Όλοι πίστευαν πως έπασχα από ευερέθιστο έντερο – Τελικά αποδείχθηκε πως είχα καρκίνο των ωοθηκών

όλοι-πίστευαν-πως-έπασχα-από-ευερέθισ

H μαρτυρία μίας 33χρονης σήμερα κοπέλας για το πώς τελικά οι γιατροί κατάλαβαν πως δεν έπασχε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αλλά από καρκίνο των ωοθηκών πραγματικά προβληματίζει.

«Ήμουν είκοσι ετών και είχα – όπως πολλές κοπέλες της ηλικίας μου – πολλά από τα συμπτώματα του συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου. Φούσκωνα, ένιωθα μόνιμα αναστατωμένο το στομάχι μου και είχα συχνά παλινδρόμηση οξέων. Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλές νέες γυναίκες που πάλευαν με τα ίδια συμπτώματα, είχα κάτι πολύ πιο σοβαρό: Kαρκίνο των ωοθηκών.

Όταν ξεκίνησα να έχω τα πρώτα συμπτώματα δεν ανησύχησα πολύ. Πήγα στον γιατρό, έκοψα τη γλουτένη, έκοψα το σιτάρι, έβγαλα τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή μου και δοκίμασα πολλές διαφορετικές επιλογές στις τροφές προκειμένου να ανακουφιστώ. Ωστόσο, όταν η συχνότητα, η ένταση της παλινδρόμησης και οι κράμπες του στομάχου αυξήθηκαν, άρχισα να ανησυχώ.

Ένιωθα σαν να κατάπινα χλωρίνη, ενώ το φούσκωμά μου έγινε σχεδόν μόνιμο ακόμη και όταν δεν είχα φάει. Πήγα πολλές φορές στους γιατρούς, αλλά πάντα με καθησύχαζαν πως έχω ευερέθιστο έντερο. Μου έδωσαν κάψουλες μέντας, ένα αναλγητικό φάρμακο και με συμβούλεψαν να «αποσυμπιέσω» τη ζωή μου. Ποτέ και κανείς δεν υπέθεσε πως το πρόβλημα μπορεί να είναι γυναικολογικό και να μην έχει καμία σχέση με το πεπτικό μου σύστημα. Η περίοδος μου ήταν εντελώς φυσιολογική άλλωστε…

Η κατάσταση άλλαξε άρδην όταν έγινα 24 ετών. Μια μέρα, με έπιασε ένας τόσο έντονος πόνος κάτω χαμηλά στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς μου, που διπλώθηκα στα δύο. Σύντομα ο πόνος πέρασε, αλλά λίγο μετά μου ήρθε περίοδος που διήρκεσε περίπου έναν μήνα.

Μόλις είχα ξεκινήσει να δουλεύω ως αεροσυνοδός και με είχαν προειδοποιήσει ότι ήταν πολύ συνηθισμένο να συμβαίνουν σωματικές αλλαγές όταν πετά κάποιος σε μεγάλες αποστάσεις. Έτσι, παρόλο που η περίοδός μου ήταν κανονική μέχρι τότε, ακόμα δεν έκρινα ότι μπορεί να τρέχει κάτι σοβαρό με την υγεία μου. Τότε όμως, το στομάχι μου άρχισε να μεγαλώνει. Είχα αρχίσει personal training και στην αρχή όταν παρατήρησα ότι το στομάχι μου είχε σκληρύνει ήμουν πολύ περήφανη για τους μυς μου. Πού να φανταστώ πως για άλλη μια φορά αγνοούσα ένα σύμπτωμα.

Το στομάχι μου μεγάλωνε όλο και πιο πολύ. Πήγα στον γυναικολόγο και αφού απέκλεισα το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης, με παρέπεμψε για υπερηχογράφημα. Η ακτινολόγος ανησύχησε τόσο από αυτό που είδε στην εξέταση που μου είπε να πάω απευθείας στον γιατρό. Είχα μια κύστη κολλημένη στην ωοθήκη μου, η οποία, όπως αποδείχθηκε, είχε μεγαλώσει στα 15 εκατοστά και γέμιζε με τέσσερα λίτρα υγρού. Ζύγιζε 9 κιλά! Είχα διπλωθεί στα δύο από τον πόνο στο παρελθόν γιατί είχα πάθει συστροφή κύστης. Μάλιστα η κύστη είχε υποστεί τόσο έντονη συστροφή που είχε καταστρέψει τελείως την ωοθήκη μου.

Μου έκαναν αμέσως τη βασική εξέταση αίματος για τον καρκινικό δείκτη CA125, η οποία μπορεί να ανιχνεύσει καρκίνο των ωοθηκών. Τα αποτελέσματά μου βγήκαν κανονικά. Προφανώς αυτό δεν είναι ασυνήθιστο με το CA125. Μπορεί να δώσει ψευδή αποτελέσματα. Έτσι, ενώ ήξεραν ότι είχα έναν όγκο και μου έκαναν εγχείρηση για να τον αφαιρέσω, κανείς δεν πίστευε ότι ήταν καρκινικός, μέχρι λίγες μέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, όταν έκαναν τη βιοψία.

