Αληθινή ιστορία: «Μου έλεγαν οι γιατροί ότι είμαι εθισμένη και ψάχνω χάπια. Όμως, είχα σοβαρή πάθηση»

αληθινή-ιστορία-μου-έλεγαν-οι-γιατρο

Οι γιατροί τη  θεωρούσαν εθισμένη και πως έψαχνε ευκαιρίες για να παίρνει φάρμακα. Όμως είχε μία πολύ σοβαρή πάθηση, η μη διάγνωση της οποίας τής δημιούργησε πολύ σοβαρά προβλήματα. Η ίδια μοιράζεται την ιστορία της για να ευαισθητοποιήσει και να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους που βιώνουν το ίδιο.

«Μάλλον τα μεγαλοποιεί. Δεν είναι πράγματι άρρωστη. Πολύ δραματική… Όλες αυτές οι λέξεις στριφογύριζαν συνεχώς στο μυαλό μου, όσο βρισκόμουν στα επείγοντα. Δεν είμαι αλκοολική. Ήταν κάτι που έπρεπε να το λέω συνέχεια. Παρακαλούσα να με πάρουν στα σοβαρά οι γιατροί, οι οποίοι με θεωρούσαν καμένο χαρτί, κάτι που με στοιχειώνει ακόμη και σήμερα.

Η ιστορία μου ξεκινά πολύ πριν από τη διάγνωση. Γενικά, δεν είχα ποτέ στομαχικά προβλήματα που να σχετίζονται με την κοιλιοκάκη. Ήμουν μαζορέτα και έδειχνα απολύτως υγιής. Στα 17 μου είχα την πρώτη παγκρεατίτιδα. Αφού πέρασα μία εβδομάδα στο νοσοκομείο, πήρα εξιτήριο, λέγοντάς μου, ότι γλίτωσα από καθαρή τύχη. Ως πρόληψη, μού σύστησαν μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά για λίγους μήνες, προκειμένου να ξεκουραστεί το πάγκρεας. Δεν με εξέτασαν ποτέ για κοιλιοκάκη. Προσπάθησαν να επιστρέψω στην κανονική μου ζωή, ενώ συνέχιζα τη χαμηλή σε λιπαρά διατροφή, όμως δεν φαινόταν να ξαναβρίσκω τον εαυτό μου. Συνεχίζονταν οι πόνοι στο στομάχι, τα μαλλιά μου έπεφταν, είχα μελανιές, ήμουν 40 κιλά και δυστυχισμένη. Πέρασα 8 ιγμορίτιδες στη σειρά και δεν μπορούσαν να γίνουν καλά οι τραυματισμοί μου από τον αθλητισμό.

Λιγότερο από πέντε μήνες μετά την παγκρεατίτιδα, μού ξανασυνέβη. Ο πόνος ήταν κάτι που δεν είχα βιώσει ξανά. Ένα λεπτό ήμουν καλά,το επόμενο έπεφτα διπλωμένη στο πάτωμα. Σύντομα βρήκαμε ότι είχα μία ακόμη παγκρεατίτιδα. Μετά από μερικές ημέρες στο νοσοκομείο, με εξέτασε ένας παιδο-γαστρεντερολόγος. Με κοίταξε και μου είπε: “Καλή μου, δεν δείχνεις πολύ καλά. Πρέπει να βρούμε τι έχεις”.

%ce%b1%ce%bb%ce%b7%ce%b8%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf0

Αφού για δέκα λεπτά με ρωτούσε διάφορες ερωτήσεις, μού είπε πως πιστεύει ότι έχω κοιλιοκάκη. Θυμάμαι να με καταβάλλει πανικός, επειδή δεν είχα ιδέα τι ήταν αυτό. Δεν ήταν τότε μία πολύ γνωστή ασθένεια. Κάναμε μία ειδική εξέταση, προκειμένου να το επιβεβαιώσουμε και όντως ήταν έτσι.

