Οι Δανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι – Αυτές τις 3 φράσεις λένε κάθε μέρα

“Δεν υπάρχει κακός καιρός, μόνο κακά ρούχα”. Μια φράση που περικλείει όλη τη φιλοσοφία των Δανών. Βέβαια, οι ίδιοι οι Δανοί εκπλήσσονται από το γεγονός ότι η χώρα τους συγκαταλέγεται διαρκώς ανάμεσα στις πιο ευτυχισμένες του κόσμου.

«Πιστεύω ότι η καλύτερη σύντομη απάντηση είναι το σκανδιναβικό μοντέλο κράτους πρόνοιας, το οποίο είναι καλό –αν και όχι τέλειο- στο να αμβλύνει κάποιες από τις εστίες δυστυχίας», εξηγεί με άρθρο του στο CNBC ο Meik Wiking που είναι ο ιδρυτής και CEO του The Happiness Research Institute και άρα δουλειά του είναι να καταλάβει ποιοι παράγοντες βελτιώνουν την ευημερία και τη συνολική ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Βέβαια, ο Wiking, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δανία, λέει πως μάλλον υπάρχει κάτι στην κουλτούρα και τη γλώσσα των Δανών, που βελτιώνει την ευημερία τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τρεις φράσεις τις οποίες οι Δανοί χρησιμοποιούν κάθε μέρα, και οι οποίες δείχνουν πώς προσεγγίζουν την ζωή και την ευτυχία.

1. Δεν υπάρχει κακός καιρός, μόνο κακά ρούχα.

Πρόκειται για ένα παλιό ρητό των Δανών. «Η Δανία έχει 365 μέρες βροχής τον χρόνο, ή τουλάχιστον έτσι νιώθει κανείς. Εάν βγαίναμε έξω μόνο όταν έχει ήλιο και ζέστη, τότε αυτό θα συνέβαινε σπάνια. Τα καλά νέα είναι ότι πιστεύουμε απόλυτα ότι κανείς μπορεί να απολαύσει όλες τις καιρικές συνθήκες, εφόσον είναι κατάλληλα ντυμένος», εξηγεί ο Wiking.

Άλλωστε, σε μια έρευνα που πραγματοποίησε το London School of Economics, για να καταλάβει πώς επιδρά το περιβάλλον στα συναισθήματα των ανθρώπων, το Mappiness App που παρακολούθησε 30.000 άτομα σε βάθος χρόνου, διαπίστωσε ότι εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας όταν βρίσκονταν έξω στη φύση.

Οι Δανοί, αλλά και οι υπόλοιποι Σκανδιναβοί αγαπούν το «friluftsliv», δηλαδή τη ζωή έξω. Και το να βρίσκονται έξω, όποιος και εάν είναι ο καιρός, αποτελεί κεντρικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

«Ο κακός καιρός φαίνεται χειρότερος όταν τον κοιτάς μέσα από το παράθυρο», λέει ένα άλλο ρητό τους.

2. Θέλεις λίγο hygge;

Το hygge αποτελεί κεντρικό σημείο της κουλτούρας και του τρόπου ζωής των Δανών. Ουσιαστικά, πρόκειται για την τέχνη της δημιουργίας μια όμορφης και ζεστής ατμόσφαιρας.

Οι Δανοί χρησιμοποιούν το hygge τόσο σαν ρήμα όσο και σαν ουσιαστικό και μιλούν διαρκώς για αυτό, αφού αποτελεί μέρος της εθνικής τους ταυτότητας.

Το hygge θεωρείται ένα αντίδοτο στον κρύο χειμώνα, τις βροχερές και σκοτεινές μέρες.

Και ενώ κανείς μπορεί να hygge όλο τον χρόνο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αυτό γίνεται όχι απλά μια αναγκαιότητα, αλλά και μία στρατηγική επιβίωσης.

Μιλώντας για το hygge, οι Δανοί αναγνωρίζουν αυτές τις μικρές στιγμές χαράς στην καθημερινότητά τους.

3. «Pyt med det» – Δεν πειράζει

Το «Pyt med det» είναι μια συχνή φράση για τους Δανούς, που σημαίνει «δεν πειράζει» ή «μην ανησυχείς για αυτό».

Το «Pyt» εκφράζει την αποδοχή, είναι ένας μικρός αναστεναγμός μέσα στις καταιγίδες της ζωής και μια αναγνώριση ότι όλα θα πάνε καλά, ακόμα και όταν κανείς πιστεύει το αντίθετο, εξηγεί ο Wiking.

Κάποια σπίτια και κάποιες τάξεις έχουν ακόμα και «κουμπί pyt», το οποίο κανείς μπορεί να πατήσει όταν συναντά μια δυσκολία, για να του θυμίσει να αφήσει στην άκρη τον αρνητισμό και να προχωρήσει μπροστά.

Διαβάστε επίσης

Eurovision 2024: Έλενα Παπαρίζου – Sertab μαζί στη σκηνή του β’ ημιτελικού

Συγκλονίζει η Ντέμι Μουρ: Ετοιμάζεται για το αντίο στον Μπρους Γουίλις

Σχετικά Άρθρα
Είναι απολαυστικό να είσαι ο εαυτός σου!
Είναι απολαυστικό να είσαι ο εαυτός σου!
«Handimals»: Ο «μάγος» του body-painting Guido Daniele για πρώτη φορά στην Ελλάδα
«Handimals»: Ο «μάγος» του body-painting Guido Daniele για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Ελληνική εταιρία διακρίνρεται σε "Great Place to Work"
Ελληνική εταιρία διακρίνεται σε “Great Place to Work”
Τα 10 φυτά που απομακρύνουν αποτελεσματικά τα κουνούπια
Τα 10 φυτά που απομακρύνουν αποτελεσματικά τα κουνούπια
Το θρυλικό «Μινιόν» των παιδικών μας χρόνων μεταμορφώνεται σε giga Zara
Το θρυλικό «Μινιόν» των παιδικών μας χρόνων μεταμορφώνεται σε giga Zara
Το φυτό του μήνα: Βασιλικός!
Το φυτό του μήνα: Βασιλικός!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του