«Κακοποιήθηκα πρώτη φορά στα εφτά μου χρόνια»: Συγκλονίζει η δημόσια εξομολόγηση Ελληνίδας ηθοποιού

κακοποιήθηκα-πρώτη-φορά-στα-εφτά-μου

«Πήρα την πρώτη μου πίπα στα εφτά μου. Και τώρα που ίσως έχω λίγη από την προσοχή σου αγαπημένε αναγνώστη, παρενοχλήθηκα σεξουαλικά στα εφτά μου και αυτό κράτησε μάλλον κανένα χρόνο». Η δημόσια εξομολόγηση -μέσα από τη σελίδα της στο facebook- της ηθοποιού Ειρήνης Ιωάννου είναι πραγματική μαχαιριά στην καρδιά κάθε μητέρας και πατέρα, κάθε οικογένειας, αλλά και της κοινωνίας όλης. Πόσο θάρρος και πόση δύναμη ψυχής χρειάζεται κάποιος για να εξομολογηθεί πως στην τρυφερή ηλικία των εφτά χρόνων υπήρξε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Διαβάστε ολοκληρη την ανάρτηση, όσο σκληρή και αν είναι. Διαβάστε την για να δείτε τι κόσμους πλάθει το παιδικό μυαλό για να ξεφύγει από τον παραλογισμό της σεξουαλικής βίας, αλλά και τι «σημάδια» αυτή αφήνει στο θύμα για μια ολόκληρη ζωή: «Πήρα την πρώτη μου πίπα στα εφτά μου. Και τώρα που ίσως έχω λίγη από την προσοχή σου αγαπημένε αναγνώστη, παρενοχλήθηκα σεξουαλικά στα εφτά μου και αυτό κράτησε μάλλον κανένα χρόνο.

Το πρώτο πρόβλημα που είχα ήταν ότι τότε δεν διέθετα το λεξιλόγιο να περιγράψω τι ήταν αυτό που μου συνέβαινε σε κάποιον. Πώς περιγράφεις την πίπα, τη μαλακία, το γλειφομούνι; Δεν ήξερα. Ακόμα κι όταν πολύ πολύ μεγαλύτερη, έμαθα ότι αυτό λέγεται με δύο λέξεις σεξουαλική παρενόχληση, πάλι φαίνεται πως δεν μπορούσα να εξηγήσω με λέξεις τι μου είχε συμβεί, γιατί οι άνθρωποι με ρωτούσαν τι εννοώ .Έτσι κατέληξα στο ” πήρα την πρώτη μου πίπα στα εφτά μου” για να συνεννοούμαστε.

Το δεύτερο πρόβλημα που είχα ήταν ότι χωρίς να μιλήσω έπρεπε να βρώ έναν τρόπο να το σταματήσω.

Έτσι έμαθα να μην μένω στιγμή μόνη μαζί του. Έφτιαχνα σχέδια στο κεφάλι μου διαχείρισης πως θα τον αποφύγω, χωρίς όμως να το καταλάβει, ούτε αυτός ούτε κανένας από τους δικούς μου ανθρώπους. Τι δικαιολογία θα βρω για να φύγω από το δωμάτιο, πώς θα κάνω τους άλλους να μείνουν μαζί μου στο δωμάτιο. Έμαθα να λέω αυτό που λέμε κατά συνθήκη ψεύδη.

Αυτά τα κατά συνθήκη ψεύδη δημιούργησαν το τρίτο πρόβλημα που έπρεπε να λύσω. Τον Θεό. Κανείς στην οικογένεια μου δεν ήταν θρήσκος αλλά λίγο το σχολείο λίγο οι κουβέντες που άκουγα από άλλους κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το ψέμα είναι αμαρτία. Και ότι ο θεούλης που είναι παντού και μας βλέπει ξέρει τι έχω κάνει και ότι είπα ψέματα για να το καλύψω. Έτσι λοιπόν άρχισα να προσεύχομαι κρυφά κάθε μέρα. Παρακαλούσα να με συχγωρέσει για αυτό που είχα κάνει. Κι έτσι η παρενόχληση δεν ήταν κάτι που μου είχε συμβεί ήταν κάτι που είχα προκαλέσει βασικά και κυρίως γιατί δεν είχα τις λέξεις να μιλήσω γι αυτό. Το είχα κρύψει, άρα ήταν δικιά μου αμαρτία. Για όσους πιστεύουν ότι η σκέψη ενός εφτάχρονου είναι απλοϊκή και ότι αυτό είναι μια μετέπειτα ανάλυση, θυμάμαι να τα σκέφτομαι όλα αυτα πολύ πολύ καθαρά.