Το εσωτερικό ενός υγιούς εισοφάγου είναι επενδεδυμένο με τριχίδια, που είναι συνήθως ροζ. Εμένα ήταν εντελώς σκούρο μοβ. Ήταν τεράστια η ζημιά, η κυκλοφορία του αίματός μου ήταν χάλια και κυριολεκτικά το σώμα μου επιτίθετο στον εαυτό του και δεν απορροφούσα τα θρεπτικά συστατικά. Τα γονίδια της κοιλιοκάκης μου ενεργοποιήθηκαν, αλλά δεν το ήξερα και συνέχιζα να καταναλώνω γλουτένη μέχρι την διάγνωσή μου.

Ο γιατρός με διαβεβαίωσε ότι θα είχα μία καινούργια, πιο υγιή ζωή. Δεν ήμουν προετοιμασμένη για αυτή τη διάγνωση και άρχισα να κάνω έρευνες. Η γλουτένη εμφανίζεται σε άπειρες μορφές, σχεδόν στα πάντα. Ακόμη και σε καλλυντικά, λακ, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, μέχρι και στην κόλλα. Τουλάχιστον έμαθα περί τίνος πρόκειται και δεν παίζω ρώσικη ρουλέτα με το φαγητό μου.

Έντεκα χρόνια πριν που διαγνώστηκα με κοιλιοκάκη δεν ήταν εύκολο να βρεις τρόφιμα που να μην περιέχουν γλουτένη, όπως υπάρχουν σήμερα. Λίγα χρόνια αφότου ανακάλυψα την πάθησή μου και ξεκίνησα το ταξίδι μου για μία πιο υγιή ζωή, οι πόνοι επέστρεψαν. Έτρωγα πολύ σχολαστικά τροφές χωρίς γλουτένη και υπέθετα, ότι θα ήμουν και πάλι φυσιολογική. Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν η φλεγμονή που είχε υποστεί το σώμα μου, πριν από τη διάγνωση. Είχε προκληθεί χολόσταση, κάτι που σήμαινε ΄οτι η χολή μου δεν μπορούσε να ρέει από το συκώτι στο δωδεκαδάκτυλο. Έπρεπε να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη μου. Μικρό το κακό, είπα στον εαυτό μου. Θα ήμουν υγιής μετά από αυτό. Όμως, και πάλι έπεσα έξω.

Οι πόνοι στο στομάχι επέμεναν. Έπειτα από επισκέψεις στα επείγοντα και εξετάσεις, είχα πειστεί ότι η φλεγμονές πριν από τη διάγνωση προκάλεσαν ζημιά στο πάγκρεας. Ο ιστός από την ουλή είχε αναπτυχθεί και είχε φράξει τους πόρους του παγκρέατος. Όλη η διαδικασία θεραπείας ήταν επιτυχής, αλλά πλησιάζοντας τόσο κοντά στο πάγκρεας, έπαθα άλλη μία παγκρεατίτιδα. Θυμάμαι να είμαι 12 μέρες ξαπλωμένη στο κρεβάτι του νοσοκομείου και αναρωτιόμουν, αν θα ήταν έτσι όλη μου η ζωή.

%ce%b1%ce%bb%ce%b7%ce%b8%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf2

Ωστόσο, η ζωή μου άρχισε να αλλάζει σιγά σιγά. Ακόμη προσπαθούσα να εξηγήσω στον κόσμο τι είναι η κοιλιοκάκη, να διαβάζω σχολαστικά τις ετικέτες από τα τρόφιμα, να βρίσκω συνταγές, να εξηγώ γιατί δεν μπορώ να φάω κάποια πράγματα ή γιατί δεν πρέπει να με φιλάνε μετά από κάθε γεύμα, σε περίπτωη που μολυνθώ από κάποιον άλλον. Και όλο αυτό με έκανε να νιώθω αμήχανα.

Τελικά κάποια στιγμή σταμάτησα να το κάνω. Φαινόταν σαν να πηγαίνω παντού και ναμε κρίνουν. Δεν ήταν μία διατροφική διαταραχή. Δεν θα είχα μόνο έναν μικρό πόνο, αν έτρωγα γλουτένη, αλλά θα περνούσα ολόκληρες μέρες στο νοσοκομείο.

