Αρχική > Featured > Ήρθα αντιμέτωπη με τον δαίμονά μου, την κοπέλα που μου έκανε bullying στο σχολείο
ήρθα-αντιμέτωπη-με-τον-δαίμονά-μου-την

Ήρθα αντιμέτωπη με τον δαίμονά μου, την κοπέλα που μου έκανε bullying στο σχολείο

«Εάν σαν παιδί ή σαν έφηβη είχατε πέσει θύμα bullying, σίγουρα δε θα εκπλαγείτε αν σας πω πως μελέτες έχουν δείξει πώς το bullying μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο θύμα. Αυτό τουλάχιστον ισχύει για μένα απόλυτα.

Για πολλές δεκαετίες πάλεψα με ήπια κατάθλιψη, άγχος και συναισθήματα ανεπάρκειας, συναισθήματα που επιμένουν ακόμη και σήμερα, παρά τα χρόνια θεραπείας. Δεν θα υποστηρίξω ότι τα ζητήματα ψυχικής μου υγείας προέρχονται μόνο από τον εκφοβισμό που δέχθηκα σαν μαθήτρια, αλλά αυτές οι εμπειρίες – και η δια βίου μου ντροπή, υπερευαισθησία που με έκαναν τέλειο στόχο για εκφοβισμό και αποκλεισμό – είχαν μόνιμα αποτελέσματα σε εμένα.

Μια μέρα το 2019, ενώ ενώ ήμουν στη δουλειά μου, άρχισα να σκέφτομαι ένα κορίτσι που με είχε απορρίψει στο Λύκειο. Τη σκεφτόμουν και αισθανόμουν τα ίδια ακριβώς συναισθήματα απορρίψης που αισθανόμουν και έφηβη. Αναρωτιόμουν αν θα θυμάται πώς τελείωσε τη φιλία μας και αν είχε λύπη. Ξαφνικά, είχα μια ιδέα. Γιατί να μην πάρω μία τύπου συνέντευξη από τις πρώην συμμαθήτριές μου από το Γυμνάσιο και το Λύκειο- όχι μόνο με αυτές που με εκφόβισαν, αλλά μεόλες. Τη βρήκα εξαιρετική ιδέα, θα μιλούσα με άτομα που, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είχα μιλήσει σε 40 χρόνια!

Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν εύκολο να βρω πολλές από αυτές. Άρχισα να τους στέλνω μηνύματα όπου τους περιέγραφα τη σκέψη μου και μου απαντούσαν αμέσως. Ενώ ορισμένες ισχυρίστηκαν ότι δε θυμόντουσαν πολλά για αυτά τα χρόνια, άλλες ήταν ενθουσιώδεις και μου είπαν ότι είχαν πολλά να μοιραστούν. Μέχρι στιγμής, έχω μιλήσει με σχεδόν 30 άτομα και ελπίζω να μιλήσω και με πολλές άλλες.

Μερικές φορές κάποιος εκφοβίζει κάποιον, γιατί κάποιος άλλος τους εκφοβίζει. Αυτό συνέβαινε σίγουρα με μία πρώην συμμαθήτριά μου που με βασάνιζε ασταμάτητα κατά τη διάρκεια του γυμνασίου. Αρχικά, ήταν απρόθυμη να μου μιλήσει. Αγνόησε το αρχικό μου μήνυμα στο Facebook, αλλά όταν επέμενα απάντησε: “Ελπίζω ότι είσαι καλά. Είναι λίγο δύσκολο για μένα να συμμετάσχω σε αυτό. Δεν ήταν πάντα καλό αυτό που σου έκανα. Λυπάμαι πολύ γι ‘αυτό».

Τη διαβεβαίωσα ότι πήρα συνέντευξη από όλες τις κοπέλες στην τάξη μας και δεν την ξεχώρισα. Λίγα λεπτά αργότερα, χτύπησε το τηλέφωνό μου και έκπληκτη διαπίστωσα πως ήταν αυτή.

