«Χάρι – Μέγκαν» α λά Ιαπωνικά: Η «αντάρτισσα πριγκίπισσα» και ο γάμος με κοινό θνητό

Μετά από πολλά χρόνια αναμονής, αβεβαιότητας, καθυστερήσεων, έντονης δημόσιας κριτικής για τον αρραβώνα τους, η πριγκίπισσα Μάκο της Ιαπωνίας παντρεύτηκε επιτέλους τον εκλεκτό της καρδιάς της, τον συμφοιτητή της, Κέι Κομούρο.

Από τον γάμο αυτό, η Μάκο θα χάσει τα βασιλικά προνόμια και τον αυτοκρατορικό τίτλο της στην Ιαπωνία.

Το ζευγάρι είναι μαζί από τα φοιτητικά τους χρόνια, ενώ για να τελεστεί ο γάμος η Μάκο, ανιψιά του αυτοκράτορα αποκήρυξε τον τίτλο της και δήλωσε αποφασισμένη να έχει μια ευτυχισμένη ζωή με τον «αναντικατάστατο» – όπως τον χαρακτηρίζει- σύζυγό της, έπειτα από έναν αρραβώνα που πέρασε από 40 κύματα.

Χάρι και Μέγκαν της Ιαπωνίας

Από τούδε και στο εξής θα είναι γνωστή ως Μάκο Κομούρο, καθώς αποκήρυξε τον αυτοκρατορικό της τίτλο αφού παντρεύτηκε έναν κοινό θνητό, όπως ορίζει η ιαπωνική νομοθεσία.

Βάσει της ιαπωνικής νομοθεσίας, οι γυναίκες μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας αποκηρύσσουν τον βασιλικό τους τίτλο από τη στιγμή που θα παντρευτούν έναν κοινό θνητό.

Επίσης, παρέβλεψε το αυτοκρατορικό τελετουργικό του γάμου, ενώ αρνήθηκε και το έκτακτο επίδομα του περίπου 1,3 εκατ. δολαρίων που καταβάλλεται σε γυναίκες που αποχωρούν από την αυτοκρατορική οικογένεια ύστερα από τον γάμο τους.

Η Μάκο είναι η πρώτη γυναίκα μέλος του οίκου των Χρυσανθέμων που αποποιείται και τα δύο βασιλικά προνόμια.

Το ζευγάρι αναμένεται μετά τον γάμο του να μετακομίσει στις ΗΠΑ, όπου ο Κομούρο εργάζεται σαν δικηγόρος. Αυτή η μετακόμισή τους συνέκρινε αυτομάτως με τον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ και οι νεόνυμφοι δεν άργησαν να λάβουν το παρατσούκλι «Χάρι και Μέγκαν της Ιαπωνίας»

Όπως και η Μέγκαν Μαρκλ, ο Κομούρο βρέθηκε στο επίκεντρο δριμείας κριτικής από τη στιγμή που έγινε γνωστή η σχέση του με την πριγκίπισσα Μάκο. Δεν δίστασαν να τον κρίνουν ακόμη και για τα… μαλλιά του και το «κοτσιδάκι» με το οποίο εμφανίστηκε, όταν επέστρεψε από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία.

Τόσο ταμπλόιντ εφημερίδες, όσο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκριναν, ότι το hairstyle του ήταν ασύμβατο με την Ιαπωνία, πόσο μάλλον, όταν το υιοθετεί κάποιος που ετοιμάζεται να παντρευτεί μια πριγκίπισσα.

Και ποιο ήταν το κερασάκι στην τούρτα; Η σχέση τους ήταν τόσο αμφιλεγόμενη σε μεγάλη μερίδα του ιαπωνικού λαού που έγινε ακόμη και διαδήλωση σε πάρκο του Τόκιο ενάντια σε αυτόν τον γάμο!

«Είχα άγχος,  θλίψη  και φόβο»

Η πριγκίπισσα Μάκο έφυγε από το σπίτι της στο Τόκιο περίπου στις 10 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) προκειμένου να παρευρεθεί στο γάμο της.  Υποκλίθηκε στους γονείς της, τον πρίγκιπα Φουμιχίτο και την πριγκίπισσα Κίκο, ενώ αγκάλιασε την αδελφή της, Κάκο, προτού φύγει.

Επέλεξε να φορέσει ένα γαλάζιο φόρεμα και πέρλες, ενώ ο Κομούρο, φορώντας ένα σκούρο κοστούμι και γραβάτα, έκανε μια σύντομη υπόκλιση στις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του.

Σε μια εκ βαθέων κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ιαπωνία με τον νέο της σύζυγο, η πριγκίπισσα Μάκο είπε ότι οι αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για τον Κομούρο της είχαν προκαλέσει βαθιά θλίψη, άγχος και φόβο.

Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης «παρακολουθούσαν» στενά εδώ και χρόνια τη ζωή του ζευγαριού, κάτι που προκάλεσε μετατραυματικό στρες στην Μάκο, όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα.

