Fitness

Πώς ένα ζεστό μπάνιο είναι εξίσου ωφέλιμο με την αερόβια άσκηση

Και σε ποιον δεν αρέσει να βυθίζεται στην μπανιέρα του και να χαλαρώνει στο νερό (όπου έχετε ρίξει άλατα και αρωματικά έλαια) μετά από μια μέρα γεμάτη ένταση και κούραση; Προφανώς και αρέσει σε όλους. Πόσο μάλλον που σήμερα θα σας μιλήσουμε κα ιγια τα σημαντικά οφέλη που έχει στην υγεία αυτή η τόσο απλή απόλαυση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παρατεταμένη βύθιση σε ζεστό νερό έχει πολλά από τα ίδια ιατρικά οφέλη με την αερόβια άσκηση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τα ζεστά μπάνια χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τους αρχαίους Αιγύπτιους πριν από 4.000 χρόνια. Τότε, ο χώρος που τελούνταν ήταν σε ένα μεγάλο θερμοδιαμορφωμένο ακρυλικό δοχείο – ή πέτρινο, αν ήσασταν αρχαίος Αιγύπτιος – γεμάτο με ζεστό νερό.

Σήμερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα ζεστό μπάνιο έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα στην υγεία μας με την άσκηση.

Το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι έκανε μια μελέτη και ανακάλυψε ότι ένα ζεστό μπάνιο είναι ακριβώς το ίδιο με το να κάνεις αερόβια άσκηση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ζεστά μπάνια μπορούν να επιφέρουν ορισμένα παρόμοια οφέλη για την υγεία με αυτά της αερόβιας άσκησης (τρέξιμο, τένις, κολύμβηση, ποδηλασία). Οι θεραπείες με θερμότητα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου σε υδρομασάζ, μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος και να βελτιώσουν τη ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να ελέγξει το σάκχαρο στο αίμα και να μειώσει τη φλεγμονή.

Αυτό δεν είναι το ίδιο με την άσκηση, σίγουρα. Λοιπόν, όχι, δεν θα χτίσετε μυς ή θα χάσετε βάρος κάνοντας μπάνιο, αλλά, για σκεφτείτε αν είστε ηλικιωμένοι ή έχετε μια χρόνια ασθένεια και δεν μπορείτε να δεσμευτείτε για τακτική άσκηση. Εάν συμβαίνει αυτό, υπάρχουν ενδείξεις ότι το να κάνετε τακτικά ζεστά μπάνια μπορεί να είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα.

Πόσο ζεστό πρέπει να είναι το μπάνιο;

Αυτά είναι τα άσχημα νέα. Πιθανότατα δεν μπορείτε να επιτύχετε αυτά τα οφέλη για την υγεία σας από το δικό σας μπάνιο. Δεν μπορείτε να κερδίσετε πολλά από το να βυθιστείτε σε μια μπανιέρα όπου το νερο χάνει γρήγορα τη θερμότητά του. Τότε τι γίνεται; Είναι καλύτερα να καθίσετε σε ένα υδρομασάζ. Ο Τσαρλς Τζέιμς Στιούαρντ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, συνιστά να κάθεστε μέχρι τους ώμους σας σε ένα υδρομασάζ που θερμαίνεται περίπου στους 40 βαθμούς Κελσίου (104 F) για μία ώρα.

Ωφελεί όσο το τζόκινγκ

Μπορεί το ζεστό νερό στην μπανιέρα να εξασφαλίσει τα θετικά αποτελέσματα του τζόκινγκ ή της ποδηλασίας, χωρίς την επιβάρυνση στις αρθρώσεις; Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Temperature διαπίστωσε ότι το ζεστό νερό αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και, όταν διαρκεί μια ώρα, παρέχει οφέλη παρόμοια με 30 λεπτά ελαφριάς άσκησης.

Καλή καρδιαγγειακή υγεία

Το ζεστό μπάνιο μπορεί να αποτελέσει κομμάτι μιας ρουτίνας για καλή καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα με τον Δρ Adolph Hutter, καθηγητή Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι υψηλές θερμοκρασίες του ζεστού μπάνιου όπως και της σάουνας προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και κατ’ επέκταση μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ενυδατώνει

Το δέρμα και τα μάτια αποτελούν «μεγάλα θύματα» του ψυχρού καιρού που προκαλεί έντονη ξηρότητα. Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της υγρασίας τους, ενώ η προσθήκη ελαίων ή αλάτων μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα. Δοκιμάστε ελαιόλαδο, έλαιο ευκαλύπτου ή τεϊόδεντρου για πιο απαλό δέρμα.

Ισχύει το ίδιο με τη σάουνα; Σε γενικές γραμμές πετυχαίνουν το ίδιο πράγμα. Μια μελέτη στη Φινλανδία έδειξε ότι οι μεσήλικες άνδρες που έκαναν τέσσερις έως επτά συνεδρίες σάουνας την εβδομάδα απολάμβαναν 50% μείωση του κινδύνου θανατηφόρου καρδιαγγειακού νοσήματος σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν μόνο μία σάουνα την εβδομάδα. Αυτό είναι καταπληκτικό. Θεωρείται επίσης αντικαταθλιπτικό και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.

Πριν όμως τρέξετε να αγοράσετε ένα τζακούζι και/ή μια σάουνα, εμείς θα σας πούμε ότι αξίζει να θυμάστε ότι η άσκηση είναι γενικά καλύτερη για εσάς από το να βυθιστείτε απλώς στην μπανιέρα, οπότε ίσως αγοράσετε και ένα ποδήλατο γυμναστικής!

Διαβάστε επίσης

David Bowie: Ο Ziggy Stardust που έζησε σε μία ζωή όσα άλλοι θα ζούσαν σε πέντε

Τελευταίες παραστάσεις για την “Εκατομμυριούχο” Ελεωνόρα Ζουγανέλη

Σοφία Κωστάρα

Recent Posts

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης: Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η εξάλειψή της κατά 90% το 2035

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) σε συνεργασία με το Πνευμονολογικό Τμήμα του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου…

1 ημέρα ago

Με SUP από τη Θεσσαλονίκη στα Χανιά για να προσφέρουν στους πάσχοντες από καρκίνο – Μπορούμε να συνεισφέρουμε;

Θα διασχίσουν όλο το Αιγαίο, μια διαδρομή περίπου 870 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη έως την…

1 ημέρα ago

“Αλληλογραφία κύκλος Α”: Η πρώτη συλλογή τραγουδιών της συνθέτριας Αρετής Κοκκίνου σε ποίηση Κώστα Καρτελιά

“Αλληλογραφία κύκλος Α” είναι ο τίτλος της πρώτης συλλογής τραγουδιών της συνθέτριας Αρετής Κοκκίνου σε…

1 ημέρα ago

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Η εντυπωσιακή εμφάνιση με νυφικό στην πασαρέλα στον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη, διανύοντας τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της, έδωσε το «παρών» στο φετινό…

1 ημέρα ago

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας με τη 19χρονη κόρη του σε βραδινή έξοδο – Η Κωνσταντίνα ασχολείται με το μόντελινγκ

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης Φίλιππος Πλιάτσικας, που ξεχωρίζει για την προσφορά του στην ελληνική μουσική σκηνή,…

1 ημέρα ago

Έξι σούπερ ιδέες για βραδινό γεύμα χωρίς τύψεις

Τι να φας το βράδυ χωρίς να σε βαραίνει; Δεν χρειάζεται να καταλήξεις σε κάτι…

1 ημέρα ago