δεν αναλάβω δράση αφού η παρούσα κατάσταση που δεν με εξυπηρετεί;

– Τι τίμημα έχω ήδη πληρώσει στη ζωή μου, εξαιτίας του ότι δεν αναλαμβάνω δράση;

– Τι τίμημα έχω ήδη πληρώσει ως προς την υγεία μου σωματική και ψυχική, ως προς την προσωπική μου ζωή, την καθημερινή μου ευτυχία, την καλή ψυχολογία μου, την οικονομική μου κατάσταση;

– Τι σημαίνει για την οικογένειά μου ή γι’ αυτούς που αγαπώ πώς τους επηρεάζει το ότι δεν αναλαμβάνω δράση;

Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο ώστε το «τώρα» που βιώνουμε να μας πονάει πιο πολύ από την απραξία και την αναβολή.

2. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ

– Αν όμως καταφέρω να αλλάξω πώς θα νιώθω για τον εαυτό μου;

– Τι άλλους στόχους θα πετύχω;

– Πόσο θα επωφεληθώ στη ζωή μου κι εγώ και το περιβάλλον μου;

– Πόσο θα επηρεάσει η αλλαγή μου την προσωπική, οικονομική, κοινωνική μου ζωή και την υγεία μου, σωματική και ψυχική;

– Πόσα χρήματα θα κερδίσω ή θα εξοικονομήσω;

– Πόση χαρά θα νιώσω;

– Πόση χαρά θα δώσω στα παιδιά μου και στην οικογένειά μου;

Όσο περισσότερες ερωτήσεις κάνετε στον εαυτό σας για να του δώσετε κίνητρο τόσο περισσότερους λόγους για άμεση ανάληψη δράσης θα βρείτε.

Επιπλέον σκεφτείτε άτομα για τα οποία νοιάζεστε και πόσο αυτά θα επηρεαστούν από την μη ανάληψη της δικής σας δράσης. Καμιά φορά είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε περισσότερα για τους άλλους παρά για τους εαυτούς μας.

Καλή επιτυχία!

Ιωάννα Αλεξίου

Σύμβουλος Επικοινωνίας και Προσωπικής Aνάπτυξης – Master NLP Coach

Cell: +306932747441

email: joan.alexiou@gmail.com

LinkedIn: https://gr.linkedin.com/in/ioanna-alexiou-36267051

Facebook: https://www.facebook.com/ioanna.alexiou.1

Skype: Joan.Alexiou

Λίγα λόγια για την Ιωάννα Αλεξίου

%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%81%ce%ba%cf%8e%cf%82-%ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b10

Η Ιωάννα είναι πιστοποιημένη Master NLP Coach, Σύμβουλος επιχειρήσεων στον τομέα της επικοινωνίας και των Δημοσίων Σχέσεων και υπήρξε δημοσιογράφος στην Ελληνική τηλεόραση για 18 χρόνια.

Από το 2012, συνεργάζεται με ανθρώπους που επιθυμούν να ξεπεράσουν τις περιοριστικές τους πεποιθήσεις και να επιτύχουν τους στόχους και τα όνειρά τους.

Η Ιωάννα είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους Master NLP Coach στην Ελλάδα, που εκπαιδεύτηκε στη Μεγάλη Βρετανία από τον συν-δημιουργό τoυ συστήματος τεχνικών του NLP – Νευρο-γλωσσικού Προγραμματισμού, τον Δρα Richard Bandler και κατέχει πιστοποίηση Master NLP practitioner από τον φορέα Society of Neurolinguistic Programming.

Επίσης, κατέχει πιστοποίηση NLP Practitioner από το Πανεπιστήμιο NLPU με έδρα την Καλιφόρνια και τον Δρα Robert Dilts ενώ στην Ελλάδα έχει εκπαιδευτεί από τον φορέα nlpingreece.

Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ όπως επίσης και Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Προσωπικό της όραμα και επιδίωξη είναι η βελτίωση της ανθρώπινης εμπειρίας για όσους έρχονται σε επαφή μαζί της.

Αποστολή της είναι η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση όλων στην αποτελεσματική αντιμετώπιση εμποδίων και περιορισμών προς την επίτευξη των στόχων τους με τις δικές τους δυνάμεις, μέσα από τη χρήση δοκιμασμένων και αποτελεσματικών νοητικών τεχνικών και εργαλείων που συμβάλλουν ταυτόχρονα στην αναβάθμιση της συλλογικής συνειδητότητας.

Σχετικά Άρθρα
Έχεις βρει το άλλο σου μισό; Αυτά τα 20 σημάδια θα στο δείξουν!
Έχεις βρει το άλλο σου μισό; Αυτά τα 20 σημάδια θα στο δείξουν!
Αυτές είναι οι 5 συνήθειες που φθείρουν τη σχέση σου!
Αυτές είναι οι 5 συνήθειες που φθείρουν τη σχέση σου!
Μία φορά άπιστος, για πάντα άπιστος; Δείτε τι λένε οι ειδικοί
Μία φορά άπιστος, για πάντα άπιστος; Δείτε τι λένε οι ειδικοί
Σκέφτεστε να συγκατοικήσετε; Απαντήστε πρώτα στις παρακάτω ερωτήσεις!
Σκέφτεστε να συγκατοικήσετε; Απαντήστε πρώτα στις παρακάτω ερωτήσεις!
%ce%b1%cf%80%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%83%cf%8d%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c-%cf%83%ce%bf%cf%85-%cf%84%cf%8e%cf%81%ce%b1-%ce%bf-%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b90
Απάτησες τον σύντροφό σου… Τώρα; Ο ειδικός σού λέει πώς να το χειριστείς
Μόλις χώρισες; Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις!
Μόλις χώρισες; Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του