Αρχική > Featured > Η μητέρα μου λέει ψέματα πως είναι πιστή στον πατέρα μου- Πώς μπορώ να την εμπιστευτώ;
η-μητέρα-μου-λέει-ψέματα-πως-είναι-πιστ

Η μητέρα μου λέει ψέματα πως είναι πιστή στον πατέρα μου- Πώς μπορώ να την εμπιστευτώ;

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάσει κάποιος την περίπτωση της 29χρονης αυτής κοπέλας, που ήξερε από μικρή πως η μητέρα της είχε παράλληλη σχέση μ’ έναν άλλο άνδρα. H μητέρα της δεν παραδέχθηκε ποτέ την αλήθεια.

Ακολουθεί το γράμμα της στην ψυχολόγο της Guardian:

Είμαι 29 ετών. Όταν ήμουν 9, βρήκα ένα γράμμα που είχε παραλήπτη έναν άνδρα τον οποίο δε γνώριζα. Οι γονείς μου ήταν παντρεμένοι τότε. Όταν πήγα 11, ο πατέρας μου μου είπε πως η μητέρα μου είχε δεσμό με έναν άλλο άνδρα και πως αυτό συνέβαινε πριν ακόμα παντρευτούν.

Μου είπε πως δεν θα ήταν εκεί όταν επέστρεφε στο σπίτι και θα εξαφανιζόταν τα σαββατοκύριακα. Καθ ‘όλη την εφηβεία μου, αυτός ο άγνωστος άντρας καλούσε το σπίτι, έκλεινε το τηλέφωνο όταν το σήκωνε άλλος και έστελνε κάρτες στη μαμά μου. Ο μπαμπάς μού έλεγε ότι η μητέρα μου ήταν κακός άνθρωπος και ότι δεν είχε ήθος.

Προσπάθησα να της μιλήσω καθώς μεγάλωνα, τη ρωτούσα διαρκώς, αλλά αρνιόταν με θυμό να μου μιλήσει. Αφότου οι γονείς μου χώρισαν, πίστευα πως η μητέρα μου θα ήταν επιτέλους με τον άλλο άντρα. Αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Είκοσι χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να αρνείται να παραδεχτεί ότι κάτι άλλο συμβαίνει.

Με τα χρόνια, έχω παρατηρήσει πολλά μηνύματα που δείχνουν ότι θέλει να είναι μαζί του. Νομίζω ότι αυτός ο άντρας την «έπνιξε». Πιστεύω επίσης ότι μπορεί να είναι και ο πατέρας μου, κάτι που η ίδια αρνείται. Λυπάμαι που δεν μπορεί να αφήσει τον εαυτό της ελεύθερο και να απολαύσει το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής της. Η σχέση μου με τον μπαμπά μου είναι καλή, αλλά περιλαμβάνει πολλές κακές συζητήσεις για τη μαμά μου.

Δεν την εμπιστεύομαι και δεν αισθάνομαι καθόλου άνετα μαζί της. Δε θέλω καν να έχω μαζί της σωματική επαφή. Πιστεύει ότι η ιδιωτική της ζωή δεν πρέπει να αφορά εμένα και τον αδερφό μου και δεν καταλαβαίνει πόσο πολύ μας επηρεάζει. Έχω πάει δύο φορές για ψυχοθεραπεία, ήθελα να δουλέψω πολύ πάνω σ΄αυτό μου το τραυμα. Ο αδερφός μου έχει απομακρυνθεί… Εγώ αισθάνομαι αβοήθητη…

Ο σύντροφός μου πιστεύει ότι πρέπει να αποδεχτώ την κατάσταση και να προχωρήσω. Φαίνεται ότι δεν μπορώ να διατυπώσω πώς αισθάνομαι ή γιατί με επηρεάζει. Πώς μπορώ να προχωρήσω; Αισθάνομαι πως δεν έχω καμία απάντηση.

Η ψυχολόγος απαντά:

Αισθάνεσαι πως δεν έχεις απαντήσεις, επειδή προσπαθείς να αλλάξεις τους γύρω σου και αυτοί δεν θέλουν. Αυτό είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό από σένα. Οι γονείς σου πολύ απλά δε θέλουν να ακούσουν. Όσον αφορά το ποιος είναι ο πατέρας σου, μπορείς να το τσεκάρεις με τον άνδρα που αποκαλείς πατέρα, μ’ αυτόν δηλαδή που σε μεγάλωσε με μία απλή εξέταση DNA.