Το επόμενο πρόβλημα ήταν ότι επειδή δεν μπορούσα μάλλον να είμαι σίγουρη ότι ο θεός με συγχώρησε, έπρεπε να βρω έναν άλλο τρόπο. Αυτό είναι μετέπειτα ανάλυση, γιατί κάπου εκεί χάνω την πορεία της σκέψης μου. Κάπου εκεί ξέχασα αυτό που είχε συμβεί. Δεν θυμάμαι για χρόνια να μου πέρασε κάν από το μυαλό. Ίσως και να υπέθεσα ότι ο θεός με συγχώρεσε.

Το επόμενο πρόβλημα τώρα είναι ότι δεν γίνεται να ξεχάσεις. Τελείως εννοώ .Έτσι με την αφορμή ότι θα πήγαινα γυμνάσιο και θα κυκλοφορούσα και λίγο μόνη μου η μαμά μου – που τραγική ειρωνία μετά το διαζύγιο και μέχρι σήμερα δεν έβαλε άνδρα μέσα στο σπίτι γιατί φοβόταν την παρενόχληση και τον βιασμό – μου πήρε ένα βιβλίο που λεγόταν “Κάποιος με ενοχλεί” και μου το διάβασε ένα βράδυ πριν πέσω να κοιμηθώ. Κι εγώ άρχισα να κλαίω και εκείνη μου ζήταγε συγγνώμη που μου διάβασε κάτι τόσο σκληρό και τότε ήταν που βρήκα πια τις λέξεις να το περιγράψω. Αλλά θυμόμουν μόνο εικόνες. Δεν μπορούσα να τα βάλω σε σειρά χρονολογική. Και μέχρι σήμερα υποθέτω την ηλικιά πάνω κάτω που όλα αυτά γίνανε με βάση άλλα γεγονότα που θυμάμαι γύρω από αυτό.

Και θά λεγε κανείς ότι ήρθε η λύτρωση. Αλλά το επόμενο πρόβλημα ήταν ο πρώτος μου έρωτας. Που κι ας ήμουν μόλις 15 ήταν για μένα βαθύς και υπέροχος και θέλησα την αγάπη μου να την μεταφέρω σε μια πράξη. Μια πράξη έρωτα. Και δεν μπόρεσα γιατί μούδιαζε το σώμα μου.Τα χέρια μου ξεχνούσαν να αγκαλιάζουν. Έπαιρνα τόση απόσταση που χανόμουν από τον άλλον κι όσο κι αν προσπάθησε, με αγαπούσε και ο μόνος τρόπος να μπορέσει ήταν να νιώσει ότι το θέλω κι εγώ. Και ήθελα σαν τρελή και δεν μπορούσα να το δείξω.

Και τότε ήταν που έκανα την τρομερή σύλληψη. Το πρόβλημα είναι η παρθενιά μου. Αν καταφέρω να λύσω αυτό θα πάρω μπρός επιτέλους. Καί έτσι βρήκα κάποιον που δε μου άρεσε και δεν με ένοιαζε να τον απογοητεύσω να την πάρει να τελειώνουμε. Ήταν τεράστια η χαρά μου. Έίπα πάει τώρα τέλειωσε μπορείς να ερωτεύεσαι από δω και πέρα.

Αλλά όχι. Πάλι ήμουν αυτό που λέμε γυναίκα αχιβαδα.(είχα γράψει αμοιβαδα να ναι καλά οι φίλοι)Και πήγα σε ψυχολόγο. Και η ψυχολόγος μέσα στην άγνοια της μου είπε ότι αυτό λύνεται μόνο δια της πρακτικής. Κι εγώ το πήρα κατα γράμμα και πήγα με τη μισή Αθήνα. Κι έλεγα μέσα δε λύθηκε με αυτόν με τον επόμενο. Έκανα εγώ τους ανθρώπους αντικείμενα. Κι έφευγα. Ήμουν εγώ με τον τρόπο μου που αναπαρήγαγα την βία που είχα υποστεί. Οι άλλοι ίσως να μην το καταλάβαιναν αλλά την αναπαρήγαγα και πάνω τους και πάνω μου αυτή τη βία. Άφηνα σώματα να περνάνε από πάνω μου κι έλεγα δε με νοιάζει. Το σώμα μου μπορεί να το έχει οποιωσδήποτε. Έμενα όμως κανείς.