«Λυπάμαι πολύ», έλεγε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της κλήσης μας. «Ορκίζομαι πως δεν είμαι κακός άνθρωπος. Σκέφτομαι τι έκανα συνέχεια σε σένα. Είχα μια άθλια ζωή στο σπίτι». Τότε μου αποκάλυψε το δικό της τραύμα… Και ναι, ήμουν τελικά σε θέση να τη συγχωρήσω και να την βοηθήσω να συγχωρήσει τον εαυτό της.

Μια άλλη γυναίκα – που όλοι στο σχολείο τη θεωρούσαν δημοφιλή, έξυπνη και όμορφη – ομολόγησε ότι “η μοναξιά ήταν κακή και έπρεπε να θυσιάσω πολλά για να έχω φίλους”. Μοιράστηκε ακολούθως μαζί μου μια ιστορία σχετικά με τη συμμετοχή σε μια ομάδα που απέκλεισε μία συμμαθήτριά της της στην 7η τάξη. “Ακόμη και τότε ένιωθα πως ήμουν πολύ σκληρή, πως ήταν η προσωπική μου αδυναμία. Ήταν σκληρό. Ακόμα αισθάνομαι ένοχη για όλα αυτά”. Στη συνέχεια, πήρε τηλέφωνο και ζήτησε συγγνώμη από τη συμμαθήτρια μας που είχε απορρίψει. Αυτό έφερε μεγάλη ανακούφιση και στους δύο.

Μίλησα, επίσης, με περίπου πέντε γυναίκες που ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς στα αθλήματα στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο. Ολές παραδέχθηκαν ότι ο αθλητισμός χρησίμευσε ως προστατευτικός παράγοντας για τη διαχείριση των κοινωνικών πιέσεων της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας. Το να είναι καλές στα αθλήματα τις έκανε να νιώθουν αυτοπεποίθηση και τις έκανε αυτόματα αποδεκτές σε όλες τις ομάδες.

Μίλησα και με πολλά άλλα κορίτσια και μου έκανε εντύπωση πως πολλές από αυτές που φαινόντουσαν τόσο δημοφιλείς και ευτυχισμένες και ισορροπημένες, είχαν προβλήματα όπως όλες μας. «Πάντα ένιωθα στην απέξω, σαν ένα μικρό καφέ ποντίκι», είπε μια γυναίκα, μια από τις ομορφότερες, πιο αθλητικές και δημοφιλείς στην τάξη μας. «Δε θα ξεχάσω ποτέ τον χορό της 7ης τάξης. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένη για τη στολή μου» μου είπε. «Θυμάμαι να περπατάω και να κοιτάζω μία ομάδα κοριτσιών να με κοιτά από πάνω μέχρι κάτω και να γελάει. Θυμάμαι πως τότε πάγωσε για μένα ο χρόνος. Πήγα στο μπάνιο και έκλαψα. Στη συνέχεια κάλεσα τη μητέρα μου και ήρθε και με πήρε. Μέχρι και σήμερα, δεν μπορώ να συνδυάσω τα ρούχα μου, φοβάμαι.”

Ήταν δύσκολο να εντοπίσω μερικές από τις γυναίκες που είχαν πέσει θύματα του πιο σοβαρού εκφοβισμού. Υποθέτω ότι πολλές το είχαν απωθήσει, ήθελαν να το αφήσουν πίσω όλο αυτό. Κατάφερα ωστόσο να εντοπίσω κάποιες.

Μία μου είπε, “Μισούσα το σχολείο, ένιωθα έντονο εκφοβισμό», μία άλλη ομολόγησε ότι έπεσε θύμα bullying σε διάφορες στιγμές σε όλο το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. «Η μητέρα μου με συμβούλευσε να μην αντιδρώ, να τους “δίνω” και το άλλο μάγουλο, αλλά αυτό δε λειτούργησε». «Δεν είχα τρόπο να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά δε στέκονται το ένα για το άλλο». Στην 9η τάξη, εγκατέλειψε το σχολείο και έφυγε. Τελικά κατέληξε σε ένα ιδιωτικό σχολείο όπου ο εκφοβισμός ήταν ακόμη χειρότερος.

