Οι street workers του Δήμου Αθηναίων είναι οι «φύλακες-άγγελοι» για τους άστεγους της πόλης!

οι-street-workers-του-δήμου-αθηναίων-είναι-οι-φύλ

Επτά ημέρες την εβδομάδα, πρωί και βράδυ, οι ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) βρίσκονται δίπλα στους άστεγους της πόλης, προσφέροντας φαγητό, νερό, ρούχα, κλινοσκεπάσματα, καθώς και ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ενημέρωση για κοινωνικά προγράμματα, παροχές και επιδόματα. Ο αριθμός των παρεμβάσεων, αποτυπώνει το μέγεθος του έργου:

Συνολικά 10.575 επιτόπιες παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο στους δρόμους της Αθήνας από τα κλιμάκια του Κ.Υ.Α.Δ.Α. και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά.

Καθημερινά δίπλα στους άστεγους

«Εξαιτίας της πανδημίας, οι άστεγοι βίωσαν πολύ πιο έντονα τον κοινωνικό αποκλεισμό. Εμείς, όμως, ήμασταν και παραμένουμε καθημερινά δίπλα τους, έχοντας χτίσει μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης. Μας γνωρίζουν με τα μικρά μας ονόματα, απευθύνονται πρώτα σε εμάς για οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία αντιμετωπίζουν. Το γεγονός ότι μας περιμένουν καθημερινά, με ένα χαμόγελο και μια ζεστή κουβέντα, μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας και απομακρύνει όλη την κούραση και την ένταση της ημέρας», τονίζει ο Βασίλης Παπαθανασόπουλος, Κοινωνικός Λειτουργός, streetworker του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

%ce%bf%ce%b9-street-workers-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%ce%b1%ce%af%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%cf%86%cf%8d%ce%bb0 Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους που έχουν δεχθεί τη βοήθεια των ομάδων και έχουν ενταχθεί σε δομές, επισκέπτονται τα γραφεία των streetworkers για να εκφράσουν το δικό τους «ευχαριστώ» για την υποστήριξη που έλαβαν. Εξίσου σημαντική στήριξη λαμβάνουν και όσοι συνάνθρωποί μας επιλέγουν να συνεχίζουν να ζουν στα πεζοδρόμια της πόλης, έως ότου αποφασίσουν να απευθυνθούν στις κατάλληλες δομές.

Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει τρεις δομές φιλοξενίας που προσφέρουν καταφύγιο και προστασία σε εκείνους που εξαιτίας των πολύ δύσκολων συνθηκών στη ζωή τους οδηγήθηκαν στην κατάσταση της αστεγίας.

«Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων μου έσωσε τη ζωή. Αν δεν είχα δεχθεί τη βοήθεια από το Κ.Υ.Α.Δ.Α. ίσως να είχα δώσει τέλος στη ζωή μου», εξομολογείται ένας από τους δεκάδες φιλοξενούμενους στις δομές του Κέντρου που κατάφερε να βρει δουλειά και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή του.

%ce%bf%ce%b9-street-workers-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%ce%b1%ce%af%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%cf%86%cf%8d%ce%bb2

«Μία πόλη ικανή να αγκαλιάζει και να στηρίζει το σύνολο των πολιτών της δεν αποτελεί απλώς ένα όραμα για εμάς, είναι ο βασικός μας στόχος. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε κάτοικο της Αθήνας που χρειάζεται βοήθεια, χωρίς διακρίσεις και κοινωνικούς αποκλεισμούς, έχοντας τη βαθιά πεποίθηση ότι μια πόλη και μια κοινωνία δεν μπορεί να ευημερήσει, αν δεν είναι συμπεριληπτική», σημειώνει η Πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, κ. Μελίνα Δασκαλάκη.

Δείτε την ανάρτηση του δήμαρχου, Κώστα Μπακογιάννη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων (10/10) και το βίντεο με τις πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων

«Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους»

Με στόχο να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να αφήσουν πίσω τους την αστεγία, ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Κ.Υ.Α.Δ.Α. έχει δημιουργήσει προγράμματα και πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης και απασχόλησης.

Ταυτόχρονα, εκμεταλλεύεται κάθε διαθέσιμο «εργαλείο» από χρηματοδοτούμενα προγράμματα που παρέχουν στέγη και εργασία σε ανθρώπους που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας με στόχο την αυτόνομη διαβίωσή τους, έως και τις προκηρύξεις του ίδιου του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

%ce%bf%ce%b9-street-workers-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%ce%b1%ce%af%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%cf%86%cf%8d%ce%bb4

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης έχει αιτηθεί την ένταξη 43 ανθρώπων στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους», που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με διαχειριστή φορέα την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (Ε.Α.Τ.Α.) και αρχή διαχείρισης το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.).

Oι ομάδες streetwork του Κ.Υ.Α.Δ.Α, άλλωστε, δε σταματούν στην παροχή βοήθειας στον δρόμο. Στόχος τους είναι όταν οι άστεγοι πειστούν να εισαχθούν στις δομές, να μην παραμείνουν εκεί επ’ αόριστον, αλλά να στηριχθούν ψυχολογικά και κοινωνικά, προκειμένου να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία.

Διαβάστε επίσης

ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΡΟΥΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ: Παραδοσιακά τρόφιμα της Ελλάδας στο τραπέζι του Ευρωπαίου πολίτη

Προκλητικές δηλώσεις Ψωμιάδη για metoo: «Αν δεν γούσταρες, να διαφωνούσες τότε»

Οι ασθενείς με καρκίνο έχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή θρόμβωση

Σχετικά Άρθρα
Ένας αστικός κήπος στο δήμο Παπάγου -Χολαργού για νέους με αναπηρία
Ένας αστικός κήπος στο δήμο Παπάγου -Χολαργού για νέους με αναπηρία
Το διαδίκτυο οδηγός για εμβόλια και υγεία, ενώ οι μεγαλύτεροι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με προσευχή!
Το διαδίκτυο οδηγός για εμβόλια και υγεία, ενώ οι μεγαλύτεροι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με προσευχή!
Η Αφροδίτη της Μήλου έκανε μαστεκτομή - Η ιδέα που έχει συγκινήσει όλο τον κόσμο
Η Αφροδίτη της Μήλου έκανε μαστεκτομή – Η ιδέα που έχει συγκινήσει όλο τον κόσμο
Φίνος Φιλμ: Το σπαρταριστό βίντεο για το μπαράζ ανατιμήσεων που έρχεται!
Φίνος Φιλμ: Το σπαρταριστό βίντεο για το μπαράζ ανατιμήσεων που έρχεται!
5 πράγματα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου τον Οκτώβριο!
5 πράγματα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου τον Οκτώβριο!
Σπούδασε Oμορφιά και Μόδα στο ΙΕΚ Άλφα και μάθε χρήσιμα μυστικά από τον κορυφαίο Λάκη Γαβαλά
Σπούδασε Ομορφιά και Μόδα στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ με τον κορυφαίο Λάκη Γαβαλά

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του