Σε αυτές μου τις περιπλανήσεις το ενδιαφέρον που έμαθα ήταν ότι υπάρχουν και άντρες παρενοχλημένοι. Ξέχασα να πω πως μετά τον πρώτο εκείνο έρωτα που δεν είχα την δύναμη να πω τι μου συνέβαινε άρχισα να λέω την ιστορία μου μέχρι και σε one night stands. Κάποιες φορές γιατί με ρωτούσαν τι μου συμβαίνει και γιατί είμαι έτσι και κάποιες άλλες για να είμαι σίγουρη ότι θα ξέρουν ότι δεν σήμαίνουν τίποτα για μένα και απλώς τους ανέχτηκα. Κακό αλλά αλήθεια. Έπισης άρχισα σε γνωστές και φίλες να μιλάω. Και αυτό ήταν η πρώτη μου μεγάλη ανακούφιση. Ξέρεις πόσες γυναίκες το έχουν ζήσει; Έχω ακούσει άπειρες ιστορίες. Αυτές οι ιστορίες που άκουσα κάποιες δεν είχαν ξαναδεί το φως της μέρας κι έγιναν η παρηγοριά μου.Ότι κάτι επιτέλους μπορώ να κάνω με όλο αυτό. Μπορώ να βοηθήσω άλλους και να τους ξαλαφρώσω λίγο. Όλο αυτό είχε πιά ένα νόημα. Αυτή ήταν η πρώτη λύση.

Η επόμενη ήρθε πολύ αργότερα. Ήταν το πλήρωμα του χρόνου. Που ερωτεύτηκα πάλι και δεν φοβήθηκα τόσο την απόρριψη και μίλησα και κάποιος με άκουσε πραγματικά. Και όχι απλά κάποιος. Ο σύντροφος μου. Και τώρα είμαι περίφανη γιατί μπορώ να είμαι από πάνω στο σεξ χωρίς να ιδρώνω και το σώμα μου θυμήθηκε τη γεννετίσια ορμή θυμήθηκε τι να κάνει. Τι του υπαγορεύει η φύση. Αυτό δεν είναι ένα success story. Δεν αλλάζει την διαδρομή την πάλη που δεν είχα κανέναν σύμμαχο να μοιραστώ, τις σκέψεις που έκανα πως δεν θα καταφέρω να αγαπήσω και αγαπηθώ όπως όλοι οι άνθρωποι. Και η πορεία δεν είναι πάντα ανοδική. Αρκεί η παραμικρή υπόνοια ότι δεν αξίζεις να σε εμπιστευτώ για να κάνω πίσω και να γυρίσω εκείνο το κοριτσάκι που δεν μπορεί να διαχειριστεί το σώμα του και το δικό σου. Αρκεί μια αμφιβολία για να πάρω απόσταση από το σώμα τόση που να μην το νιώθω πια και να μην το βρίσκω.

Προσπαθήστε παρακαλώ να καταλάβετε, προσπαθήστε να ακούσετε κάποιος σίγουρα σας έχει ανάγκη. Δώστε χώρο .Η κάθε μια έχει μια διαφορετική ιστορία να πεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε κάθε ηλικία και με όποιον τρόπο κι αν έγινε έχει μέσα της και μέσα του μεγάλο αγώνα και πόνο».

Πήρα την πρώτη μου πίπα στα εφτά μου. Και τώρα που ίσως έχω λίγη από την προσοχή σου αγαπημένε αναγνώστη, παρενοχλήθηκα …

Δημοσιεύτηκε από Ειρηνη Ιωαννου στις Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Σχετικά Άρθρα
%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-aids-10-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%bf0
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: 10 διάσημοι που μίλησαν ανοιχτά για τη μάχη τους με το AIDS
«Μόλις έβγαλα τη στολή, στάζω, διψάω, φοβάμαι μαμά» - Συγκλονίζει το μήνυμα νοσηλεύτριας στον Γεννηματά
«Μόλις έβγαλα τη στολή, στάζω, διψάω, φοβάμαι μαμά» – Συγκλονίζει το μήνυμα νοσηλεύτριας στον Γεννηματά
Η Κρις Γκαλέρα παντρεύτηκε τον εαυτό της και τώρα τον χωρίζει γιατί… βρήκε άλλον
Η Κρις Γκαλέρα παντρεύτηκε τον εαυτό της και τώρα τον χωρίζει γιατί… βρήκε άλλον
Άννα Μαρία Βέλλη: Σοκάρει με την εξομολόγησή της για τη βία που δέχθηκε από πρώην σύντροφό της
Άννα Μαρία Βέλλη: Σοκάρει με την εξομολόγησή της για τη βία που δέχθηκε από πρώην σύντροφό της
«Έπρεπε να του ικανοποιώ κάθε επιθυμία»- Μία γυναίκα δραπετεύει με τον γιο της από έναν αρρωστημένο γάμο
«Έπρεπε να του ικανοποιώ κάθε επιθυμία»- Μία γυναίκα δραπετεύει με τον γιο της από έναν αρρωστημένο γάμο
Διάσημες που μίλησαν ανοιχτά για τη βία που έζησαν μέσα σε σχέση
Διάσημες που μίλησαν ανοιχτά για τη βία που έζησαν μέσα σε σχέση

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του