Είναι δύσκολο να εμπιστεύεσαι κάποιον, όταν σου ξέρεις πως σου έχει πει ψέματα και η σωματική επαφή μαζί του είναι σχεδόν αδύνατη, όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, γιατί η οικειότητα γεννιέται με την εμπιστοσύνη. Όταν δεν εμπιστευόμαστε κάποιον, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια απόσταση – σωματική ή συναισθηματική, μερικές φορές και τα δύο – ως προστατευτικό μανδύα ενάντια στο κακό. Είναι ένας φυσικός προστατευτικός μηχανισμός και όχι κάτι για το οποίο πρέπει να κατηγορείς τον εαυτό σου.

Περιγράφεις μια πολύ δύσκολη παιδική ηλικία: η μητέρα σου ήταν αναξιόπιστη. Ο πατέρας σου, εντωμεταξύ, επικεντρώθηκε σ΄αυτή τη δυσλειτουργική συζυγική σχέση. Η ατμόσφαιρα για εσάς και τον αδερφό σας πρέπει να ήταν τοξική και να επικρατούσε μία σύγχυση. Ο πατέρας σου δεν έπρεπε να σου έχει αποκαλύψει όλα αυτά τα πράγματα. Δεν σε προστάτευσε καθόλου. Ο αδερφός σου από την άλλη επέλεξε να αποσυρθεί από αυτήν την κατάσταση. Είναι συνηθισμένο για τα αδέλφια να ακολουθούν αντίθετες προσεγγίσεις: το ένα προσπαθεί να διορθώσει τα πράγματα, το άλλο αποσύρεται.

Πρέπει να πεις στον πατέρα σου πως δε θες να ξανακούσεις τίποτα σχετικό με τη μητέρα σου. Να μην τον αφήσεις καν να ανοίξει κάποια συζήτηση. Όσο για τη μητέρα σου πρέπει να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες. Φαίνεται απρόθυμη να «αλλάξει». Πάρε αποστάσεις από τους γονείς σου.

Αυτό είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις. Οι ζωές των γονιών σου είναι δικές τους: οι επιλογές τους, οι στροφές τους στον δρόμο, τα λάθη τους. Δεν μπορείς να τους αλλάξεις. Και το πιο σημαντικό: δεν είναι δουλειά σου.

Σχετικά Άρθρα
%ce%b7-%cf%80%ce%b5%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%ac-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%cf%8c%cf%87%ce%b9-%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%bf-%ce%b4%ce%b5-%ce%bc%ce%b5-%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%b4%ce%b5%cf%87%cf%84%ce%b5%ce%af0
«Η πεθερά μου όχι μόνο δε με έχει δεχτεί ως νύφη της, αλλά έγινε κολλητή με την πρώην του συζύγου μου»
%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b6%cf%8d%ce%b3%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%b70
Τα συγκινητικά λόγια ενός συζύγου στη νοσηλεύτρια γυναίκα του – «Χαμηλώνω το βλέμμα μου και υποκλίνομαι στο μεγαλείο σου»
%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%ae%cf%83%cf%89-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%800
«Δεν μπορούσα να περπατήσω και να αναπνεύσω»: Αυτή ήταν η ντροπή του γάμου μου
%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%b1-%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%ac-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%ba0
«Κατάλαβα πως με απατά από την αντανάκλαση στα γυαλιά ηλίου του»
%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%af%cf%83%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ac-%ce%b8%ce%ad%ce%bb%ce%bf0
«Δεν είναι εύκολο να είσαι μητριά, θέλουμε κι εμείς κατανόηση και υποστήριξη»
%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b4%ce%ac%ce%ba%cf%81%cf%85%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b9%ce%b4%cf%81%cf%8e%cf%840
«Είμαι αλλεργική στα δάκρυα, τον ιδρώτα, τη βροχή και το κανονικό νερό – Δυσκολεύομαι να ζήσω»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του