Fitness

Καρκίνος μαστού: Ασκηθείτε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισής του

Είναι γνωστό ότι η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ο ρόλος, όμως, της άσκησης σε ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωσθεί με τη νόσο παραμένει αντικείμενο αντιπαράθεσης. Θεωρείται ότι τόσο η ήπια όσο και η έντονη άσκηση, μπορούν να προσδώσουν οφέλη σε ασθενείς με καρκίνο μαστού, αλλά ελάχιστα δεδομένα υπάρχουν για την επίπτωσή τους στην επιβίωση των ασθενών.

Πρόσφατη δημοσίευση* στο περιοδικό JAMA Network Open παρέχει δεδομένα για μείωση της θνητότητας των ασθενών με καρκίνο μαστού που υποβάλλονται σε άσκηση.

Τα δεδομένα της δημοσίευσης συνοψίζουν ο Καθηγητής της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Χαρίλαος Τσολάκης και οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής), Φλώρα Ζαγουρή (Καθηγήτρια), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια), Παναγιώτης Κουλούβαρης (Επίκουρος Καθηγητής), και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Η μελέτη

Συγκεκριμένα, 315 γυναίκες που διαγνώσθηκαν με καρκίνο μαστού σταδίου Ι και ΙΙ στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών εντάχθηκαν στη μελέτη την περίοδο 2013-2015 και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 8 έτη.

Κατά την ένταξή τους, οι ασθενείς συμπλήρωναν δύο ερωτηματολόγια φυσικής δραστηριότητας που αξιολογούν τον αριθμό και το είδος της άσκησης με διάρκεια πάνω από 15 λεπτά που είχαν κατά μέσο όρο οι ασθενείς μέσα στην εβδομάδα.

Με βάση τις απαντήσεις, οι ασθενείς κατατάχθηκαν σε 3 ομάδες: όσες είχαν έντονη δραστηριότητα που αντιστοιχεί σε έντονη σωματική άσκηση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, σε όσες είχαν μέτρια δραστηριότητα που αντιστοιχεί σε γρήγορα βάδισμα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και σε όσες είχαν χαμηλή δραστηριότητα που δεν είχαν ούτε 15 λεπτά συνηθισμένα περπάτημα καθημερινά.

Τα δεδομένα επιβίωσης κατέδειξαν ότι η μέτρια και η έντονη σωματική άσκηση πρόσφερε 60% μείωση κινδύνου θανάτου σε σχέση με όσες ασθενείς είχαν χαμηλή δραστηριότητα.

Το όφελος από την σωματική άσκηση ήταν ανεξάρτητο από τα χαρακτηριστικά της νόσου και τις θεραπείες που είχαν λάβει οι ασθενείς, την ηλικία αλλά και τα συνοδά τους νοσήματα.

Παρά τους περιορισμούς που έχει η συγκεκριμένη μελέτη, παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το όφελος της σωματικής δραστηριότητας στην επιβίωση των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο μαστού.

Επομένως, η σωματική άσκηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο και θα πρέπει να συστήνεται από τους θεράποντες ιατρούς.

Διαβάστε επίσης

Χάρι – Μέγκαν: Μόλις κυκλοφόρησε το τρέιλερ του ριάλιτι ντοκιμαντέρ για τη ζωή τους και ήδη έχει προκαλέσει σάλο!

Τέλος η Ντόρα Κουτροκόη από τον ΣΚΑΪ – «Κόλαφος» η δημοσιογράφος για Οικονόμου, Παυλόπουλο και κανάλι!

Σοφία Κωστάρα

Recent Posts

Ανατριχιαστικό βίντεο από τη φωτιά σε διαμέρισμα στα Άνω Πατήσια, όπου βρήκε τραγικό θάνατο μία γυναίκα

Σοκ προκαλεί το βίντεο που κυκλοφορεί στα social media και δείχνει το διαμέρισμα που τυλίχθηκε…

4 ώρες ago

Christmas blues: Γιατί δεν είμαι χαρούμενη τα Χριστούγεννα -και πώς θα το αλλάξω

Για τους περισσότερους ανθρώπους ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των γιορτών -άρα μήνας λάμψης (εξ…

5 ώρες ago

Η Μάγισσα: Η αλήθεια βγαίνει στο φως!

Η αλήθεια δεν μένει ποτέ κρυφή, βγαίνει πάντα στο φως… Και στα νέα επεισόδια της…

5 ώρες ago

«Η παραλία»: Ένας νέος χίπης θα προκαλέσει αναταραχές

Η Παραλία επιστρέφει με νέα επεισόδια και μία εβδομάδα εξελίξεων, ανατροπών και νέων προσώπων που…

5 ώρες ago

Σασμός: Έρχεται την Κυριακή με έκτακτο επεισόδιο και την Καλλιόπη ύποπτη για τον θάνατο του Λαζαρου

Ο Σασμός επιστρέφει την Κυριακή εκτάκτως με νέο επεισόδιο και τα βλέμματα όλων στραμμένα προς…

5 ώρες ago

Τάνια Τρύπη: Η συγκλονιστική ανάρτηση για τη σκυλίτσα της που βιάστηκε!

Η Τάνια Τρύπη με αφορμή τον αποτρόπαιο βασανισμό και βιασμό του χάσκι Όλιβερ στην Αράχωβα…

6 ώρες ago