Ρομπέρτα Μετσόλα: Ποια είναι η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Μόλις η τρίτη γυναίκα σε αυτή τη θέση

ρομπέρτα-μετσόλα-ποια-είναι-η-νέα-πρόε

Η Ρομπέρτα Μετσόλα (Roberta Metsola) από το ΕΛΚ – Μάλτα, είναι από την Τρίτη η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έως το 2024. Η Ρομπέρτα Μετσόλα εξελέγη στον πρώτο γύρο της μυστικής ψηφοφορίας εξ αποστάσεως, όπου έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία 458 ψήφων επί συνόλου 690, μεταξύ τριών υποψηφίων. Οι υποψηφιότητες μειώθηκαν κατά μία σε σχέση με χτες, καθώς ο Kosma Złotowski (Συντηρητικοί, Πολωνία) αποσύρθηκε από την διαδικασία.

Η πρόεδρος Metsola θα ηγηθεί του Κοινοβουλίου κατά το δεύτερο ήμισυ της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, έως ότου συγκροτηθεί νέο Κοινοβούλιο μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.

Αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Roberta Metsola (ΕΛΚ, Μάλτα) 458

Alice Bah Kuhnke (Πράσινοι, Σουηδία) 101

Sira Rego (Αριστερά, Ισπανία) 57

Σύνολο ψήφων: 690

Άκυρα και λευκά: 74

Απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία: 309

Ρομπέρτα Μετσόλα: Ποια είναι η νέα και μικρότερη σε ηλικία πρόεδρος του ΕΚ

Γεννημένη στη Μάλτα το 1979, η Ρομπέρτα Μετσόλα είναι ευρωβουλευτής από το 2013 και το νεότερο μέλος του Κοινοβουλίου που έχει αναλάβει το αξίωμα του προέδρου του. Εξελέγη πρώτη αντιπρόεδρος τον Νοέμβριο του 2020 και άσκησε χρέη προέδρου του Κοινοβουλίου μετά τον θάνατο του προέδρου Sassoli στις 11 Ιανουαρίου. Είναι η τρίτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη Simone Veil (1979-1982) και τη Nicole Fontaine (1999-2002).

Απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου αμέσως μετά την εκλογή της – ανήμερα των γενεθλίων της – η Roberta Metsola είπε: «Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να κάνω ως πρόεδρος είναι να σκεφτώ την κληρονομιά του David Sassoli: ήταν ένας μαχητής που αγωνίστηκε για την Ευρώπη και για εμάς, για αυτό το Κοινοβούλιο. […] Θα τιμήσω τον David Sassoli ως πρόεδρο, υπερασπιζόμενη πάντα την Ευρώπη, τις κοινές μας αξίες της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Θέλω οι άνθρωποι να ανακτήσουν ένα αίσθημα πίστης και ενθουσιασμού για το εγχείρημά μας. […] Αγαπητοί Ευρωπαίοι, τα επόμενα χρόνια, άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη θα στραφούν προς το Κοινοβούλιο αναμένοντας να ηγηθούμε και να δώσουμε κατευθύνσεις, ενώ άλλοι θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τα όρια των δημοκρατικών μας αξιών και των ευρωπαϊκών αρχών μας. Πρέπει να αντισταθούμε στο αντιευρωπαϊκό αφήγημα που ριζώνει τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα. Η παραπληροφόρηση και η αποπληροφόρηση, που εντάθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τροφοδοτούν τον εύκολο κυνισμό και τις φθηνές λύσεις του εθνικισμού, του αυταρχισμού, του προστατευτισμού και του απομονωτισμού», πρόσθεσε.

Δεν θα περάσουν άλλες δύο δεκαετίες έως ότου η επόμενη γυναίκα σταθεί εδώ

Η νέα πρόεδρος τόνισε επίσης ότι «η Ευρώπη είναι ακριβώς το αντίθετο. Αφορά όλους εμάς που αγωνίζονται ο ένας για τον άλλο, φέρνοντας τους πολίτες μας πιο κοντά. Πρόκειται για όλους μας που υπερασπιζόμαστε αυτές τις ιδρυτικές αρχές των μητέρων και των πατέρων μας, που μας οδήγησαν από την τέφρα του πολέμου και του ολοκαυτώματος στην ειρήνη, την ελπίδα και την ευημερία.»