Τα επόμενα επτά χρόναι προσαρμόστηκα. Ακόμη έχω πόνους και ναυτία. Μου είπαν ότι έχω χρόνια παγκρεατίτιδα, έλκη και γαστρίτιδα και όλα αυτά προκλήθηκαν από την παρατεταμένη μη διάγνωση της κοιλιοκάκης.

Σήμερα, μέσα από τα social media προσπαθώ να ευαισθητοποιήσω. Μου αρέσει να λέω στους ανθρώπους ότι μπορούν να φάνε υπέροχα γεύματα. Η φροντίδα του εαυτού μας είναι κρίσιμος παράγοντας για αυτήν την ασθένεια.

Μπορεί να νιώσετε λύπη ή θυμό. Δεν πειράζει. Μαθαίνοντας την αποδοχή αυτής της πάθησης και των προκλήσεών της μπορώ να συνεχίσω. Ξέρω ότι δεν χρειάζεται να κάνω τους ανθρώπους να με καταλάβουν είτε εμένα, είτε την ασθένειά μου. Κάθε μέρα διαγιγνώσκονται άνθρωποι με κοιλιοκάκη και το ταξίδι του καθενός είναι διαφορετικό.

Το δικό μου δεν ήταν εύκολο, αλλά νιώθω ευγνώμων που μπορώ να μοιραστώ την ιστορία μου και να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους να το ξεπεράσουν».

Διαβάσαμε την ιστορία αυτής της κοπέλας στο Love What Matters

Σχετικά Άρθρα
h-%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%ae-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%ad%ce%b8%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%b5-%ce%ba%ce%b9-%ce%b5%ce%b3%cf%8e-%ce%ae%ce%bc%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%8d0
«H κολλητή μου πέθαινε κι εγώ ήμουν πολύ απασχολημένη για να της πω αντίο»
Λίντα Ευαγγελίστα: Από το όνειρο της ομορφιάς στον εφιάλτη της παραμόρφωσης από αισθητική επέμβαση - Η σοκαριστική ιστορία της ζωή της
Λίντα Ευαγγελίστα: Από το όνειρο της ομορφιάς στον εφιάλτη της παραμόρφωσης από αισθητική επέμβαση – Μια ιστορία που σοκάρει
"Τα νέα της Αλεξάνδρας": Πίσω από το γνωστό ρεμπέτικο τραγούδι κρύβεται μία γυναικοκτονία - Η άγνωστη εκδοχή
“Τα νέα της Αλεξάνδρας”: Πίσω από το γνωστό ρεμπέτικο τραγούδι κρύβεται μία γυναικοκτονία – Η άγνωστη εκδοχή
“Μαμά είναι τρελός. Θέλω να χωρίσω” - Τι αποκαλύπτουν οι γονείς της 32χρονης Δώρας από τη Ρόδο
“Μαμά είναι τρελός. Θέλω να χωρίσω” – Τι αποκαλύπτουν οι γονείς της 32χρονης Δώρας από τη Ρόδο
«Μία έκτρωση στην εφηβεία μου, είναι το πιο σκοτεινό μυστικό μου» - Η συγκινητική εξομολόγηση της Ούμα Θέρμαν
«Μία έκτρωση στην εφηβεία μου, είναι το πιο σκοτεινό μυστικό μου» – Η συγκινητική εξομολόγηση της Ούμα Θέρμαν
%ce%ac%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%ce%bb%cf%84%cf%83%cf%87%ce%ac%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%81-%ce%be%ce%ad%cf%87%ce%b1%cf%83%ce%b5-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%ae%cf%84%ce%b1%ce%bd-%cf%800
Άνδρας με Αλτσχάιμερ ξέχασε ότι ήταν παντρεμένος με τη γυναίκα του – Την ερωτεύτηκε ξανά από την αρχή

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του