GNTM: Όταν στο όνομα του… diversity παίζεται το σκληρότερο ριάλιτι

gntm-όταν-στο-όνομα-του-diversity-παίζεται-το-σκλ

Πρεμιέρα έκανε το GNTM τη Δευτέρα, το οποίο επέστρεψε στις οθόνες μας για 5η χρονιά. Κι ενδεχομένως να σκέφτεσαι πως για να προβάλλεται για 5η χρονιά και μάλιστα με επιτυχία, κάτι θα κάνει καλά. Και πράγματι, κάνει καλό… ριάλιτι. Μόνο που, φέτος, το ριάλιτι του σόου, έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Είναι σκληρό. Αλλά το χειρότερο; Έχει ωραίο περιτύλιγμα. Και αυτό το περιτύλιγμα, είναι και η μεγαλύτερη παγίδα.

Αν είδες τα δύο πρώτα επεισόδια, σίγουρα μια λέξη σβουρίζει μέσα στο κεφάλι σου από τις τόσες φορές που την άκουσες… diversity. Diversity και diversity, μα τι είναι πια αυτό το diversity που το έχουν κάνει καραμέλα οι κριτές; Diversity είναι η διαφορετικότητα. Και είναι όλοι αυτοί οι αγώνες που γίνονται, τα τελευταία κυρίως χρόνια για να ανοίξει η κοινωνία μια τεράστια αγκαλιά και να χωρέσει μέσα όλα τα πλάσματα.

Ένας όρος σωστός, αλλά αν πέσει σε λάθος χέρια, ευτελίζεται

Η διαφορετικότητα (αλήθεια, πόσο ωραία λέξη είναι στα ελληνικά και γιατί οι κριτές στο GNTM επιμένουν να τη λένε στα αγγλικά; Και γενικά εκεί στο GNTM, έχουν καταλάβει ότι είναι σε ελληνικό σόου και να σταματήσουν πια να μιλάνε αγγλικά;), λοιπόν, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται σε διαφημίσεις, καμπάνιες ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένας όρος σωστός, αλλά αν πέσει σε λάθος χέρια, ευτελίζεται. Χάνει την ουσία του.

Και, φευ, στο GNTM, συμβαίνει αυτό ακριβώς. Η Κόκο Σανέλ είχε πει: “για να είναι κανείς αναντικατάστατος πρέπει να είναι πάντα διαφορετικός”. Σίγουρα, οι τέσσερις κριτές του GNTM δεν έχουν στο μυαλό τους τη σπουδαία Σανέλ, όταν έχουν μπροστά τους γυναίκες όλων των ηλικιών – φέτος έχουν δικαίωμα στο… όνειρο να γίνουν… next top model, γυναίκες έως 88 ετών – και τις κρίνουν. Έχουν στο μυαλό τους την τηλεθέαση. Τα νούμερα. Εξ’ ου και το σκληρό ριάλιτι που παρακολουθήσαμε στα δύο πρώτα επεισόδια.

Φέτος, έχουν κάνει σημαία τη διαφορετικότητα, αλλά εμείς βλέπουμε ομοιότητα με ριάλιτι χειρίστου είδους! Και μια απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στις διαγωνιζόμενες που αγγίζει τα όρια του bullying.

Γιατί όλοι τα έχουν βάλει με τη Βίκυ Καγιά;

Στο φετινό ριάλιτι, επέστεψε με δόξες και τιμές η Βίκυ Καγιά. Η “σιδηρά κυρία” του GNTM κάθισε και πάλι στη θέση του κριτή και από την πρεμιέρα κιόλας όλοι ασχολήθηκαν μαζί της. Και όχι για καλό λόγο. Η Βίκυ Καγιά έχει προκαλέσει – δικαίως – την οργή του κόσμου. Στο Twitter, οι χρήστες “βράζουν” και στις τηλεοπτικές εκπομπές είναι έξαλλοι μαζί της.

Λογικό. Η σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ορισμένες υποψήφιες, σε κάνουν να απορείς, γιατί το κάνει αυτό. Γατί να φέρεσαι τόσο σκληρά σε ένα νέο κορίτσι με όνειρα; Όνειρα, προσδοκίες και μια ψεύτικη, ζηλευτή λάμψη που κι εσύ έχεις δημιουργήσει, μέσα από την προβολή σου στα social media, αλλά και στην προώθηση του σόου. Για ποιο λόγο να κάνεις ένα 18χρονο – γλυκύτατο κορίτσι – να βάλει τα κλάματα με τα σχόλιά σου; Ποιο το όφελος, πέρα της τηλεθέασης;

Κι αν εμείς ταραζόμαστε κάθε φορά από την κριτική και τις τσιρίδες της Καγιά, εκείνη ταράχτηκε όταν μια νεαρή διαγωνιζόμενη απάντησε πως δεν θα έκοβε τα μαλλιά της αν της το ζητούσαν για κάποια δουλειά και ας έχανε μία τεράστια επαγγελματική ευκαιρία. Ποιος είδε τη Βίκυ Καγιά και δεν φοβήθηκε. Της φάνηκε αδιανόητο να πει ένα μοντέλο “όχι” σε μια επαγγελματική πρόταση που θα την καταπίεζε. Της φάνηκε παράλογο που ένα νέο κορίτσι δεν βάζει το χρήμα πάνω από τα θέλω της.