Διαγνώστηκε με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) νωρίτερα φέτος ύστερα από τετραετή αρραβώνα που σημαδεύτηκε από οικονομικά σκάνδαλα και που βρέθηκε στο μικροσκόπιο των μέσων ενημέρωσης.

Η Μάκο ζήτησε συγγνώμη για τα προβλήματα που μπορεί να προκάλεσε σε κάποιους ανθρώπους με τον γάμο τους.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις για τον γάμο μας. Λυπάμαι πολύ για την αμηχανία που προκάλεσα και είμαι ευγνώμων για εκείνους που με στήριξαν. Για μένα ο Κέι είναι αναντικατάστατος και ο γάμος μας ήταν μία απαραίτητη επιλογή για μας», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Κομούρο δήλωσε πόσο πολύ αγαπά τη Μάκο και θέλει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του μαζί της.

«Την αγαπώ τη Μάκο. Θέλω να περάσω τη ζωή μου με τον άνθρωπο που αγαπώ. Στεναχωριέμαι πολύ που εκείνη βρέθηκε σε μία κακή κατάσταση, σωματική και ψυχική, λόγω όλων αυτών των κατηγοριών», ανέφερε.

Η ασφυκτική πίεση στις γυναίκες των «Χρυσανθέμων»

Αυτή η σφοδρή αντίδραση και κριτική απέναντι στην σχέση της πριγκίπισσας Μάκο με τον Κέι Κομούρο από μερίδα μέσων ενημέρωσης, αλλά και του ιαπωνικού λαού, αντανακλά την πίεση που δέχονται οι γυναίκες της αυτοκρατορικής οικογένειας.

Το πρακτορείο τη Αυτοκρατορικής Οικογένειας ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες, ότι η Μάκο υπέφερε από μετατραυματικό στρες μετά από την έντονη κριτική από τα μέσα ενημέρωσης και τα social media για τον αρραβώνα της, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε τέσσερα χρόνια πριν.

Η Μάκο, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη γυναίκα που βιώνει αυτήν την ασφυκτική πίεση. Η γιαγιά της, Αυτοκράτειρα Εμερίτα Μιτσίκο, σύζυγος του 125ου αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ακιχίτο είχε χάσει προσωρινά τη φωνή της, πριν από περίπου 20 χρόνια, όταν τα μέσα ενημέρωσης έκριναν, ότι ήταν ακατάλληλη για σύζυγος του αυτοκράτορα.

Ήταν η πρώτη αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας που δεν προερχόταν από τον Αυτοκρατορικό Οίκο της Ιαπωνίας αλλά από την αστική τάξη της χώρας.

Παράλληλα, η Αυτοκράτειρα Μασάκο, σύζυγος του Αυτοκράτορα του Ιαπωνικού θρόνου, Ναρουχίτο, έπεσε σε κατάθλιψη, καθώς την κατηγορούσαν ότι απέτυχε ως σύζυγος, επειδή δεν μπορούσε να γεννήσει αρσενικό διάδοχο.

Πώς ο μισογυνισμός απειλεί τον Θρόνο

Η γυναικεία μοναρχία στην Ιαπωνία δεν ήταν κάτι καινούριο. Οκτώ αυτοκράτειρες έχουν κληρονομήσει τον Θρόνο των Χρυσανθέμων, όλες από αρσενικούς προγόνους. Πρόκειται για τις Σούικο, Kōgyoku / Saimei, Jitō, Genmei, Kōken / Shōtoku, Meishō, Γκο-Σακουραμάτσι.

Το 1889 έγινε η ανατροπή και απαγορεύτηκε ρητά στις γυναίκες να κυβερνούν. Ένας επικαιροποιημένος νόμος του Αυτοκρατορικού Οίκου το 1947, είχε περιορίσει τον αριθμό των μελών της οικογένειας μόνον στους απογόνους του αυτοκράτορα Τάισο (παππού του Ακιχίτο) και απαλείφθηκαν 11 κλάδοι της, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να παραιτηθούν των δυναστικών τους δικαιωμάτων

Μία πριγκίπισσα θα πρέπει να αποποιηθεί το αυτοκρατορικό της στάτους, αν παντρευτεί κοινό θνητό, όμως αυτό το μέτρο μειώνει δραστικά τη γέννηση αρσενικών διαδόχων. Την ίδια στιγμή, εδώ και τέσσσερις δεκαετίες, μετά το 1965, δεν έχουν γενηθεί πρίγκιπες, εγείροντας ανησυχίες για το μέλλον της διαδοχής και ξεκίνησαν προσπάθειες

Ενώ αυτές οι ανησυχίες κάπως καταλάγιασαν με τη γέννηση του πρίγκιπα Χισαχίτο το 2006, το πρόβλημα της διαδοχής μάλλον συνεχίζεται. Ο Χισαχίτο είναι το μόνο αρσενικό παιδί από τα επτά εναπομείναντα αρσενικά μέλη της βασιλικής οικογένειας κάτω των 40 ετών. Εάν όλες οι πριγκίπισσες παντρευτούν κοινούς θνητούς, θα είναι ο μόνος Ιάπωνας μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Μία πριγκίπισσα θα πρέπει να αποποιηθεί το αυτοκρατορικό της στάτους, αν παντρευτεί κοινό θνητό, όμως αυτό το μέτρο μειώνει δραστικά τη γέννηση αρσενικών διαδόχων. Την ίδια στιγμή, εδώ και τέσσσερις δεκαετίες, μετά το 1965, δεν έχουν γενηθεί πρίγκιπες, εγείροντας ανησυχίες για το μέλλον της διαδοχής.

