“Καζάνι” που βράζει είναι τις τελευταίες ημέρες το Ιράν. Οι γυναίκες της χώρας είναι οργισμένες και έχουν στρέψει πάνω τους την παγκόσμια προσοχή με τον ξεσηκωμό τους. Οι Ιρανές, τις τελευταίς ημέρες έχουν σηκώσει το ανάστημά τους απέναντι στο “ηθικό” κράτος, κατεβαίνουν στο δρόμο, κόβουν τα μαλλιά τους και καίνε τα τα χιτζάμπ τους.
Ενώνουν τις φωνές τους και φωνάζουν δυνατά για τον θάνατο της Mahsa Amini. Της 22χρονης Ιρανής, η οποία συνελήφθη από την “αστυνομία της ηθικής” του Ιράν, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της και τρεις μέρες μετά πέθανε κάτω από περίεργες συνθηκες! Ναι, εν έτει 2022 υπάρχει κράτος στον κόσμο που επιβάλλει στις γυναίκες τι να φορέσουν. Και αν παραβούν τον ισαλμικό νομό και δεν είναι… ηθικά ντυμένες, βλέπουμε τις… συνέπειες. Όπως έγινε με την Masha, η οποία με το αθώο αίμα της, έγινε – όπως φαίνεται – σύμβολο αντίστασης για τις υπόλοιπες Ιρανές γυναίκες.
Ήταν πριν λίγες ημέρες, όταν η αστυνομία της ηθικής του Ιράν (κι, όμως, υπάρχει), συνέλαβε την Mahsa Amini επειδή το χιτζάπ της δεν κάλυπτε επαρκώς τα μαλλιά της. Η Mahsa Amini όσο ήταν κρατούμενη, έπεσε σε κώμα και πέθανε σε νοσοκομείο, τρεις μέρες αργότερα.
Όπως αναφέρει το BBC, μάρτυρες είπαν ότι η 22χρονη κοπέλα χτυπήθηκε από τους αστυνομικούς όσο βρισκόταν σε φορτηγάκι που τη μετέφερε σε κέντρο κράτησης. Η αστυνομία όμως, απέρριψε τους ισχυρισμούς και απέδωσε τον θάνατό της σε μία «ξαφνική ανακοπή καρδιάς», ενώ περίμενε μαζί με άλλες γυναίκες στο κέντρο κράτησης για να «επιμορφωθεί».
Πάντως σύμφωνα με τη Guardian ο επικεφαλής της αστυνομίας ηθικής τέθηκε σε διαθεσιμότητα μετά το περιστατικό. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας στην Τεχεράνη. Hossein Rahimi χαρακτήρισε τον θάνατο της γυναίκας «ατυχές περιστατικό». Οι αστυνομικοί έδωσαν στη δημοσιότητα υλικό από κάμερες ασφαλείας που τη δείχνει να μιλά με μία γυναίκα αστυνομικό και μετά πιάνει το κεφάλι της και καταρρέει.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι «προφανώς είχε προηγούμενα προβλήματα υγείας». Αυτή τη δήλωση διέψευσε ο πατέρας της Mahsa Amini ο οποίος πιστεύει ότι το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας είναι μονταρισμένο.
Η κηδεία της Mahsa Amini έγινε το περασμένο Σάββατο (17/9) στην πόλη Saqez στο δυτικό Ιράν.
Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν αμέσως μετά την κηδεία της κοπέλας και έχουν πια πάρει τεράστιες διαστάσεις, ενώ όπως εξηγούν αναλυτές, είναι οι πιο σοβαρές που έχουν σημειωθεί στο Ιράν εδώ και πολλά χρόνια. Εξάλλου, πρόκειται για έναν ολόκληρο ξεσηκωμό των Ιρανών εναντίον του ισλαμικού νόμου, στον οποίο πρωτοστατούν οι γυναίκες, δίνοντας πρώτες το σύνθημα του “φτάνει πια”.
Άλλωστε, οι γυναίκες του Ιράν ήταν οι πρώτες που ένιωσαν στο πετσί τους, τον αντίκτυπο που είχε η Ιρανική επανάσταση του 1979, στις ζωές τους. Το θεοκρατικό καθεστώς άλλαξε τη χώρα και επέβαλε αυστηρά μέτρα σε βάρος των γυναικών, από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι κοντέ φούστες, τα σορτσάκια, τα μπικίνι, μπήκαν στο μπαούλο της ιστορίας για να θυμίζουν τα επόμενα χρόνια πως το θεοκρατικό ιράν υπήρξε μέχρι το ’79 ένα κράτος – πρότυπο του δυτικού πολιτισμού.
Και τα χρόνια πέρασαν, αλλά ο ισλαμικός νόμος της σαρίας, δε μαλάκωσε. Αντίθετα, γίνεται όλο και πιο αυστηρός και καταπιεστικός για τις Ιρανές. Ένας νόμος που υποχρεώνει τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους και να φορούν μακριά, φαρδιά ρούχα. Όσες παραβαίνουν αυτόν τον νόμο, αντιμετωπίζουν δημόσια χλεύη, πρόστιμα ή και συλλήψεις. Καμιά φορά αντιμετωπίζουν και τον θάνατο.
«Από τα 7 μας αν δεν καλύπτουμε τα μαλλιά μας δεν μπορούμε να πάμε σχολείο ή να βρούμε δουλειά. Έχουμε πια χορτάσει από αυτό το καθεστώς διαχωρισμού με βάση το φύλο», έγραψε η Ιρανή δημοσιογράφος Masih Alinejah, στα social media, αναρτώντας ένα τέτοιο video με γυναίκες που έκοβαν τα μαλλιά της.
Μάρθα Καραγιάννη: Τέλος στο θρίλερ με την αποτέφρωση – Τι θα γίνει τελικά με την κηδεία της ηθοποιού
Απεργία στα ΜΜΜ: Αυτά είναι τα δύο μέσα που κυκλοφορούν
Αν δεν είστε λάτρης της παραδοσιακής μαγειρίτσας ή του κρέατος γενικότερα, σας προτείνουμε ένα πιάτο…
Ο χρόνος για την Κυριακή του Πάσχα μετρά αντίστροφα. Και μπορεί και φέτος να μη…
Η Ανάσταση του Χριστού εορτάζεται από την Εκκλησία από την στιγμή της καταβάσεώς Του στον…
Το Άγιο Φως είναι το φως που –σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση– εκπέμπεται θαυματουργικά από…
Με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air θα μεταφερθεί και φέτος το Άγιο Φως…
Ένα από τα ερωτήματα, που συχνά τίθενται από πολύ κόσμο, είναι γιατί κατά τη διάρκεια…