Αφού αποδείχθηκε πως είχα καρκίνο, έπρεπε να χειρουργηθώ εκ νέου για να αφαιρεθεί μέρος του εντέρου μου σε περίπτωση που κάποιο από τα καρκινικά κύτταρα είχε μεταφερθεί. Παράλληλα, είχα ανισορροπία ορμονών επειδή είχα μόνο μία ωοθήκη αριστερά αντί για δύο. Όλα αυτά με είχαν κάνει τρομερά ευάλωτη. Είχα εξάψεις, κάθε δυο εβδομάδες περίοδο και ένιωθα ξένο το σώμα μου. Ήταν φρικτό.

Οκτώ χρόνια αργότερα, έχω ακόμα μια ωοθήκη, η οποία λειτουργεί το διπλάσιο από το κανονικό και γνωρίζω πως πρέπει να την αφαιρέσω και αυτή. Θέλω να προχωρήσω σε κατάψυξη ωαρίων όσο την έχω. Θα ήθελα να κάνω παιδιά μια μέρα και το να γνωρίζω ότι θα πρέπει να κάνω εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι τρομακτικό.

Ο καρκίνος δεν εξαφανίζεται ποτέ. Είναι πάντα εκεί σαν μια σκιά που με ακολουθεί. Είναι εκεί στους εξαμηνιαίους ελέγχους μου. Είναι εκεί όταν έχω φόβους και θα είναι εκεί όταν σκέφτομαι να κάνω παιδιά.

Αλλά μετά σκέφτομαι πόσο τυχερη είμαι. Είμαι ακόμα ζωντανή και έχω την επιλογή να καταψύξω τα ωάριά μου, ενώ πολλές γυναίκες με όλα τα αναπαραγωγικά τους όργανα άρτια πριν από 20 χρόνια δεν είχαν στη διάθεσή τους την επιλογή αυτή.

Αυτό που δεν ήξερα για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι ο 6ος πιο κοινός καρκίνος, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα. Δε γνωρίζουν ότι ούτε οι εξετάσεις επιχρίσματος του τραχήλου της μήτρας δεν εξετάζουν καρκίνο των ωοθηκών. Γι΄αυτό πρέπει να γνωρίζετε καλά το σώμα σας, έτσι ώστε να το προστατέψετε αν νιώθετε πως κάτι δεν πάει καλά».

Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι τα εξής

– Επίμονο φούσκωμα

– Επίμονος πόνος στο στομάχι

– Είναι δύσκολο να χορτάσετε

– Πόνος στην πλάτη

– Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου σας (διάρροια ή δυσκοιλιότητα)

– Αίσθημα κόπωσης όλη την ώρα

Σχετικά Άρθρα
%ce%ae%ce%bc%ce%bf%cf%85%ce%bd-8-%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8e%ce%bd-%ce%ad%ce%b3%ce%ba%cf%85%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%cf%85%ce%b8%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%bc0
«Ήμουν 8 μηνών έγκυος και ο διευθυντής με υποχρέωνε να φοράω τη στολή στη δουλειά» – Η ιστορία που έκανε έξαλλο τον κόσμο
%ce%bb%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b5%cf%8d%cf%89-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%8c%cf%81%ce%b7-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac-%ce%bc%ce%b9%cf%83%cf%8e-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b10
«Λατρεύω την κόρη μου, αλλά μισώ να είμαι μαμά» – Η εξομολόγηση για τη μητρότητα που προκαλεί αίσθηση
%ce%bf-%cf%83%cf%8d%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ae%cf%84%ce%b1%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%bd%ce%bf%ce%b2%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd0
Ο σύντροφός της ήταν υπνοβάτης και την κακοποιούσε άγρια στον ύπνο του – Μια παράξενη ιστορία
%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ac-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac%cf%82-%ce%ac%cf%83%cf%80%cf%81%ce%b1-%ce%b3%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%ce%b90
Γιατί γιαγιά φοράς άσπρα γάντια; Και γιατί δεν με ακουμπάς;
%ce%bc%ce%b1%ce%bc%ce%ac-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bd%ce%ac%cf%89-%ce%ba%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%810
«Μαμά γερνάω – Κλιμακτήριος και καταρράκτης στα 43! Γίνεται; Γίνεται! Και βιώνω ένα σοκ»
%ce%bc%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%af%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%ce%bb%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%b5%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b90
“Μην κάνετε το ίδιο λάθος με εμένα”: Μια γυναίκα που δοκίμασε ενέσεις υαλουρονικού στα χείλη προειδοποιεί

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του