Σαν σήμερα φεύγει από τη ζωή ο Κωστής Παλαμάς – Ο άγνωστος έρωτάς του για τη “Ραχήλ”

Ο Κωστής Παλαμάς υπήρξε μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες των ελληνικών γραμμάτων κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1859 στην Πάτρα. Σε μικρή ηλικία έχασε και τους δύο γονείς του και την ανατροφή του ανέλαβαν συγγενείς του στο Μεσολόγγι, όπου και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας.

Η συνεισφορά του Κωστή Παλαμά στα ελληνικά γράμματα υπήρξε τεράστια. Ανανέωσε σημαντικά την ποιητική μορφή, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες της λογοτεχνικής μας παράδοσης, από τον Όμηρο και τον Ρωμανό τον Μελωδό, ως τον Κάλβο, τον οποίο καθιέρωσε, και το δημοτικό μας τραγούδι.

Ο Κωστής Παλαμάς πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου του 1943 και η κηδεία του την επομένη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών εξελίχθηκε σε αντικατοχικό συλλαλητήριο.

Κωστής Παλαμάς: Ο άγνωστος έρωτάς του για τη “Ραχήλ”

Τα Χριστούγεννα του 1921, ο Κωστής Παλαμάς ήταν 62 χρόνων. Ήταν ήδη ένας γνωστός και καταξιωμένος ποιητής, παντρεμένος για 34 χρόνια με τη Μαρία Βάλβη, με την οποία είχε αποκτήσει και τρία παιδιά.

Η Ελένη Κορτζά τα Χριστούγεννα του 1921, είχε κλείσει τα 20. Ήταν όμορφη, τρυφερή και μελαγχολική. Έπασχε από φυματίωση και η γνώση της ασθένειας, της είχε προσφέρει μία ωριμότητα και μία ευαισθησία σπάνια για κάποια τόσο νέα.

Γνωρίστηκαν στο σπίτι του ανιψιού του Παλαμά, Χρήστου Ξανθόπουλου. Η Κορτζά εντυπωσιάσε τον ποιητή με την καλλιέργεια και τις γνώσεις της. Για αρκετό καιρό, συνήθιζαν να συναντιούνται στο σπίτι του Ξανθόπουλου, ο οποίος οργάνωνε λογοτεχνικές βραδιές, ίσως για να δώσει ένα “κάλυμμα” στις συναντήσεις τους.

Αργότερα, όμως, η Ελένη άρχισε να επισκέπτεται τον Παλαμά στο σπίτι του, όπου περνούσαν ατελείωτες ώρες στο “Κελί”, όπως αποκαλούσαν το γραφείο του.

Λόγω της ασθένειας της Ελένης, υπήρχαν περίοδοι που οι δυο τους δεν μπορούσαν να συναντηθούν. Τότε ξεκίνησαν να αλληλογραφούν και από αυτά τα γράμματα γνωρίζουμε την ύπαρξη της νεαρής, που “μάγεψε” τον μεγάλο ποιητή.

Στα γράμματα δεν έγραφαν σχεδόν ποτέ προσφωνήσεις, κάτι που δεν συνηθιζόταν εκείνο τον καιρό, όπου η αλληλογραφία ακολουθούσε πολύ συγκεκριμένους κανόνες. Όσες φορές ο Παλαμάς είχε γράψει κάποια προσφώνηση προς την αγαπημένη του Ελένη, δεν την είχε αποκαλέσει με το πραγματικό όνομά της. Για εκείνον ήταν η “Ραχήλ” ή η “Chere Clarte”, δηλαδή “αγαπημένη λάμψη”.

Τα γράμματα του ποιητή προς την νεαρή, δείχνουν ότι ο Παλαμάς έτρεφε πολύ έντονα συναισθήματα για την κοπέλα, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν η σχέση τους παρέμεινε πλατωνική ή αν υπήρξε και ερωτική σχέση.

Με τα χρόνια, τα γράμματα του Παλαμά γίνονταν όλο και πιο προσωπικά. Φαίνεται πως η Ελένη ήταν ένα άτομο, στο οποίο μπορούσε να εκμυστηρευτεί τα πάντα. Οι επιστολές του έμοιαζαν με προσωπικό ημερολόγιο, το οποίο εμπιστεύτηκε μόνο στην αγαπημένη “Ραχήλ”.

Το τελευταίο γράμμα που διασώθηκε, είναι από τον Αύγουστο του 1935. Η Ελένη αναγκάστηκε να ακολουθήσει τον πατέρα της, ο οποίος ήταν Στρατηγός, στην Αίγυπτο και αργότερα στη Νότια Αφρική.

Ο ποιητής πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου του 1943, στην Αθήνα. Δεκαοχτώ μέρες πριν, είχε πεθάνει και η σύζυγός του, Μαρία.

Η “Ραχήλ” επέστρεψε στην Ελλάδα το 1944 και δεν πρόλαβε να πει το τελευταίο αντίο στον ποιητή. Ίσως, όμως, να ήξερε ότι η τελευταία του σκέψη ήταν για εκείνη.

Με πληροφορίες από mixanitouxronou

Διαβάστε επίσης:

Όταν ο Παπαδιαμάντης πήγε να παραδώσει ένα χριστουγεννιάτικο διήγημα στην εφημερίδα «Ακρόπολις»

Σχετικά Άρθρα
Μεγάλη Παρασκευή: Το υπέροχο τραγούδι που ερμηνεύει η Βίκυ Μοσχολιού
Μεγάλη Παρασκευή: Το υπέροχο τραγούδι που ερμηνεύει η Βίκυ Μοσχολιού
%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b7-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%ce%ae-%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%b9-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb0
Μεγάλη Παρασκευή: Γνωρίζετε τι αποκαλούμε Επιτάφιο;
%ce%bf-%ce%b9%cf%80%cf%80%cf%8c%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b5%cf%85%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%bf0
Ο Ιππόλυτος της Κατερίνας Ευαγγελάτου μετά τη μεγάλη επιτυχία στο Hong Kong κάνει στάση στην Αθήνα
%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%8d-%ce%b7-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%ae%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%b30
Άννα Ανδριανού: “Η μητρότητα δεν ήταν για μένα” – Η εξομολόγηση για την εγκυμοσύνη που δεν ολοκληρώθηκε
%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b2%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%ce%b1%cf%85%ce%b3%ce%ac-%ce%ba%cf%8c%ce%ba%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb0
Γιατί βάφουμε τα αυγά κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη – Το έθιμο και τι συμβολίζει
%cf%80%ce%ac%ce%bc%ce%b5-%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%b5%ce%bc%ce%ac-%ce%b9%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b9%cf%8c%ce%bd-%ce%b5%cf%86%ce%b9%ce%ac%ce%bb%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b2%ce%b10
Πάμε σινεμά: Ιλουστρασιόν εφιάλτες, βαμπίρ και το Μικρό μου Πάντα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του