5 ωραίοι τρόποι για να πείτε «όχι» χωρίς να παρεξηγηθείτε

5-ωραίοι-τρόποι-για-να-πείτε-όχι-χωρίς

Είναι δύσκολο να πει κάποιος «όχι». Σε έναν τέλεια δομημένο κόσμο θα μπορούσαμε να προσφέρουμε βοήθεια σε όποιον τη χρειαζόταν, αλλά σήμερα, η απαιτητική εργασία, η οικογένεια και ένα σωρό άλλες υποχρεώσεις σημαίνει πως το «όχι» είναι απαραίτητο… κακό. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Consumer Research, το να λέτε «όχι» όταν πρέπει, μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους γρηγορότερα και να παραχωρήσετε στον εαυτό σας τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεστε.

Ωστόσο, επειδή είναι εξαιρετικά άβολο να απορρίπτετε κάποιον ακολουθούν πέντε συμβουλές για να πείτε “όχι” με τον σωστό τρόπο!

Εξηγήστε τον συλλογισμό σας

Ναι, το ξέρουμε πως δεν οφείλετε κάποια εξήγηση και πως το “όχι” είναι “όχι”, ωστόσο, αιτιολογώντας το γιατί λέτε “όχι”, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρέχετε ένα πλαίσιο στο άτομο που ζητά τον χρόνο, την ενέργεια ή τους πόρους σας. Ας υποθέσουμε ότι μία συνάδελφος σάς ζητά να συμμετάσχετε κάτι πολύ απλό, για παράδειγμα να πάτε μαζί για ψώνια. Παρόλο που θα είναι απόλυτα εντάξει, απλώς να αρνηθείτε, αν αιτιολογήσετε την άρνησή σας θα ξέρει πως δεν έχετε κάτι προσωπικό μαζί της.

Μην πιάνετε συζήτηση για τη συζήτηση

Το να λέμε “όχι” είναι άβολο, γι΄αυτό και πολλές φορές όταν αισθανόμαστε άβολα, αρχίζουμε να μιλάμε κάνοντας κύκλους, χωρίς να χτυπάμε στην ουσία. Αυτό μπορεί εσάς να σας βολεύει συναισθηματικά, ωστόσο, εκτιμητέα είναι η απόλυτη ειλικρίνεια και όχι κάποια αόριστα αναβλητικά σχόλια.

Μεταθέστε την ερώτηση σε κάποιον άλλο

Το να προτείνουμε κάποιον άλλο που μπορεί να ολοκληρώσει μία δουλειά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξετε στο άτομο που θέλετε να βοηθήσετε πως ενδιαφέρεστε γι΄αυτόν. Αν μάλιστα δε θέλετε να εκθέσετε το όνομα του τρίτου στον οποίο αναφέρεστε, μπορείτε να απαντήσετε «εγώ δεν μπορώ να σε εξυπηρετήσω την περίοδο αυτή, ωστόσο έχω κάποιον στον μυαλό μου που μπορεί. Άσε με να μιλήσω μαζί του και θα επανέλθω».

Συναντηθείτε κάπου στη… μέση

Μπορείτε να επιδιώξετε τον… συμβιβασμό! Ειδικά όταν η ερώτηση προέρχεται από κάποιον που αγαπάτε και σέβεστε, μπορεί να είναι δύσκολο να πείτε όχι. Αντί να του “κλείσετε την πόρτα”, συναντήστε τον στη μέση. Για παράδειγμα, εάν η αδερφή σας σας προσκαλέσει σε μια διαδικτυακή συνάντηση για παιχνίδι, δοκιμάστε να της πείτε: “Λοιπόν, δεν μπορώ να μείνω για το παιχνίδι, αλλά μπορώ να πιω μαζί σου ένα ποτήρι κρασί.” Είναι πολύ πιθανό πως η προσπάθειά σας για συμβιβασμό θα εκτιμηθεί δεόντως.

Να είστε λίγο εγωιστές

Ναι, είναι ωραίο να βοηθάς τους άλλους, αλλά οι άνθρωποι που αγωνίζονται να πουν όχι, είναι συχνά εγκλωβισμένοι. Πρέπει να μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα και στον δικό σας χρόνο και λογική και πρέπει να μπορείτε να πείτε και «όχι». Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα όριά σας και να τα σέβεστε. Εάν λέτε συνεχώς “ναι” στους ανθρώπους επειδή αισθάνεστε πολύ άβολα για να πείτε όχι, μπορεί να «πάει» πίσω η δική σας δουλειά και ζωή.

Σχετικά Άρθρα
Έχεις βρει το άλλο σου μισό; Αυτά τα 20 σημάδια θα στο δείξουν!
Έχεις βρει το άλλο σου μισό; Αυτά τα 20 σημάδια θα στο δείξουν!
Αυτές είναι οι 5 συνήθειες που φθείρουν τη σχέση σου!
Αυτές είναι οι 5 συνήθειες που φθείρουν τη σχέση σου!
Μία φορά άπιστος, για πάντα άπιστος; Δείτε τι λένε οι ειδικοί
Μία φορά άπιστος, για πάντα άπιστος; Δείτε τι λένε οι ειδικοί
Σκέφτεστε να συγκατοικήσετε; Απαντήστε πρώτα στις παρακάτω ερωτήσεις!
Σκέφτεστε να συγκατοικήσετε; Απαντήστε πρώτα στις παρακάτω ερωτήσεις!
%ce%b1%cf%80%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%83%cf%8d%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c-%cf%83%ce%bf%cf%85-%cf%84%cf%8e%cf%81%ce%b1-%ce%bf-%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b90
Απάτησες τον σύντροφό σου… Τώρα; Ο ειδικός σού λέει πώς να το χειριστείς
Μόλις χώρισες; Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις!
Μόλις χώρισες; Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του