Ο σίδηρος υπάρχει σε δύο μορφές στα τρόφιμα: Ο αιμικός σίδηρος, που βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα, και ο μη αιμικός σίδηρος, που βρίσκεται σε φυτικές τροφές. Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, ενώ ο μη αιμικός χρειάζεται κατάλληλους συνδυασμούς για να βελτιωθεί η απορρόφησή του.
Για να μεγιστοποιηθεί η απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα, είναι σημαντικό να γίνουν σωστοί συνδυασμοί.
Η Διατροφολόγος Μαρία Παρίση, μας προτείνει συγκεκριμένα παραδείγματα συνδυασμών τροφών, για μέγιστη απορρόφηση του σιδήρου.
Οι 6 καλύτεροι συνδυασμοί τροφίμων για σωστή απορρόφηση σιδήρου
-σπανάκι και λεμόνι
-κινόα και πιπεριά
-όσπρια και ντομάτα
-τόφου και μπρόκολο
-βρόμη και φράουλες/ακτινίδιο
-αρακάς και ντομάτα
Όπως τονίζει η Διατροφολόγος, δύο extra tips για την αποφυγή παρεμπόδισης της απορρόφησης του σιδήρου είναι:
-Περιορισμός κατανάλωσης καφέ και τσαγιού κατά τη διάρκεια των γευμάτων, καθώς οι τανίνες που περιέχουν μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση του σιδήρου.
-Αποφυγή κατανάλωσης γαλακτοκομικών με γεύματα πλούσια σε σίδηρο, καθώς το ασβέστιο μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του.
Διαβάστε επίσης:
Αναιμία: Αιμικός και μη αιμικός σίδηρος – Ποιος απορροφάται καλύτερα;
Μελάνωμα: Ελπίδες για μείωση στην εμφάνισή του – Ποιες ηλικιακές ομάδες “χτυπά”
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News