3 γυναίκες μοιράζονται το πώς έμαθαν να ζουν και να παλεύουν με τον αυτισμό

3-γυναίκες-μοιράζονται-το-πώς-έμαθαν-να

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και με σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Ο αυτισμός είναι ο γενικός όρος για μια ομάδα σύνθετων διαταραχών της ανάπτυξης του εγκεφάλου η οποία οδηγεί σε ποικίλες δυσκολίες και περιορισμούς στην διαμόρφωση γνωστικών λειτουργιών, στον τρόπο επικοινωνίας και την επεξεργασία των αισθητηριακών ερεθισμάτων.

Το φάσμα του αυτισμού χαρακτηρίζεται, σε διαφορετικούς βαθμούς, από δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση και την κοινωνική κατανόηση και συναισθηματική συναλλαγή, από δυσκολίες στη λεκτική και τη μη λεκτική επικοινωνία, καθώς και από επαναλαμβανόμενες, στερεότυπες συμπεριφορές και δραστηριότητες που επηρεάζουν την λειτουργικότητα του ατόμου.

Σϋμφωνα με στατιστικές μελέτες ο αυτισμός εμφανίζεται πέντε φορές περισσότερο στα αγόρια από τα κορίτσια. Σήμερα σας παρουσιάζουμε τις ιστορίες τριων γυναικών που ανακάλυψαν σε μεγαλύτερη ηλικία πώς είναι αυτιστικές.

Σχετικά άρθρα: «Αρνήθηκα στη μητέρα μου να φορέσω το νυφικό της στο γάμο μου – Τώρα που την χάνω, νιώθω τύψεις και σιχαίνομαι τον εαυτό μου»

«Δεν ήταν σαν τις άλλες μαμάδες και θύμωνα τόσο πολύ- Μακάρι να μην έπρεπε να τη δω να πεθαίνει»

Δεν ξεπέρασα την κατάστασή μου – Την αγκάλιασα σφιχτά

Η Dena Gassner, η οποία αυτή τη στιγμή κάνει το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο Adelphi, διαγνώστηκε με αυτισμό στα 38 της χρόνια. Μέχρι τότε, αλλά και λίγο μετά τη διάγνωση, η ζωή της ήταν δύσκολη. Προσπαθούσε να κάνει τα πάντα όπως οι άλλοι. Όταν μιμούταν κάποιον όλα πήγαιναν στραβά και δεν καταλάβαινε το γιατί. Όλα ήταν λιγάκι πιο μπερδεμένα για εκείνη. Ήταν επίσης δύσκολο να συγκεντρωθεί σε κάτι και να εκτελέσει εντολές που απαιτούσαν μεγάλη συγκέντρωση. Το ίδιο δύσκολο φυσικά ήταν και για τον αυτιστικό γιο της, για την κόρη και το σύζυγό της. “Ένιωθα μειονεκτικά, ντρεπόμουν”, παραδέχεται στο women’sHealth.com.

«Τώρα, όμως, που ξέρω τι είναι ο αυτισμός και ξέρω πώς να το εκφράσω και να το επικοινωνήσω έχω και τα κατάλληλα μέσα για να δείξω στους άλλους ότι προσπαθώ και θα καταφέρω όσα θέλω. Ότι δουλεύω για το δικό μου καλό. Αγκάλιασα τον αυτισμό, δεν τον ξεπέρασα. Τον υιοθέτησα, έγινε ένα με εμένα. Χωρίς τη διάγνωση και ο γιος μου και εγώ θα ήμασταν χαμένοι. Μετά τη διάγνωση ξέρω ότι ζω τα πράγματα διαφορετικά, τα αντιλαμβάνομαι διαφορετικά.

Και μπορεί να μην μπορούμε να είμαστε οι πιο συγκεντρωμένοι άνθρωποι και μπορεί να μην τα καταφέρνουμε πολύ καλά στις κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά σίγουρα αν κάποιος έχει την υπομονή να μας γνωρίσει καλύτερα θα δει ότι είμαστε δοτικοί, πιστοί και ξέρουμε να αγαπάμε».

