Tα οφέλη της δομημένης άσκησης στην πρόληψη και αποκατάσταση ασθενών

tα-οφέλη-της-δομημένης-άσκησης-στην-πρό
Θετική η επίδραση της άσκησης στις χρόνιες παθήσεις, διαπίστωσε η ημερίδα που διοργανώθηκε στην Αλεξ/πολη, σε συνέργεια 4 συλλόγων. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα “Χρόνιες Παθήσεις και Άσκηση – Από την Θεωρία στην Πράξη”, με πρωτοβουλία του αθλητικού συλλόγου «ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ» & συνδιοργανωτές τους Συλλόγους: – Καρκινοπαθών «ΣυνεχίΖΩ»– Διαβητικών Ν. Έβρου (ΣΥΔΝΕ). – Προσωπικού και φίλων Καρδιοχειρουργικής Κλινικής ΔΠΘ, «ΓΑΛΗΝΟΣ».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Απόστολος Σπάσης, PhD Κλινικός Εργοφυσιολόγος, από την Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) ΔΠΘ και συντονιστής ο Δημήτριος Στάκος, Καθηγητής Καρδιολογίας, από το Τμήμα Ιατρικής, ΔΠΘ.
Την εκδήλωση τίμησαν ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Έβρου Χρήστος Χατζηπαπάς, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή κ.Κελέτση, Γιώργος Μιχελής, εκπρόσωπος του στρατηγού της ΧΙΙ Μεραρχίας και πολλοί καθηγητές της Ιατρικής Σχολής.
H Ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της ΠΕ Έβρου.
Οι 4 πρόεδροι των συλλόγων (Μαρία Σχοινά, Τασούλα Σπυρίδου, Κρυσταλία Αρμενάκη και Κατερίνα Μαυρομμάτη) προλόγισαν την εκδήλωση, τονίζοντας την σημαντικότητα του θέματος της ημερίδας και δίνοντας το στόχο της οργανωμένης άσκησης για χρόνια πάσχοντες στην Αλεξ/πολη.
Ήταν μια μοναδική παρουσίαση και η πρώτη στο είδος της από έναν ειδικό επιστήμονα για τα οφέλη της δομημένης άσκησης τόσο για πρόληψη όσο και για αποκατάσταση και θεραπεία ασθενών (διαβήτης ,καρκίνος και καρδιοπάθειες ) προβάλλοντας τα αποτελέσματα του εργαστηρίου εργοφυσιολογίας του (ΤΕΦΑΑ ) ΔΠΘ.

Η εξάλειψη της υποκινητικότητας

Ο κλινικός εργοφυσιολόγος Απόστολος Σπάσης, τόνισε ότι ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, και ιδιαίτερα η εξάλειψη της υποκινητικότητας (physical inactivity), αποτελεί το σημαντικότερο ανεξάρτητο παράγοντα για την πρόληψη και αποκατάσταση όλων των χρόνιων καρδιο-μεταβολικών (Καρκίνος, Διαβήτης, Καρδιαγγειακά νοσήματα) παθήσεων. Εστίασε στην παθοφυσιολογία των καρδιο-μεταβολικών νοσημάτων και στην ύπαρξη συστημικής χαμηλής έντασης φλεγμονή στο σώμα χαρακτηρίζοντας την άσκηση ως το «καλύτερο φυσικό φάρμακο» με έντονη αντιφλεγμονώδη δράση.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη αρχικής αξιολόγησης, μέσω δοκιμασίας κοπώσεως (stress test), για κάθε ασθενή που ξεκινά να συμμετέχει συστηματικά σε ένα πρόγραμμα καρδιο-μεταβολικής αποκατάστασης. Τόνισε ότι ο κάθε εκπαιδευτής (ειδικός επιστήμονας της άσκησης) οφείλει να αξιολογεί και να καταγράφει την αιμοδυναμική (καρδιακή συχνότητα, αρτηριακή πίεση) και μεταβολική (επίπεδα σακχάρου) ανταπόκριση σε κάθε ασθενή κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίας άσκησης (προπόνησης).