«Πριν από είκοσι δύο χρόνια, η Nicole Fontaine εξελέγη στο αξίωμα αυτό, 20 χρόνια μετά τη Simone Veil. Δεν θα περάσουν άλλες δύο δεκαετίες έως ότου η επόμενη γυναίκα σταθεί εδώ», είπε.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου

Ο πρόεδρος διαθέτει ευρύ φάσμα εκτελεστικών και αντιπροσωπευτικών εξουσιών που ορίζονται στο άρθρο 22 του Κανονισμού. Εκτός από τα καθήκοντα αυτά, η εξουσία του προέδρου εκτείνεται σε «όλες τις εξουσίες που είναι αναγκαίες για την προεδρία των εργασιών του Κοινοβουλίου και για τη διασφάλιση της ορθής διεξαγωγής τους». Οι αποφάσεις που διασφάλισαν την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 αποτελούν καίριο παράδειγμα των αρμοδιοτήτων αυτών.

Το άρθρο 14 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει ότι το Κοινοβούλιο εκλέγει τον πρόεδρό του μεταξύ των μελών του. Από τις πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές (καθολική ψηφοφορία) το 1979, κάθε πρόεδρος ασκεί τα καθήκοντά του για ανανεώσιμη περίοδο δυόμισι ετών. Αυτό σημαίνει ότι κανονικά υπάρχουν δύο πρόεδροι σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο. Από την ίδρυση του Κοινοβουλίου στην πρώτη μορφή του το 1952, έχουν υπάρξει 31 πρόεδροι, εκ των οποίων οι 17 μετά το 1979.

Διαβάστε επίσης

Πώς διατηρείται η αγάπη στον γάμο; Αυτή η βραβευμένη μικρού μήκους ταινία τα λέει όλα σε 60 δευτερόλεπτα

Έκκληση για αίμα για την 40χρονη Όλγα που δίνει μάχη στη ΜΕΘ μετά τον ξυλοδαρμό από τον 45χρονο

Η Τζένη Μπαλατσινού με ανάρτησή της ζητά την απενοχοποίηση της γήρανσης των γυναικών

Σχετικά Άρθρα
Οι γυναίκες "γκρεμίζουν" ακόμα ένα ανδροκρατούμενο οχυρό - Η παρουσία τους στη ναυτιλία είναι πιο έντονη από ποτέ
Οι γυναίκες “γκρεμίζουν” ακόμα ένα ανδροκρατούμενο οχυρό – Η παρουσία τους στη ναυτιλία είναι πιο έντονη από ποτέ
Είτε ερωτευμένοι είτε όχι, αξίζει να ανακαλύψετε την παραλία σε σχήμα καρδιάς
Είτε ερωτευμένοι είτε όχι, αξίζει να ανακαλύψετε την παραλία σε σχήμα καρδιάς
Η Βικτόρια Χίσλοπ συστήνει στο βρετανικό κοινό τα αγαπημένα της στέκια στην Ελλάδα
Η Βικτόρια Χίσλοπ συστήνει στο βρετανικό κοινό τα αγαπημένα της στέκια στην Ελλάδα
Eurovision 2022: Είδαμε τον πιο βαρετό ημιτελικό και μας πήρε ο ύπνος - Πάλι καλά που μας ξύπνησε το Twitter
Eurovision 2022: Είδαμε τον πιο βαρετό ημιτελικό και μας πήρε ο ύπνος – Πάλι καλά που μας ξύπνησε το Twitter
Ξεκινά η ανάδρομη πορεία του Ερμή - Ποια ζώδια επηρεάζει
Ξεκινά η ανάδρομη πορεία του Ερμή – Ποια ζώδια επηρεάζει
Η μητέρα του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς κάνει διακοπές στην Ελλάδα και δεν μπόρεσε να της ευχηθεί για τη Γιορτή της Μητέρας. Τι πρότεινε ο Κικίλιας;
Η μητέρα του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς κάνει διακοπές στην Ελλάδα και δεν μπόρεσε να της ευχηθεί για τη Γιορτή της Μητέρας. Τι πρότεινε ο Κικίλιας;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του