Η εξελιξη είναι εφικτή, ανεξάρτητα από την ηλικία σου

Η Chloe Rothschild έμαθε ότι έχει αυτισμό στα 18 της. Παραδέχεται ότι ο αυτισμός δεν είναι ίδιος για όλους. Τη δυσκολεύει η επικοινωνία, αν και δύσκολα θα το καταλάβει κανείς επειδή είναι πολύ ομιλητική. Σε αυτό, όμως, την βοήθησε μια εφαρμογή στο κινητό της. Θέλω οι άνθρωποι να ξέρουν ότι η εξέλιξη είναι εφικτή σε κάθε ηλικία. “Επωφελούμαι ακόμα από πολλές θεραπείες. Μου αρέσει να εξελίσσομαι και να μαθαίνω”.

Είμαι πολύ διαφορετική σήμερα σε σχέση με τον έφηβο εαυτό μου

Η Kirsten Lindsmith, διαγνώστηκε με αυτισμό στα 18. “Ως έφηβη αντιλήφθηκα ότι οι περισσότεροι συνομίληκοί μου δε με συμπαθούσαν. Ότι ήμουν διαφορετική. Δεν ήμουν σε θέση να καταλάβω τι με έκανε διαφορετική, αλλά όλοι με απέφευγαν και οι μόνοι μου φίλοι ήταν οι υπόλοιπου “παράξενοι” του σχολείου ή της γειτονιάς. Αφού έμαθα ότι έχω αυτισμό προσπάθησα να διδάξω τον εαυτό μου πώς να προσαρμόζομαι στον κόσμο. Εκείνο που πολλοί δεν καταλαβαίνουν είναι η έλλειψη του γνώθι σαυτόν. Δεν καταλάβαινα ότι η στάση του σώματός μου δεν ήταν σωστή, ότι δεν σε κοιτούσα στα μάτια ή ότι η φωνή μου ήταν μονότονη.  Δεν είχα έρθει σε επαφή με όσα ένιωθα γιατί ποτέ δεν μίλησα γι αυτά. Με τον καιρό δούλεψα συστηματικά πάνω στην γνώση και την εικόνα του εαυτού μου. Πάνω στις κοινωνικές μου ικανότητες και τώρα ξέρω ότι είμαι πολύ διαφορετική από την εποχή που ήμουν έφηβη…»

Σχετικά Άρθρα
%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%ce%bf%ce%b90
Μεγάλωσα στην Ελλάδα με δύο μαμάδες- Οι δύο γυναίκες του πατέρα μου έμεναν στο ίδιο σπίτι!
%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%ac%ce%bc%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b7-%cf%80%ce%b5%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%860
“Την ημέρα του γάμου της η πεθερά της φόρεσε και αυτή νυφικό – Η αληθινή ιστορία που ξεπέρασε κάθε φαντασία”
%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b6%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b5-%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%bd%cf%89-%ce%bc%ce%b1%ce%b6%ce%af-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%81%ce%bd%ce%ae%ce%b80
«Μου ζήτησε να μείνω μαζί του και αρνήθηκα – Ο λόγος είναι η τουαλέτα, αλλά ντρέπομαι να του το πω»
%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%ad%cf%82-%ce%b7-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%cf%8c%cf%82-%ce%b6%ce%b5%cf%85%ce%b3%ce%b1%cf%810
Ραγίζει καρδιές η ιστορία ενός ζευγαρίου ηλικιωμένων: «Ψυχούλα μου, φτάνεις ζωντανός κοντά μου»
%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%b9%cf%83%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%ad%cf%82-%ce%bf-%cf%83%ce%ba%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ad%ce%ba%ce%bb%ce%b5%cf%88%ce%b5-5-%cf%860
Ράγισε καρδιές ο σκύλος που «έκλεψε» 5 φορές έναν μωβ λούτρινο μονόκερο
%cf%80%cf%8e%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%be%cf%8c%ce%b3%ce%ba%cf%89%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%ac-%ce%bc%ce%b9%ce%b1%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af0
Πώς το εξόγκωμα στην κοιλιά μιας γυναίκας αποδείχθηκε σημάδι καρκίνου των ωοθηκών

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του