Λεοντίδες: Απόψε το βράδυ θα “βρέξει” αστέρια! – Μία άγνωστη ιστορία από την Κέρκυρα του 1866

λεοντίδες-απόψε-το-βράδυ-θα-βρέξει

Η φετινή φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών θα κορυφωθεί απόψε το βράδυ (17/11) και έως τα χαράματα της Πέμπτης στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Οι Λεοντίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, η οποία όμως κατά καιρούς φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Συνήθως δημιουργεί έως 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζει ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες ή και δεκάδες χιλιάδες μετέωρα την ώρα. Η πιο πρόσφατη θεαματική χρονιά τους ήταν το 2001.

Η εν λόγω βροχή διαττόντων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031.

Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες, γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες. Δυστυχώς η πανσέληνος που ακολουθεί λίγο μετά, στις 19 Νοεμβρίου, θα φωτίζει εκ των προτέρων το νυχτερινό ουρανό, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η παρατήρηση των διαττόντων, η οποία είναι πάντα καλύτερη όταν γίνεται από κάποια σκοτεινή τοποθεσία.

Με αφορμή την βροχή των διαττόντων Λεοντιδών, βρήκαμε ένα άρθρο το οποίο περιγράφει μια ιστορική παρατήρηση Λεοντιδών το 1866 από ένα χωριό της Κέρκυρας. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο ιστορικό περιοδικό “Ουρανία” (Δεκέμβριος 1999) της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας με την επιμέλεια του αείμνηστου καθηγητή αστροφυσικής Ιωάννη -Χιου Σειραδάκη και της αστροφυσικού Φιόρης – Αναστασίας Μεταλληνού.

Παρατήρηση Λεοντιδών το 1866 στην Κέρκυρα

Στις 2 Νοεμβρίου 1866, γύρω στις 3 το πρωί, ο ιερέας lωάννης Σαββανής, από την Άνω Κορακιάνα της Κέρκυρας, έκλεισε τη Βίβλο και πριν πλαγιάσει φόρεσε το αμπέχονό του για τη συνηθισμένη διαδρομή του: από το σπίτι στην ιδιωτική εκκλησία, που λειτουργούσε κάθε μέρα, και πίσω. Με τη Βίβλο πάντα μαζί του…

Η προηγούμενη μέρα, κρύα, συννεφιασμένη, με ψιλοβρόχι, καθαρή χειμωνιάτικη μέρα, ήταν η πρώτη του μήνα, έμοιαζε όμως σαν ο καιρός να τανε τουλάχιστο δυο βδομάδες μπροστά. Το κρύο ή­ταν τσουχτερό, καθώς το πρωινά σύννεφα είχαν διαλυθεί και ο ουρανός, πεντακάθαρος πια, άφηνε τη Γη να ακτινοβολήσει, όποια λίγη θερμότητα της είχε απομείνει, πίσω στον ουρανό. Χάνοντας θερ­μότητα, ο τόπος ψύχονταν γρήγορα και το βήμα του παπά άρχισε να γίνεται ποίο γοργό, να γυρίσει πί­σω, να ρίξει μια τελευταία ματιά στο βιβλίο του και να ξεκουραστεί λίγο μέχρι τον πρωινό όρθρο.

Η Σελήνη βρίσκονταν στο πρώτο τέταρτο και εί­χε δύσει από τις 11 η ώρα. Στο σκοτεινό ουρανό, χι­λιάδες αστέρια τρεμόσβηναν, με έντονους ιριδι­σμούς που έκαναν την καρδιά του παπά Γιάννη να σκιρτήσει. Γνώριζε τ’ αστέρια από καιρό, από τότε που άρχισε να κάνει αυτόν το βραδινό περίπατο στην εκκλησιά κάθε βράδυ. Είχε βρει και ένα βιβλια­ράκι κάποιου Γάλλου αστρονόμου, μεταφρασμένο, και το ’χε μάθει απ’ έξω. Ψηλά, στην κορυφή του ου­ρανού, εκεί που απλώνουμε τα χέρια σαν παρακαλάμε το Θεό για κάποια χάρη, είδε την Αίγα του Η­νίοχου. Πιο κάτω, λίγο δεξιά, προς τη Δύση, ο Ωρίωνας κυνηγούσε, όπως πάντα, τις κόρες του Άτλαντα, τις Πλειάδες. Ιδιαίτερα, λέγεται, του άρεσε η Μερόπη από τότε που την είχε δει να περνάνε, μαζί με τη μητέρα της, την Πλειόνη, από τη Βοιωτία. Το πιο λαμπρό αστέρι τ’ ουρανού όμως, ήταν, όπως πάντα αυτήν την εποχή ο Σείριος, το σκυλάκι του Ωρίωνα, πού αιώνες τώρα, πιστά τον ακολουθεί, κά­θε νύχτα στην επιβλητική πορεία του στον ουρανό.

