Marianne: Ποια είναι η γυναίκα-σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας – Οι διάσημες που δάνεισαν το πρόσωπό τους

marianne-ποια-είναι-η-γυναίκα-σύμβολο-της-γαλ

Η Marianne αυτή η γυναικεία φιγούρα που διασχίζει τους αιώνες, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της Γαλλικής Δημοκρατίας και η ενσάρκωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφότητας.

Γράφει η Γαβριέλλα Γαζή

Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία το όνομά της προήλθε από τον συνδυασμό των δύο πιο κοινών γυναικείων ονομάτων που οι καθολικές οικογένειες έδιναν στις κόρες τους εκείνη την περίοδο: Μαρία το όνομα της Παναγίας και Άννα το όνομα της μητέρας της.

Παρόλο που η Marianne «γεννήθηκε» στη Γαλλική επανάσταση του 1789, η ιδέα της απεικόνισης ενός ιδεώδους από μία γυναικεία μορφή δεν είναι καινούρια. Ήδη το 1636 στην Εικονολογία τού Cesare Ripa, η Ελευθερία απεικονίζεται ως μία λευκοφορεμένη γυναίκα που κρατά στο δεξί χέρι ένα σκήπτρο και στο αριστερό τον φρυγικό σκούφο ή «σκούφο της ελευθερίας» που φορέθηκε από τους απελευθερωμένους σκλάβους στην Ελλάδα και στη Ρώμη.

Marianne: Η γυναίκα – σύμβολο της Γαλλικής ανεξαρτησίας και ελευθερίας

Η μορφή της Marianne κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης είναι αυτή της μαχήτριας που αγωνίζεται με σθένος και ορμή για τα ιδεώδη της.

marianne-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1-%cf%83%cf%8d%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bb0
Η Ελευθερία οδηγεί το λαό του Eugène Delacroix – βικιπαιδεια

Αυτή είναι και η απεικόνιση της ελευθερίας στον πίνακα Η Ελευθερία οδηγεί το λαό του Eugène Delacroix το 1830. Παρόλο που ο πίνακας δεν αναφέρεται στην επανάσταση του 1789 αλλά σ’αυτή τού Ιουλίου τού 1830, η απεικόνιση είναι τόσο ισχυρή που ο πίνακας έγινε το σύμβολο όλων των Γαλλικών εξεγέρσεων για την ελευθερία.

Με την πάροδο το χρόνου η απεικόνιση της Marianne αλλάζει ανάλογα με τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Ο σκούφος της ελευθερίας αντικαθίσταται ενίοτε από ένα διάδημα ή μια κορώνα και άλλα σύμβολα όπως η κυψέλη (η εργασία), η ζυγαριά (η δικαιοσύνη), το αστέρι (η εξυπνάδα) κάνουν την εμφάνισή τους.

Marianne: Οι διάσημες που δάνεισαν το πρόσωπό τους

Από το 1969 ως το 2003 μια διασημότητα του χώρου της τέχνης επιλέγεται για να ενσαρκώσει το σύμβολο αυτό της Δημοκρατίας και να ποζάρει για την προτομή τής Marianne.

Την Brigitte Bardot του 1969 διαδέχτηκαν η Catherine Deneuve, η Mireille Mathieu, η Inès de la Fressange και η Laetitia Casta το 2000. Η επιλογή της τηλεοπτικής παρουσιάστριας Evelyne Thomas το 2003 και η απόρριψη τής Carla Bruni και τής Sophie Marceau την ίδια χρονιά δημιούργησε τέτοιο σάλο που σήμανε και το τέλος του θεσμού. Παρόλα αυτά σε πολλά δημαρχεία μπορεί ακόμη να δει κανείς προτομές τής Marianne.

marianne-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1-%cf%83%cf%8d%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bb2

Από το 1944 και μέχρι σήμερα η φιγούρα της Marianne βρίσκεται στα γραμματόσημα.

Η μορφή επιλέγεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον Δεκέμβριο τού 2021 ο Emmanuel Macron αποκάλυψε την νέα Marianne για τα επόμενα 5 χρόνια. Σχεδιασμένη από την Iseult Digan, μια σαραντάχρονη γαλλο-βρεττανίδα καλλιτέχνιδα πολύ γνωστή στο χώρο του street-art που ζει και εργάζεται στο Abidjan, το νέο πρόσωπο της Γαλλικής Δημοκρατίας περιγράφεται ως μια νέα γυναίκα δυναμική, αποφασιστική και φεμινίστρια !

marianne-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1-%cf%83%cf%8d%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bb4

– «Μπράβο σας, καταφέρατε να συνδυάσετε τον φρυγικό σκούφο με τα λυτά ελεύθερα μαλλιά» , συνεχάρη ο Πρόεδρος Macron την καλλιτέχνιδα στέλνοντας ένα μήνυμα νεότητας και δυναμισμού.

Από τη Γαλλία, για την ημέρα της γυναίκας με τις καλύτερες ευχές σε όλες τις αναγνώστριες του Infowoman.gr !

Διαβάστε επίσης

Η γυναίκα μέσα από 10+1 πίνακες διάσημων ζωγράφων

Διεθνής Ημέρα Δικαιωμάτων των Γυναικών: Είναι ικανοποιητική η πρόοδος που έχει επιτευχθεί;

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Όλες οι δράσεις του δήμου Αθηναίων – Από κινηματογραφικές προβολές μέχρι κομμώσεις!

Σχετικά Άρθρα
Η Σίντι Κρόφορντ σιδερώνει και αναπολεί - Πότε ήταν που της έμαθε η μαμά της να σιδερώνει;
Η Σίντι Κρόφορντ σιδερώνει και αναπολεί – Πότε ήταν που της έμαθε η μαμά της να σιδερώνει;
%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%80%ce%ad%cf%84%cf%83%ce%b5%cf%82-%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af-%cf%83%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%ac%ce%bb-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%cf%86%cf%84%cf%8c0
Στις Σπέτσες η Μαρί Σαντάλ: – Το «κοφτό» φόρεμα και οι γλυκές ευχές στην Μαρία Ολυμπία
Σάκης Αρναούτογλου: Αλλαγή σκηνικού την Πέμπτη - Ακόμη και με καταιγίδες
Σάκης Αρναούτογλου: Αλλαγή σκηνικού την Πέμπτη – Ακόμη και με καταιγίδες
Η Σμαράγρα Καρύδη γιορτάζει τα γενέθλιά της στην παραλία - Τι της εύχεται ο Θοδωρής Αθερίδης
Η Σμαράγδα Καρύδη γιορτάζει τα γενέθλιά της στην παραλία – Τι της εύχεται ο Θοδωρής Αθερίδης
Αρναούτογλου: Πρώτη πρόγνωση για δεκαπενταύγουστο - Από πότε έρχεται δριμύ κύμα ζέστης
Αρναούτογλου: Πρώτη πρόγνωση για δεκαπενταύγουστο – Από πότε έρχεται δριμύ κύμα ζέστης
Τα κορίτσια ξενυχτάνε και φοράνε σούπερ μίνι... σπάζοντας το πρωτόκολλο
Τα κορίτσια ξενυχτάνε και φοράνε σούπερ μίνι… σπάζοντας το πρωτόκολλο

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του