Μαρουσάκης: Έρχεται ροή αερίων μαζών από την Ουκρανία με ό,τι αυτό σημαίνει για την ατμόσφαιρα

Χιονιάς και βαρυχειμωνιά έρχεται ξανά, αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή. Ο καιρός αλλάζει πρόσωπο και από την Παρασκευή το βράδυ αναμένεται να δείξει τα «δόντια» του με ροή πολικών αέριων μαζών, χιόνια ακόμα και στην Αττική, καταιγίδες και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς.

Από την Παρασκευή (22/2) και κυρίως κατά το Σαββατοκύριακο πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης αναμένεται να κατευθυνθούν προς τη χώρα μας, δια μέσου της Ουκρανίας και της Μαύρης Θάλασσας.

Αυτό, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, θα έχει ως αποτέλεσμα τη κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας (μεγαλύτερη των δέκα βαθμών) και γενικότερα τη σημαντική επιδείνωση του καιρού.

Σημαντική επιδείνωση

Χειμωνιάτικο θα είναι την επόμενη εβδομάδα το σκηνικό του καιρού στη χώρα μας, καθώς αναμένεται επιδείνωση με πολικές αέριες μάζες να κατέρχονται από τη βόρεια βορειοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με το μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Αυτό σημαίνει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, αυξημένες είναι οι πιθανότητες να δούμε χιόνια γύρω από την Αθήνα.

Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι θα επηρεάσει και την ποιότητα του αέρα στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο αυτό το κύμα ψύχους που φαίνεται να κατεβαίνει τις επόμενες ημέρες, πολύ πιθανό να μας βάλει και σε έντονες σκέψεις με δεδομένο την πολεμική κατάσταση που επικρατεί στη γειτονιά μας.

Αυτό γιατί η ροή των αερίων μαζών τις επόμενες ημέρες θα είναι από τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου και προφανώς μέρος των αερίων μαζών που θα φτάσουν στη χώρα μας και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή, θα περνούν και από την περιοχή της Ουκρανίας με ό.τι και αν αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα κι όχι μόνο.

Δείτε την ανάρτηση του κ. Μαρουσάκη:

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ

Με διαδοχικές κακοκαιρίες αναμένεται να κυλήσουν και οι επόμενες ημέρες στη χώρα μας διατηρώντας το χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό και την επόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα τη νέα εβδομάδα αναμένουμε περεταίρω επιδείνωση των καιρικών συνθηκών με πολικές αέριες μάζες να κατέρχονται από τη βόρεια βορειοανατολική Ευρώπη προς την περιοχή μας ρίχνοντας σημαντικά τη θερμοκρασία και φέρνοντας τα χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με αυξημένες τις πιθανότητες να δούμε τα χιόνια ακόμη και γύρω από την πόλη της Αθήνας.

Και αν το χιόνι δημιουργεί σε αρκετούς ένα ευχάριστο συναίσθημα και κυρίως βέβαια στα παιδιά (αν και μετά τον τελευταίο χιονιά και τα προβλήματα που αυτός έφερε πολλοί ενδεχομένως να έχουν διαφορετική γνώμη), αυτό το κύμα ψύχους που φαίνεται να κατεβαίνει τις επόμενες ημέρες, πολύ πιθανό να μας βάλει και σε έντονες σκέψεις με δεδομένο την πολεμική κατάσταση που επικρατεί στη γειτονιά μας.

Αυτό γιατί η ροή των αερίων μαζών τις επόμενες ημέρες θα είναι από τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου και προφανώς μέρος των αερίων μαζών που θα φτάσουν στη χώρα μας και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή, θα περνούν και από την περιοχή της Ουκρανίας με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα κι όχι μόνο.

Η ατμόσφαιρα διαθέτει μηχανισμούς κάθαρσης (υγρή-ξηρή εναπόθεση), όπου με αυτή τη διαδιακασία απομακρύνονται χημικά στοιχεία προς την επιφάνεια.

Η υγρή εναπόθεση λαμβάνει χώρα όταν έχουμε βροχές, χιόνια κτλ ενώ στην ξηρή εναπόθεση τα στοιχεία αυτά απομακρύνονται με την κίνηση των αερίων μαζών. Τώρα σε ότι αφορά την συγκεκριμένη περιοχή, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι βρίσκεται εκεί και ποιος προφανώς είναι ο μεγαλύτερος φόβος όλων μας.

Στον επισυναπτόμενο χάρτη μας έχουμε σημειώσει με τα πορτοκαλί βέλη τη ροή των αερίων μαζών όπου με το βαθύ μπλε χρώμα αποτυπώνεται το κύμα ψύχους που αναμένεται να ξεχυθεί προς τη γειτονιά μας.

Μακάρι σύντομα να λάβει τέλος αυτός ο εφιάλτης του πολέμου που ζούμε ο οποίος θα αφήσει πίσω του πολλές δυσάρεστες συνέπειες για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον γενικότερα, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε κάθε πόλεμο.

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και σε όλους!

Διαβάστε επίσης

Τρεις γυναίκες συγγραφείς «υπογράφουν» τις Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου που επιστρέφουν στους δρόμους της πρωτεύουσας

Τα κρυφά καταφύγια της Αθήνας σε περίπτωση πολέμου – Περνάμε καθημερινά πάνω από αυτά

Αλεξία Μουστάκα: Συγκινεί η σπάνια εξομολόγηση για τους γονείς της Σωτήρη Μουστάκα και Μαρία Μπονέλου

Σχετικά Άρθρα
Εορταστικό ωράριο Πάσχα: Πότε ξεκινά και πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα
Εορταστικό ωράριο Πάσχα: Πότε ξεκινά και πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα
%ce%b7-%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%cf%86%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b1-%ce%be%ce%b5%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%af%ce%b4%ce%b9-%cf%840
Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της – Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή αφής
%cf%8c%cf%83%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%af%cf%80%ce%b5-%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%cf%83%ce%ac%cf%84%cf%84%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b6%ce%ac%cf%810
Όσα μας είπε η Μαρίνα Σάττι για το “Ζάρι” και τις προετοιμασίες για την Eurovision
Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Live: Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Η Αφροδίτη της Μήλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Έξι γλυπτά σε εκδοχές αθλημάτων
Η Αφροδίτη της Μήλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Έξι γλυπτά σε εκδοχές αθλημάτων
%cf%84%ce%bf-%cf%83%ce%b5%ce%bc%ce%b9%ce%bd%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%cf%81%ce%ad%cf%86%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%820
Το σεμινάριο «Ο Καθρέφτης του Σώματος» με την Annick Brofman, εκτός από θεραπεία, μας δίδαξε και στάσεις ζωής

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του