την εξίσωση της θέσης των γυναικών στην οικογένεια με τους άνδρες, κοινώς να μπορούν να αναρριχηθούν στο θρόνο και να μην εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους, αν παντρευτούν κοινό θνητό.

Ενώ αυτές οι ανησυχίες κάπως καταλάγιασαν με τη γέννηση του πρίγκιπα Χισαχίτο το 2006, το πρόβλημα της διαδοχής μάλλον συνεχίζεται. Ο Χισαχίτο είναι το μόνο αρσενικό παιδί από τα επτά εναπομείναντα αρσενικά μέλη της βασιλικής οικογένειας κάτω των 40 ετών. Σε περίπτωση που παντρευτούν όλες οι πριγκίπισσες, ο Χισαχίτο και ο μικρός πλέον πυρήνας της οικογένειάς του θα απομείνουν οι μόνοι που θα κληθούν να εκπληρώσουν το σύνολο των καθηκόντων και υποχρεώσεων του αυτοκρατορικού οίκου.

Σύμφωνα με τον Σαντάακι Νουμάτα, πρώην διπλωμάτη και εκπρόσωπο Τύπου του ιαπωνικού Υπουργείου Εξωτερικών, το ζήτημα της διαδοχής «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύντομα» έναντι της προοπτικής ο Χισαχίτο να παραμείνει το μοναδικό άρρεν μέλος της.

Η ειρωνεία είναι πως σε αυτούς τους, αποκλεισμένους, κλάδους της οικογένειας υπάρχουν πολλά αρσενικά παιδιά, εντούτοις αυτά γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μακριά από το παλάτι ως απλοί πολίτες.

Απ’ ότι φαίνεται, τουλάχιστον σε έναν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όλοι κλίνουν προς την επιλογή μιας τρίτης λύσης: να μη γίνει τίποτε εν αναμονή του μελλοντικού γάμου του μικρού ακόμη Χασιχίτο, ελπίζοντας πως αυτός θα νυμφευθεί σύντομα και θα αποκτήσει έναν, ή ακόμη περισσότερους άρρενες απογόνους.

Με πληροφορίες από BBC , Time

Διαβάστε επίσης:

Τέλος ο βασιλικός τίτλος για τη Μέγκαν Μαρκλ – Είναι και πάλι μια κοινή θνητή!

Ζωντανό άγαλμα: Όλοι μιλούν για τη συγκλονιστική σιλουέτα της Αντζελίνα στην ασημί τουαλέτα Versace

Η Κέιτ Μίντλετον έβαλε ξανά αρχαιοελληνικό φόρεμα και θύμισε… Ελληνίδα θεά: Εμφάνιση – έκπληξη από τον Γουίλιαμ!

Σχετικά Άρθρα
«Οι γιατροί ανακάλυψαν τον καρκίνο μου μετά από επέμβαση στην κοιλιά, όπως της Κέιτ Μίντλετον»
«Οι γιατροί ανακάλυψαν τον καρκίνο μου μετά από επέμβαση στην κοιλιά, όπως της Κέιτ Μίντλετον»
Ζευγάρι θέλει όταν πεθάνει να μπει στην «κατάψυξη» με κρυογονική ελπίζοντας να επανέλθει στη ζωή
Ζευγάρι θέλει όταν πεθάνει να μπει στην «κατάψυξη» με κρυογονική ελπίζοντας να επανέλθει στη ζωή
«Έχω ακόμη περίοδο στα 52 μου και δεν βλέπω την ώρα για την εμμηνόπαυση»
«Έχω ακόμη περίοδο στα 52 μου και δεν βλέπω την ώρα για την εμμηνόπαυση»
Orini Melissa: Ποιος είναι ο μελισσοκόμος που έχει γίνει viral με τις χιλιάδες μέλισσες στο σώμα του (vid)
Orini Melissa: Ποιος είναι ο μελισσοκόμος που έχει γίνει viral με τις χιλιάδες μέλισσες στο σώμα του (vid)
Ο άνθρωπος που ζούσε επί 70 χρόνια σε σιδερένιο πνεύμονα - Η συγκλονιστική ιστορία του
Ο άνθρωπος που ζούσε επί 70 χρόνια σε σιδερένιο πνεύμονα – Η συγκλονιστική ιστορία του
Συγκινεί η Κριστίνα Άπλγκεϊτ για τη σκλήρυνση κατά πλάκας: «Ζω μια κόλαση»
Συγκινεί η Κριστίνα Άπλγκεϊτ για τη σκλήρυνση κατά πλάκας: «Ζω μια κόλαση»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του