Άσκηση με βάρη

Χαρακτήρισε τη σωματική δύναμη (strength) ως το σημαντικότερο δείκτη για την απώτερη έκβαση της υγείας του κάθε ασθενούς και την αναγκαιότητα να εκτελείται τουλάχιστον 2 (δύο) φορές την εβδομάδα άσκηση με αντιστάσεις (πχ. με το βάρος του σώματος, λάστιχα, βάρη, ελεύθερα ή μηχανικά βάρη).
Κάθε πάθηση εμφανίζει ιδιαιτερότητες, συγκεκριμένα για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, τόνισε τις φάσεις αποκατάστασης (οξεία, επανάκτησης, διατήρησης/διά βίου) και την προοδευτικότητα όσον αφορά την ένταση, διάρκεια και την συχνότητα εκτέλεσης της άσκησης.
Για το Σακχαρώδη Διαβήτη δόθηκαν γενικές οδηγίες για τον καλύτερο μεταβολικό έλεγχο (ΣΔ τύπου 1 & 2) και την αποφυγή υπογλυκαιμιών (ΣΔ τύπου 1) κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Τέλος, όσον αφορά, τους Ογκολογικούς ασθενείς παρατήρησε ότι βιβλιογραφικά η σύγχρονη έρευνα για τον «καρκίνο» κινείται στην εφαρμογή πρωτοκόλλων άσκησης κατά τη διάρκεια των κύριων μορφών θεραπείας (πριν το χειρουργείο, παράλληλα με την ακτινοθεραπεία/χημειοθεραπεία).
Κάθε 1€ που επενδύεται στην άσκηση και τη φυσική αγωγή έχει υψηλή απόδοση
και ισοδυναμεί με επένδυση 3€ στην υγεία!
Η άσκηση είναι φάρμακο: «Exercise is better than Medicine»
Παράλληλα ανακοινώθηκε η πρόθεση λειτουργίας τμήματος δομημένης άσκησης για τους παραπάνω ασθενείς με εξειδικευμένο  γυμναστή με πρωτοβουλία του Δρομέα Θράκης.

Διαβάστε επίσης

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υψηλή λίμπιντο – Τα σημάδια του σεξουαλικού καταναγκασμού
Pre-Christmas ψώνια στην Le Marché boutique: Εδώ βρήκαμε τα πιο κομψά και εντυπωσιακά ρούχα

Σχετικά Άρθρα
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το ένα και μοναδικό μυστικό της αειθαλούς νεότητάς της όπως το αποκάλυψε η ίδια (video)
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το ένα και μοναδικό μυστικό της αειθαλούς νεότητάς της όπως το αποκάλυψε η ίδια (video)
Είμαι αρχάρια στη γυμναστική -μήπως να προσλάβω personal trainer;
Είμαι αρχάρια στη γυμναστική -μήπως να προσλάβω personal trainer;
Πώς με το περπάτημα μειώνεται ο κίνδυνος άνοιας για τις ηλικιωμένες γυναίκες!
Πώς με το περπάτημα μειώνεται ο κίνδυνος άνοιας για τις ηλικιωμένες γυναίκες!
Είναι 101 ετών και αποκαλύπτει σε όλους το μυστικό της μακροζωίας της
Είναι 101 ετών και αποκαλύπτει σε όλους το μυστικό της μακροζωίας της
Με αυτά τα τρία είδη χορού, καις περισσότερες θερμίδες και από το τρέξιμο
Με αυτά τα τρία είδη χορού, καις περισσότερες θερμίδες και από το τρέξιμο
Μελέτη: Πώς η τακτική επαφή με τη φύση θα μειώσει την ανάγκη σου για φάρμακα
Μελέτη: Πώς η τακτική επαφή με τη φύση θα μειώσει την ανάγκη σου για φάρμακα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του