5 τρόποι για να βοηθήσετε τον σύντροφό σας, αν πάσχει από κατάθλιψη

5-τρόποι-για-να-βοηθήσετε-τον-σύντροφό-σ

«Ως κάποια που έχει κατάθλιψη τα τελευταία 17 χρόνια, μπορώ άνετα πλέον να μοιραστώ την εμπειρία μου. Όταν συναναστρέφομαι ανθρώπους που έχουν περάσει κι εκείνοι κατάθλιψη, αισθάνομαι αμέσως την ανάγκη να τους ακούσω. Είναι πιο εύκολο να μιλάς με ανθρώπους που έχουν περάσει τα ίδια με σένα. Και οι δύο γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι σε όλο αυτό», αναφέρει η blogger Jen Porcelli.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν έχουμε σχέση με έναν άνθρωπο που παλεύει με την κατάθλιψη. Με έναν άνθρωπο που καθημερινά παλεύει με τον εαυτό του. Σύμφωνα με έρευνα της ομάδας ψυχολόγων της Mayo Clinic, η δική σας στάση πρέπει να στηρίζετε στα πέντε παρακάτω βήματα.

Σχετικά άρθρα: 10+1 διάσημες που «πάλεψαν» με την κατάθλιψη

– “Φοβάμαι τη μέρα που θα τα μαζέψεις και θα φύγεις”: Το γράμμα μιας γυναίκας με κατάθλιψη στον σύζυγό της

Δεν φταίτε εσείς

Μην το πάρετε προσωπικά αλλά, πολλές φορές, κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να είναι ευέξαπτος και να θέλει να απομονωθεί. Μπορεί να μην σας εμπιστεύεται όσο στο παρελθόν. Μπορεί να αμφισβητείτε τα συναισθήματά του, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό το άτομο δεν έχει τίποτα προσωπικό μαζί σας.

Δεν είναι ευθύνη σας να τον αλλάξετε

Η οικογένεια και οι φίλοι των καταθλιπτικών ανθρώπων προσπαθούν αδιάκοπα να βρουν τρόπο να θεραπεύσουν τους αγαπημένους τους. Όταν οι προσπάθειες δεν φαίνεται να λειτουργούν, αισθάνονται σαν να έχουν αποτύχει. Η κατάθλιψή τους είναι πέρα από τον έλεγχό σας και το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τους στηρίξετε όσο καλύτερα μπορείτε.

Δεν χρειάζεται να καταλάβετε, αλλά να ακούσετε

Όταν αγαπάτε κάποιον με κατάθλιψη, δε χρειάζεται να αισθάνεστε ένοχες αν δεν μπορείτε να καταλάβετε όσα έχει περάσει. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να βρείτε έναν τρόπο να τον υποστηρίξετε. Απλά ακούστε τον!

Μην τον πιέζετε

Δεν χρειάζεται να καταλάβετε τι νιώθει το άτομο με κατάθλιψη για να το ακούσετε. Αυτό που πρέπει να κάνετε, ωστόσο, είναι πραγματικά να αναγνωρίσετε ότι η κατάθλιψη δεν είναι κάτι που κάποιος μπορεί απλά να «ξεπεράσει». Ακριβώς επειδή η κατάθλιψη δεν εκδηλώνεται πάντοτε με φυσικά συμπτώματα που μπορείτε να δείτε, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Ένα καταθλιπτικό άτομο δεν είναι μόνο κάποιος που είναι λυπημένος και δεν υπάρχει γρήγορη λύση γι’ αυτό. Το να προσπαθείτε να πείσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο ότι δεν έχει τίποτα, απλώς δεν είναι εποικοδομητικό.

Δείξτε την αγάπη σας

Αγαπώντας κάποιον με κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να νιώσετε σαν να περπατάτε πάνω σε αυγά! Μπορεί να φοβάστε να δείξετε αγάπη ή υποστήριξη, επειδή θεωρείτε ότι τίποτα από αυτά που λέτε δεν είναι σωστό. Ενώ ένας καταθλιπτικός άνθρωπος μπορεί να θέλει να απομονώσει τον εαυτό του, είναι κρίσιμο να δείχνετε συνέχεια πόσο το αγαπάτε.

Σχετικά Άρθρα
Έχεις βρει το άλλο σου μισό; Αυτά τα 20 σημάδια θα στο δείξουν!
Έχεις βρει το άλλο σου μισό; Αυτά τα 20 σημάδια θα στο δείξουν!
Αυτές είναι οι 5 συνήθειες που φθείρουν τη σχέση σου!
Αυτές είναι οι 5 συνήθειες που φθείρουν τη σχέση σου!
Μία φορά άπιστος, για πάντα άπιστος; Δείτε τι λένε οι ειδικοί
Μία φορά άπιστος, για πάντα άπιστος; Δείτε τι λένε οι ειδικοί
Σκέφτεστε να συγκατοικήσετε; Απαντήστε πρώτα στις παρακάτω ερωτήσεις!
Σκέφτεστε να συγκατοικήσετε; Απαντήστε πρώτα στις παρακάτω ερωτήσεις!
%ce%b1%cf%80%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%83%cf%8d%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c-%cf%83%ce%bf%cf%85-%cf%84%cf%8e%cf%81%ce%b1-%ce%bf-%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b90
Απάτησες τον σύντροφό σου… Τώρα; Ο ειδικός σού λέει πώς να το χειριστείς
Μόλις χώρισες; Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις!
Μόλις χώρισες; Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του