“Δεν είσαι επαγγελματίας” της είπε, φανερά τσαντισμένη. Αλήθεια τώρα; Οι εποχές που επέβαλαν στα μοντέλα τα “πρέπει” δεν έχουν περάσει, υποτίθεται; Γυρίζουμε, πάλι, πίσω στο παρελθόν που φοβόντουσαν να πούνε “όχι”, για να μη μείνουν εκτός; Αντί, αυτό το κορίτσι να του πεις μπράβο, γιατί δεν είναι της άποψης “όλα για τα λεφτά”, και γιατί έχει προσωπικότητα, γουρλώνεις μάτι και είσαι έτοιμη να το… πιάσεις από το μαλλί; Μήπως, έχουν χάσει τη μπάλα εκεί στο ριάλιτι;

Έχεις την πιο πονεμένη ιστορία, συγχαρητήρια, πέρασες

Κάτι άλλο που κατάλαβα στα δύο πρώτα επεισόδια, είναι πως το ριάλιτι έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και ως προς τα κριτήρια. Η διαγωνιζόμενη που έχει την καλύτερη μελό προσωπική ιστορία – χωρίς να μειώνω τα κορίτσια και τα όσα έχουν περάσει στη ζωή τους -, έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να περάσει στην επόμενη φάση.

Χαρακτηριστικό, εδώ παράδειγμα η 47χρονη μητέρα που δουλεύει σε απορριμματοφόρο και στο παρελθόν είχε πέσει θύμα κακοποίησης από τον πατέρα της και αργότερα από τον σύζυγό της. Αντικειμενικά, πρόκειται για μία γοητευτική γυναίκα, αλλά όχι για… next top model. Τουλάχιστον, βάσει των κριτηρίων που τόσα χρόνια μάς έχουν περάσει μέσα από το GNTM.

Ωστόσο, πέρασε στην επόμενη φάση, με τη Βίκυ Καγιά να κλαίει και τους υπόλοιπους κριτές να την αποθεώνουν. Όχι, για την εμφάνισή της, αλλά για την ιστορία της ζωής της. Και δεν θα είχα καμία ένσταση σε αυτό, αν αργότερα οι κριτές δεν έδειχναν ξανά το σκληρό τους πρόσωπο σε άλλες διαγωνιζόμενες (που δεν κουβαλάνε πονεμένη ιστορία) για την εμφάνισή τους με απαράδεκτα σχόλια, για την ακμή τους, τις πλαστικές επεμβάσεις, το ύψος, τις γνώσεις τους πάνω στη διεθνή μόδα.

Αλλά είπαμε. Ριάλιτι να γίνεται, να ανεβαίνουν τα νούμερα, γιατί απέναντι έχουν κι έναν Σασμό και μία Γη της Ελιάς.

Άφησα για το τέλος την Σοφία Χατζηπαντέλη, η οποία είναι η πιο αντι-τηλεοπτική περίπτωση. Και δεν μιλάω για την εμφάνισή της. Αλλά για την τηλεοπτική της παρουσία. Μιλάει όλο αγγλικά και λίγα ελληνικά Καλομοίρας, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουμε τι λέει.  Δεν έχει και η ίδια ορίσει πώς θέλει να τοποθετηθεί τηλεοπτικά, ενώ φωνάζει. Φωνάζει πολύ.

Όμως, της αναγνωρίζουμε πως πολλές φορές τα βάζει με τους υπόλοιπους κριτές και περισσότερο με τη Βίκυ Καγιά, όταν νιώθει πως γίνεται κάποια αδικία απέναντι σε μια διαγωνιζόμενη. Ίσως, γι΄ αυτό το λόγο να έχει κερδίσει πολλές συμπάθειες και στο Twiter συχνά την αποθεώνουν.

GNTM, φέτος; Από εμένα είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ. 

Διαβάστε επίσης

Ερασμία Μάνου: Πώς απάντησε στα σχόλια που δέχτηκε για τον αρραβώνα της με τον κρατούμενο Δημάκη

Κωνσταντίνος Αγγελίδης: Τα τελευταία νέα για την πορεία της υγείας του, είναι η όμορφη είδηση της ημέρας

Λύκου κραυγή – Ένα τραγούδι για τον Ζακ Κωστόπουλο γραμμένο από τη μητέρα του

Σχετικά Άρθρα
%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%87%ce%ac%cf%80%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%80%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1%cf%820
Στη Γαλλία, το χάπι της επόμενης ημέρας θα διατίθεται δωρεάν για όλες τις γυναίκες
Ρεγγίνα Μακέδου: Το νέο συγκινητικό μήνυμα για την κατάσταση τη υγείας της
Ρεγγίνα Μακέδου: Το νέο συγκινητικό μήνυμα για την κατάσταση τη υγείας της
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου δημοσιεύει φωτογραφίες από το νέο της χειρουργείο: "Πάντα θα σας δείχνω και την άλλη πλευρά"
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου δημοσιεύει φωτογραφίες από το νέο της χειρουργείο: “Πάντα θα σας δείχνω και την άλλη πλευρά”
Η "Σμύρνη μου αγαπημένη" έκανε πρεμιέρα στον ΑΝΤ1 και το τηλεοπτικό κοινό "υποκλίθηκε" με συγκίνηση
Η “Σμύρνη μου αγαπημένη” έκανε πρεμιέρα στον ΑΝΤ1 και το τηλεοπτικό κοινό “υποκλίθηκε” με συγκίνηση
Πόσο θα κοστίσει φέτος η θέρμανση - Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, τζάκι ή σόμπα συμφέρει περισσότερο;
Πόσο θα κοστίσει φέτος η θέρμανση – Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, τζάκι ή σόμπα συμφέρει περισσότερο;
Κωνσταντίνος Αγγελίδης: Τα τελευταία νέα για την πορεία της υγείας του, είναι η όμορφη είδηση της ημέρας
Κωνσταντίνος Αγγελίδης: Τα τελευταία νέα για την πορεία της υγείας του, είναι η όμορφη είδηση της ημέρας

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του