Γιατί δεν πρέπει να βάλεις σε ΠΑΥΣΗ τη ζωή σου, εξαιτίας της εμμηνόπαυσης;

γιατί-δεν-πρέπει-να-βάλεις-σε-παυση-τη-ζ

To ήξερες ότι το ταξίδι από την προ εμμηνόπαυση, στην εμμηνόπαυση και την μετεμηνόπαυση διαρκεί τουλάχιστον 25 έτη; Τα συμπτώματα ξεκινούν πολύ νωρίτερα από την “παύση της περιόδου” και επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών ανά τον πλανήτη.

Η εμμηνόπαυση είναι ένα εντελώς φυσικό φαινόμενο που επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο όλες τις γυναίκες όταν φτάνουν σε αυτή την περίοδο της ζωής τους. Στη σημερινή εποχή με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η υγεία και η ευζωία μιας γυναίκας χρειάζεται να περιορίζεται καθώς αυτή μεγαλώνει.

Μην βάζεις σε ΠΑΥΣΗ τη ζωή σου

Οι ορμόνες ελέγχουν την ευημερία, την ενέργεια, τις διαθέσεις και το μεταβολισμό μας. Στην πραγματικότητα ελέγχουν κάθε λειτουργία στο σώμα μας. Η εμμηνόπαυση και η κατανόηση του πώς επηρεάζει τις γυναίκες, τις οικογένειες και τις κοινωνίες είναι τόσο σημαντική και αφορά όλους μας.

Η επίγνωση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα των συζητήσεων που γίνονται ανοιχτά παραμερίζοντας τη ντροπή που πολλές γυναίκες βιώνουν. Η ποιότητα ζωής των γυναικών χρειάζεται να είναι ο στόχος όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται με αυτήν, παρέχοντας επιλογές, στήριξη και καθοδήγηση.

Οι παρωχημένες φράσεις που ακούγονται ακόμα μέσα σε πολλά ιατρεία όπως: «Λίγα χρόνια είναι θα περάσουν» ή «Φυσικό είναι δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι» μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες. Το ίδιο επικίνδυνες είναι οι παραπομπές από αρκετούς λειτουργούς στο χώρο της ψυχικής υγείας που δεν αναγνωρίζουν τους τρόπους υποστήριξης των γυναικών και των οικογενειών τους.

Η άγνοια που επικρατεί έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να κατευθύνονται είτε στον ψυχίατρο για αναίτια αντικαταθλιπτική αγωγή είτε να λαμβάνουν προτροπή εκ μέρους των θεραπευτών τους να «ψάξουν βαθύτερα» για δήθεν κρυμμένα προβλήματα. Πολλοί διατροφολόγοι δεν έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα για τις αλλαγές που αντιμετωπίζει το γυναικείο σώμα λόγω των ορμονών, με αποτέλεσμα είτε να ενοχοποιούν είτε να προτείνουν στις γυναίκες αυστηρότερες δίαιτες.

Η αυτοεκτίμηση των γυναικών πλήττεται, τα άγχη και οι φοβίες πολλαπλασιάζονται, η κατάθλιψη πλησιάζει και τις κυκλώνει ενώ τα περιστατικά οργής λαμβάνουν χώρα μπροστά σε σαστισμένους συντρόφους, παιδιά, συγγενείς και φίλους που δεν γνωρίζουν τίποτε άλλο πέρα από τη φράση: «Μέρες είναι θα περάσουν». Οι ενοχές που βιώνουν οι γυναίκες έπειτα από τέτοια περιστατικά τις απομονώνουν γιατί ούτε οι ίδιες επιθυμούν να φτάνουν σε αυτά τα άκρα. Και κάνουν μόνες τους ότι καλύτερο μπορούν. Αλλά αυτό που συμβαίνει στην εμμηνόπαυση είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς τις γυναίκες. Και δεν χρειάζεται να το σηκώσουμε μόνες μας.

Μια γυναίκα λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή φροντίδα απ΄όλους τους ειδικούς ώστε να γίνει ένα αναπαραγωγικό μέσο ακόμα και σε ηλικίες απαγορευτικές. Όταν όμως χάνει την ικανότητα για αναπαραγωγή, παραμερίζεται. Κάτι όμως έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει στο σκηνικό. Αρκετοί επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων αναγνωρίζουν τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην περίοδο αυτή και στέκονται αρωγοί στις προσπάθειες τους. Ευελπιστώ ότι τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου θα γίνουμε μέρος αυτής της παγκόσμιας αλλαγής υποστηρίζοντας σας στη λήψη των δικών σας αποφάσεων.

Γιατί το σώμα είναι δικό σας

Γιατί η ζωή είναι δική σας

Νάνσυ Ψημενάτου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Συγγραφέας

Επόπτρια

menopause.gr

κ: 306972076562

e: nancypsimenatou@yahoo.gr

Διαβάστε επίσης

“Κλείστε τα στόματά σας”: Το νέο σεξιστικό παραλήρημα του Μητροπολίτη Κοζάνης για τις γυναίκες – Αλήθεια τώρα;

Τα δύο πρόσωπα του Νόβακ Τζόκοβιτς: Το παιδί του πολέμου που κατέκτησε την κορυφή και οι αμφιλεγόμενες θεωρίες του!

Τον γνώρισε μέσω της εφαρμογής Facebook Dating, δήλωσε δάσκαλος και… serial killer που προσπάθησε να τη βιάσει

Σχετικά Άρθρα
Σασμός: Γιατί το τελευταίο βλέμμα του Πετρή στη μάνα του μας έκανε να πλαντάξουμε στο κλάμα;
Σασμός: Γιατί το τελευταίο βλέμμα του Πετρή στη μάνα του μας έκανε να πλαντάξουμε στο κλάμα;
Δείτε πότε πέφτουν φέτος Καθαρά Δευτέρα και Τσικνοπέμπτη
Δείτε πότε πέφτουν φέτος Καθαρά Δευτέρα και Τσικνοπέμπτη
“Χαστούκι” στον σεξισμό: Η Εύα Καϊλή νέα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου
“Χαστούκι” στον σεξισμό: Η Εύα Καϊλή νέα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου – Τα χυδαία σχόλια που δέχτηκε και η μεγάλη δικαίωση
«Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να νικηθεί!» - Τρεις σπουδαίοι αθλητές ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έναν σημαντικό αγώνα ζωής
«Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να νικηθεί!» – Τρεις σπουδαίοι αθλητές ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έναν σημαντικό αγώνα ζωής
Ρομπέρτα Μετσόλα: Ποια είναι η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Μόλις η τρίτη γυναίκα σε αυτή τη θέση
Ρομπέρτα Μετσόλα: Ποια είναι η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Μόλις η τρίτη γυναίκα σε αυτή τη θέση
Ποιες ώρες μπορείτε να βγείτε για ψώνια σήμερα;
Δείτε ποιες ώρες μπορείτε να βγείτε για ψώνια σήμερα;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του