Μπορεί να σου έχει τύχει. Μια μέρα εκεί που περπατάς ή γυμνάζεσαι, ένας οξύς, διαπεραστικός πόνος στην περιοχή του ισχίου να εμποδίζει την κίνησή σου. Και δυστυχώς να μην περνά. Για να λέμε την αλήθεια, πολλές φορές διαρκεί μήνες, αναγκάζοντάς σε στο μεταξύ να απλοποιήσεις την καθημερινότητά σου σε πολλά. Όπως στον τρόπο που συνήθιζες να γυμνάζεσαι μέχρι τώρα.
Η αιτία του πόνου
Η αιτία αυτού του πόνου μπορεί να είναι κάποιος τραυματισμός στους καμπτήρες του ισχίου, μια ομάδα μυών που βρίσκονται στην περιοχή της πυέλου και στο πάνω μέρος του μηρού.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο όρος “καμπτήρες ισχίου” είναι γενικός καθώς αφορά μια πληθώρα μυών με διαφορετική ικανότητα παραγωγής κίνησης.
Η κάμψη του ισχίου είναι μια βασική κίνηση τόσο κατά την άθληση όσο και κατά την καθημερινή ζωή. Η κίνηση πραγματοποιείται με την δράση πολλών διαφορετικών μυών.
Ο τραυματισμός μπορεί να επέλθει είτε λόγω απότομης αύξησης του φορτίου κατά την άσκηση είτε λόγω του απότομου βάρους που σήκωσες στην εργασία σου ή και στο σπίτι. Το αποτέλεσμα, ξαφνικός πόνος στην εσωτερική πλευρά –συνήθως- του ισχίου ή και στο γλουτό. Ο πόνος σε ταλαιπωρεί καιρό και ενίοτε έχεις την αίσθηση ότι ο μυς σου «σπάζει» ενώ εσύ περπατάς.
Μήπως φταίει η καθιστική ζωή;
Η καθιστή θέση αναγκάζει τους καμπτήρες να μένουν σε σύσπαση πολλές ώρες μέσα στη μέρα. Έτσι, σταδιακά σφίγγουν και χάνουν την ελαστικότητά τους.
Πρόβλημα και στα γόνατα
Επίσης, κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι ο πόνος στο γόνατό σου μπορεί να οφείλεται στο ισχίο, αφού οι μύες του ισχύου (καμπτήρες) είναι υπεύθυνοι για την ισορροπία του σώματος και την καλή ευθυγράμμιση μεταξύ λεκάνης και γονάτων. Κάτι που θα το διαγνώσει βέβαια ο γιατρός σου και θα σου συστήσει τρόπους για την ενδυνάμωση των μυών του ισχίου.
Θεραπεία
Η αντιμετώπιση του όποιου τραυματισμού, τραβήγματος ή θλάσης στην περιοχή θα χρειαστεί ξεκούραση και πάγο, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή απλά παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Επειδή τα ισχία μάς επιτρέπουν να είμαστε γρήγοροι, δυνατοί, ευκίνητοι και να εκτελούμε από απλές δραστηριότητες μέχρι αθλητικές κινήσεις εκφράζοντας δύναμη και ισχύ, με το που θα αισθανθούμε τον παραμικρό πόνο, πρέπει να ζητήσουμε τη συμβουλή του ειδικού.
Η αντιμετώπιση του όποιου τραυματισμού, τραβήγματος – θλάσης στην περιοχή θα χρειαστεί ξεκούραση οπωσδήποτε, πάγο, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή η παρακεταμόλη. Όσον αφορά στο χρόνο επιστροφής σου στις αθλητικές δραστηριότητες, αυτός θα εξαρτηθεί από τον πόνο και τη βαρύτητα της κάκωσης.
Η άσκηση που θα σε βοηθήσει
Στάσου σαν να κάνεις προβολή, με το δεξί πόδι μπροστά και το αριστερό λυγισμένο στο έδαφος. Με ίσιο στήθος σήκωσε τα χέρια ψηλά, χωρίς να «σπάσεις» την φυσιολογική καμπύλη της μέσης σου. Επανάλαβε και με το άλλο πόδι.
Εκτέλεσε 3 σετ των 8 επαναλήψεων.
Πηγή: healthline.com
Διαβάστε επίσης
Δείτε ποιοι κίνδυνοι για τα μάτια κρύβονται σε πισίνες και υδάτινα πάρκα
Ξανθή Τζερεφού: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μοντέλο εμφανίζεται σε επίδειξη με την αντλία ινσουλίνης
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News