Μία exclusive trainer μάς δείχνει απλές ασκήσεις για να αντιμετωπίσουμε το αυχενικό σύνδρομο

Χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται από το Αυχενικό Σύνδρομο λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Ο καθιστικός τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης, η κακή εργονομία του εργασιακού χώρου έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση παθήσεων όπως το αυχενικό σύνδρομο με όλες τις εκφάνσεις του και συμβάλουν στην αύξηση των κρουσμάτων.

Εμείς μιλήσαμε με τη γυμνάστρια Ιωάννα Λαουμτζή για το θέμα αυτό και πήραμε πολύτιμες συμβουλές για το πώς να προστατέψουμε το σώμα μας.

Οι πόνοι στον αυχένα είναι αρκετά συχνοί και με δυσάρεστες επιπτώσεις. Εμφανίζονται σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως παρουσιάζονται μετά τα 25-30 έτη. Η πολύωρη κάμψη του αυχένα, φαινόμενο που παρατηρείται συχνότατα – κυρίως σε όσους κάνουν δουλειά γραφείου – έχει σαν αποτέλεσμα να σχηματίζονται «κόμποι» στους μύες. Από τους κόμπους αυτούς απελευθερώνονται χημικές ουσίες που κάνουν τα νεύρα πιο ευαίσθητα στον πόνο.

Οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί λόγω κακής στάσης, η άγαρμπη γυμναστική, οι απότομες κινήσεις ενδέχεται επίσης να προκαλέσουν αυχενικό σύνδρομο.

Μία ακόμη αιτία αυτής της παθολογίας είναι το έντονο στρες, καθώς δημιουργεί ένταση η οποία δεν αφήνει το σώμα μας να χαλαρώσει με αποτέλεσμα να πιάνεται ο αυχένας. Όταν οι ενοχλήσεις και οι πόνοι είναι συστηματικοί, πρέπει να συμβουλευτούμε έναν ορθοπεδικό προκειμένου να διαπιστώσει πού οφείλονται τα συμπτώματα.

Γενικές οδηγίες για να προληφθεί η αυχεναλγία και να μην επιδεινωθεί :

%ce%bc%ce%af%ce%b1-exclusive-trainer-%ce%bc%ce%ac%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%af%cf%87%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%b1%cf%80%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b10

  • Περπατάμε με το κεφάλι ψηλά και όχι καμπουριαστά.
  • Αναπνέουμε καλά και βαθιά ώστε να μην επιβαρύνονται οι αναπνευστικοί μύες του αυχένα.
  • Αποφεύγουμε να σηκώνουμε βάρη και δεν κρεμάμε βαριές τσάντες στον ώμο.
  • Τα αντικείμενα που βρίσκονται στο γραφείο μας πρέπει να είναι σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 35 εκ., ώστε να μην τεντωνόμαστε κάθε φορά που θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε.
  • Αποφεύγουμε όσο μπορούμε τις ψυχικές εντάσεις, γιατί αυξάνουν τη μυϊκή ένταση και φυσικά τον πόνο.
  • Γυμναζόμαστε φυσικά, αλλά αν υποφέρουμε από αυχενικό σύνδρομο αποφεύγουμε τα σπορ που απαιτούν έντονη κίνηση όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις κλπ, επειδή αυξάνουν τη μυϊκή ένταση και φυσικά τον πόνο.
  • Έχει αποδειχθεί ότι εκείνοι που κοιμούνται καλά το βράδυ έχουν λιγότερες ενοχλήσεις την ημέρα. Ένα κακό μαξιλάρι μπορεί να προκαλέσει αυχενικά σύνδρομα ή να επιδεινώσει ήδη υπάρχοντα.
  • Καλό μαξιλάρι θεωρείται αυτό που καλύπτει τον κενό χώρο μεταξύ ώμου και αφτιού όταν κοιμόμαστε στο πλάι. Το στρώμα επίσης πρέπει να είναι ορθοπεδικό και να υποδέχεται ομαλά τις καμπύλες του σώματός μας.
  • Καθόμαστε όσο το δυνατόν πιο «μέσα» στην καρέκλα, ώστε ο αυχένας, η πλάτη και το κεφάλι να υποστηρίζονται από την πλάτη της καρέκλας.
  • Όσο αναπαυτικό και να είναι το κάθισμα εργασίας μας, δεν πρέπει να είμαστε καθηλωμένοι για πολλή ώρα σε αυτό.
  • Προσπαθούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να σηκωνόμαστε και να περπατάμε για λίγο, ώστε να ξεπιαστούμε.