Θαύμασε τ’ άστρα για μια ακόμα φορά ο ιερέας έσφιξε το ζωνάρι του, κι ετοιμάστηκε να γυρίσει πίσω. Κάπου τότε, καθώς το βλέμμα του ήταν στραμμένο προ την ανατολή, στον αστερισμό του Λέοντα και ιδιαίτερα στο λαμπρό Βασιλίσκο, είδε το πρώτο αστέρι να πέφτει, από τον ουρανό. Ήταν τό­σο λαμπρό, που στην αρχή νόμισε που είχε πέσει ο Βασιλίσκος! – “Θεέ και Κύριε! Ελέησόν με!”… Να ‘τανε άραγες σημάδια των καιρών; Δύο χρόνια πριν, είχε ολοκληρωθεί η μεταβίβα­ση του νησιού από την Αγγλία στην Ελλάδα με την υποχρέωση να τελεί υπό καθεστώς πλήρους ουδε­τερότητας.

Μα είναι δυνατόν να μείνει ουδέτερο το νησί, την ώρα που έβραζε όλη η Ευρώπη; Ο πόλε­μος των επτά εβδομάδων μόλις είχε τελειώσει και οι Πρώσσοι, υπό τον Μπίσμαρκ, ήταν οι κυρίαρχοι της Ευρώπης. Οι Ιταλοί είχαν πάρει τη Βενετία από τους Αυστριακούς και οι Πρώσσοι είχαν προσαρτήσει το Ανόβερο. Τέτοιες ανακατατάξεις πρώτη φορά συνέβαιναν στην Ευρώπη. Μήπως ήταν σημάδια των καιρών και τ’ άστρα άρχισαν να πέφτουν; Θυ­μήθηκε ο παπά Γιάννης και το σύμβολο που είχε στείλει ο Θεός στο Μεγάλο Κωνσταντίνο, τότε στη μάχη με τον Μαξέντιο, το 312. Άρχισε να ψάλει από μέσα του το Απολυτίκιο του Κοσμά και του Δαμια­νού: “Άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί, επισκέψασθε…”. Η γιορτή των Αγίων Αναργύρων είχε μα­ζέψει πολλούς πιστούς στη εκκλησιά χτες…

Τότε έπεσε και το δεύτερο αστέρι. Πάλι από το Λέ­οντα. Κι αμέσως μετά και το τρίτο και το τέταρτο. Όλα από ανατολάς προς δυσμάς. -“Ύψιστε Κύριε, αν πρό­κειται για θαύμα, ταπεινός ο δούλος σου”. Τ’ αστέρια άρχισαν να πέφτουν πιο συχνά, άρχισαν να πολεμούν το ένα το άλλο και να πέφτουν από τον ουρανό αφήνο­ντας πίσω τους μια ουρά σαν σκοινί. Μέτρησε δέκα, εί­κοσι, … Τελικά μέχρι το πρωί, πάνω από εκατό είχε μετρήσει. Σίγουρα επρόκειτο για κάποιο μήνυμα του Υψίστου και αυτός, ο ταπεινός ιερέας Ιωάννης Σαβ­βανής, είχε την τιμή να τον εμπιστευτεί ο Κύριος. Μό­νον, ανάμεσα σ’ όλους τους χωριανούς, ίσως ανάμε­σα σ’ όλους τους Ορθόδοξους της Κέρκυρας…

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Διαβάστε επίσης

Ευδοκία Ρουμελιώτη: “Βάλαμε μέσον για να δωρίσουμε τα όργανα της μητέρας μου”

Ψυχολογικό τεστ: Ποιος έσπασε το βάζο; Δείτε τι σημαίνει η επιλογή σας για τον χαρακτήρα σας

4 ασκήσεις για σφιχτούς γλουτούς που μπορείς να κάνεις μόνη στο σπίτι σου

Σχετικά Άρθρα
Hey Ladies Drop it Down: Ο χορός που έχει τρελάνει γυναίκες και άνδρες στο Tik Tok
Hey Ladies Drop it Down: Ο χορός που έχει τρελάνει γυναίκες και άνδρες στο Tik Tok
Η συμβολική συναυλία με τη Ρένα Μόρφη για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Η συμβολική συναυλία με τη Ρένα Μόρφη για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
"Όταν οι γυναίκες συμμετέχουν στην οικονομία, οι κοινωνίες ευημερούν" - Η Ακαδημία για την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας
“Όταν οι γυναίκες συμμετέχουν στην οικονομία, οι κοινωνίες ευημερούν”
Zώδια: Ποια είναι φωτιά στο κρεβάτι, ποια έχουν ανεβασμένη σεξουαλικότητα
Zώδια: Ποια είναι φωτιά στο κρεβάτι, ποια έχουν ανεβασμένη σεξουαλικότητα
Οι αρνητές της απογραφής και ο Παπαδόπουλος που μας χρειάζεται
Οι αρνητές της απογραφής και ο …Παπαδόπουλος που μας χρειάζεται
Θέλεις να σιδερώνεις σε 1 μόλις λεπτό όπως η Νικολέτα Ράλλη και η Νάνσυ Παραδεισανού; Ιδού ο τρόπος!
Θέλεις να σιδερώνεις σε 1 μόλις λεπτό όπως η Νικολέτα Ράλλη και η Νάνσυ Παραδεισανού; Ιδού ο τρόπος!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του