Άρχισα να μαθαίνω και τον εαυτό μου τον ίδιο

Όσο συνέχιζα αυτές τις «συνεντεύξεις» άρχισα να μαθαίνω και τον εαυτό μου τον ίδιο κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν στιγμές που επέλεξα εγώ η ίδια να νιώθω σαν θύμα. Ξέρω ότι υπήρχαν συμμαθήτριές μου που θαύμαζαν το μουσικό μου ταλέντο, που με θεωρούσαν όμορφη και ευγενική, αλλά ήμουν πολύ απασχολημένη με τη δική μου θυματοποίηση για να αναγνωρίσω την αγάπη τους.

Αυτό το έργο μού έδωσε επιτέλους την ευκαιρία να συγχωρήσω τις γυναίκες που με απέρριψαν και με βασάνισαν. Μετά από δεκαετίες πόνου και δυσαρέσκειας, διαπιστώνω πως ήταν απλώς νεαρά κορίτσια που βίωναν τις δικές τους δοκιμασίες, κορίτσια με πολλά κοινά με πολλούς από εμάς, αλλά και με πολύ οδυνηρές ιστορίες. Το πιο σημαντικό, ήταν πως η εμπειρία της επανασύνδεσης με αυτές τις γυναίκες με βοήθησε στο να αντιμετωπίσω τις ανασφάλειές μου. Δεν θεωρώ πλέον τον εαυτό μου κατώτερο από τα «δημοφιλή» κορίτσια. Πλέον έχω πίστη στη δύναμη, το θάρρος και στον εαυτό μου. Αυτή η βελτιωμένη αυτο-εικόνα μου είχε θετικές συνέπειες στη δουλειά και στις σχέσεις μου. Δεν ξέρω αν ο δρόμος αυτός που ακολούθησα είναι ο ενδεδειγμένος για όλους όσοι έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού. Για μερικούς ανθρώπους, το να αφήσουν πίσω το παρελθόν μπορεί να είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός. Δεν αλλάζουν όλοι. Δεν θα είναι όλοι ανοιχτοί στη συζήτηση του τι συνέβη, πολύ λιγότερο στην έκφραση της αντίθεσης.

Αλλά, για μένα τουλάχιστον, η αντιμετώπιση του παιδικού μου δαίμονα έχει λειτουργήσει εξαιρετικά θεραπευτικά…»

Σχετικά Άρθρα
%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ae-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%89%ce%bc%ce%ae-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b7%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%ce%bc0
Αυτή είναι η ωμή αλήθεια του θηλασμού μου- Ματωμένες θηλές, πόνος και απόγνωση
%ce%ad%ce%b3%ce%b9%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%b9%cf%87%ce%b1%ce%b9%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b5%cf%8d0
«Έγινα αυτό που σιχαινόμουνα»: Ερωτεύτηκα έναν άλλον άνδρα και είμαι έτοιμη να παρατήσω την οικογένειά μου
%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ac-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%af%cf%87%ce%b5-%ce%b4%ce%af%cf%80%ce%bb%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%ad%cf%86%cf%89%ce%bd%cf%8c-%cf%84%ce%b70
Η γιαγιά μου είχε δίπλα στο τηλέφωνό της πάντα μία σφυρίχτρα- Έτσι περιφρουρούσε τη χαρά της
%ce%b5%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%ac%ce%b6%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b5%cf%85%cf%84%cf%8e-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%8e%ce%b7%ce%bd-%cf%83%cf%8d0
Ετοιμάζομαι να παντρευτώ τον πρώην σύζυγο τής γυναίκας που με απάτησε ο σύντροφός μου
%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%cf%8c-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%cf%87%ce%ad%cf%81%ce%b9-%cf%80%ce%ad%ce%b8%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%b5-%ce%bf-%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%ad0
Το αριστερό μου χέρι «πέθαινε» – Ο πατέρας μού «δώρισε» τα οστά του και σήμερα παίζω ακόμη και πιάνο
%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%8d%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%cf%830
Ανακοίνωσα στο σύντροφό μου που είμαστε 2,5 χρόνια μαζί πως είμαι έγκυος κι εκείνος μου είπε ότι είναι ερωτευμένος με άλλη

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του