Το καλύτερο όμως φάρμακο για την πίεση στον αυχένα και την πλάτη, είναι η κίνηση. Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να βελτιώσουμε το εύρος της κίνησης, να αυξήσουμε την ελαστικότητα της περιοχής, καθώς και να μειώσουμε την εμφάνιση των συμπτωμάτων, είναι η εκτέλεση μερικών ασκήσεων ενδυνάμωσης και διατάσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο χρόνος που χρειάζεται για την εκτέλεσή τους είναι ελάχιστος.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ

%ce%bc%ce%af%ce%b1-exclusive-trainer-%ce%bc%ce%ac%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%af%cf%87%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%b1%cf%80%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b12

1η άσκηση: Γέρνουμε το κεφάλι εναλλάξ προς τα μπροστά και προς τα πίσω. Επαναλαμβάνουμε δέκα φορές.

2η άσκηση: Γέρνουμε το κεφάλι εναλλάξ προς τα δεξιά και προς τα αριστερά. Επαναλαμβάνουμε δέκα φορές.

3η άσκηση: Στρέφουμε το κεφάλι εναλλάξ προς τα δεξιά και προς τα αριστερά. Επαναλαμβάνουμε δέκα φορές.

ΔΙΑΤΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ

1η άσκηση: Φέρνουμε το κεφάλι μονοκόμματα προς τα πίσω. Επαναλαμβάνουμε 10 φορές.

2η άσκηση: Με το ένα χέρι τραβάμε ελαφρά το κεφάλι εναλλάξ προς τα δεξιά και προς τα αριστερά έχοντας το άλλο χέρι πίσω από τη πλάτη. Επαναλαμβάνουμε δέκα φορές.

3η άσκηση: Κρατάμε το χέρι μας πάνω από το καρπό και το τραβάμε ελαφριά προς τα κάτω. Η παλάμη είναι στραμμένη προς τα επάνω και το κεφάλι σε ελαφρώς πλάγια θέση.

Σεβόμαστε το πόνο και δεν εκτελούμε καμία άσκηση όταν είναι έντονη η παρουσία του.

Info:

Περισσότερα για τη γυμνάστρια Ιωάννα Λαουμτζη εδώ 

Follow Ioanna Laoumtzi

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Σχετικά Άρθρα
Yoga vs Pilates: Ποιο να επιλέξεις αν θες να κάψεις λίπος στην κοιλιά
Yoga vs Pilates: Ποιο να επιλέξεις αν θες να κάψεις λίπος στην κοιλιά
Μία Ημερά Ευεξίας Δωρεάν Για Όλους Από Την Oμάδα Της Wellness Rituals
Μία Ημερά Ευεξίας Δωρεάν Για Όλους Από Την Oμάδα Της Wellness Rituals
Δώσε τέλος στην καθιστική ζωή και "Let’s Move for a Better World"
Δώσε τέλος στην καθιστική ζωή και “Let’s Move for a Better World”
5 εύκολες στάσεις της γιόγκα για πόνους στον αυχένα, την πλάτη και τη μέση
5 εύκολες στάσεις της γιόγκα για πόνους στον αυχένα, την πλάτη και τη μέση
12-%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-pilates-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-personal-trainer-%cf%83%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b1-%ce%bb%ce%bf%cf%81%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b6%ce%bf0
12 ασκήσεις pilates από την personal trainer Στέλλα Λορέντζου
5 λάθη που κάνεις μετά το γυμναστήριο και είναι σαν να μην γυμνάστηκες προηγουμένως!
5 λάθη που κάνεις μετά το γυμναστήριο και είναι σαν να μην γυμνάστηκες προηγουμένως!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του