Οσφυαλγία και αυχεναλγία σε νέους αθλητές – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μεγάλη ευαισθησία σε πιο συχνά επεισόδια οσφυαλγίας και αυχεναλγίας έχει ένα μεγάλο ποσοστό των αθλητών στα περισσότερα αθλήματα σε σχέση με τον μέσο πληθυσμό!

Μάλιστα το 10-15% των αθλητών θα εμφανίσει επεισόδια οσφυαλγίας, ποσοστό που σε ορισμένες κατηγορίες αθλημάτων αυξάνεται κατακόρυφα (πχ το 50% σε αθλητές ενόργανης γυμναστικής και το 86% σε αθλητές ρυθμικής γυμναστικής)!

Ταυτόχρονα πόνο στον αυχένα (αυχεναλγία) θα εμφανίσει κατά μέσο όρο το 4,9% των αθλητών και ανάλογα με το είδος του αθλήματος μπορεί να φτάσει και το 48%!

«Η μεγαλύτερη αυτή συχνότητα (επεισόδια οσφυαλγίας και αυχεναλγίας) σε σχέση πάντα με τον γενικό πληθυσμό, οφείλεται στην επαναλαμβανόμενη καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης» αναφέρει ο διακεκριμένος νευροχειρουργός, με μεγάλη εμπειρία στις επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, κύριος Θεολόγος Θεολόγου, διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής στην κλινική Λευκός Σταυρός και προσθέτει.

«Το αποτέλεσμα της καταπόνησης κατά την διάρκεια της εκγύμνασης, είναι η εμφάνιση μικροκακώσεων, οι οποίες δεν προλαβαίνουν να αποκατασταθούν στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ των προπονήσεων».

%ce%bf%cf%83%cf%86%cf%85%ce%b1%ce%bb%ce%b3%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%85%cf%87%ce%b5%ce%bd%ce%b1%ce%bb%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%bd%ce%ad%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b1%ce%b8%ce%bb0
O διακεκριμένος νευροχειρουργός, με μεγάλη εμπειρία στις επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, κύριος Θεολόγος Θεολόγου

Πώς γίνεται η αποκατάσταση

Σύμφωνα με δεδομένα στατιστικών επιστημονικών μελετών παρά το γεγονός ότι η αποκατάσταση των μικροκακώσεων θέλει χρόνο, πάνω από το 90% των ασθενών αθλητών δεν θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.

Σημαντική μείωση του χρόνου αποκατάστασης και επιστροφής στις αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη διενέργεια ενδοτρηματικών επισκληριδίων εκχύσεων.

«Η τεχνική αυτής της μορφής αποκατάστασης γίνεται με τη χορήγηση αναλγητικού και αντιφλεμονώδους ενέσιμου διαλύματος στην περιοχή του νεύρου, ο ερεθισμός του οποίου προκαλεί τον πόνο στον αθλητή» εξηγεί ο κύριος Θεολόγου.

Σε μικρό ποσοστό αθλητών, όπως αναφέρουν οι νευροχειρουργοί, που δεν θα υποχωρήσει ο πόνος μετά τη χορήγηση ενέσιμου διαλύματος, τότε το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.

Οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι, όπως για παράδειγμα η ενδοσκοπική δισκεκτομή και η αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων, διασφαλίζει την απολύτως ελάχιστη κάκωση των μυών, των συνδέσμων και των λοιπών ανατομικών στοιχείων της περιοχής.

«Σε περιπτώσεις μεγάλων κακώσεων στην σπονδυλική στήλη, όπου είναι απαραίτητη η σπονδυλοδεσία, οι σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, προσφέρουν γρήγορη αποκατάσταση και τη δυνατότητα επιστροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα στις αθλητικές δραστηριότητες» τονίζει ο κύριος Θεολόγου και καταλήγει «Μάλιστα ακόμη και σε αυτούς τους αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα σωματικής επαφής, σύγκρουσης ή απευθείας χτυπημάτων με μπάλες, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν το βαθμό φόρτισης της σπονδυλικής στήλης».

Διαβάστε επίσης

Wall Pilates: Σφιχτοί κοιλιακοί και γλουτοί σε 15 λεπτά στο σπίτι!

Καλομοίρα: Έβαλε ξανά κόκκινο μαγιό α λα Baywatch και… τακούνια κι έκανε γυμναστική!

Σχετικά Άρθρα
%ce%ad%cf%87%cf%89-%ce%ba%ce%ae%ce%bb%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%ce%ac%cf%83%ce%ba%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%ae%cf%820
“Έχω κήλη”: Ποια άσκηση είναι ασφαλής για μένα;
Προσοχή: Αυτά τα σπορ είναι τα πιο επικίνδυνα όταν είσαι διακοπές
Προσοχή: Αυτά τα σπορ είναι τα πιο επικίνδυνα όταν είσαι διακοπές
Navarino Challenge: Το κορυφαίο event αθλητικού τουρισμού και ευεξίας επιστρέφει για 12η χρονιά
Navarino Challenge: Το κορυφαίο event αθλητικού τουρισμού και ευεξίας επιστρέφει για 12η χρονιά
Τρέξιμο ή περπάτημα με τη ζέστη: Tips για να ασκηθείτε με ασφάλεια
Τρέξιμο ή περπάτημα με τη ζέστη: Tips για να ασκηθείτε με ασφάλεια
PUMA X Evangelia Platanioti: Τρία λεπτά, μια ολόκληρη ζωή
Πόσο διαφορετική αξία μπορεί να έχουν τρία λεπτά για τον καθένα μας;
%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ae-%ce%b7-%ce%ac%cf%83%ce%ba%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9-%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%b1-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b10
Αυτή η άσκηση θα σου δείξει πόσα χρόνια θα ζήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του