Η κορυφαία τοξοβόλος Ευαγγελία Ψάρρα θα συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 με την κόρη της!

η-κορυφαία-τοξοβόλος-ευαγγελία-ψάρρα

Μπορεί η τοξοβολία να μην αποτελεί το δημοφιλέστερο άθλημα στην Ελλάδα, ωστόσο αν υπάρχει ένα πρόσωπο που την εκπροσωπεί επάξια την τελευταία 20ετία, δεν είναι άλλο από την κορυφαία Ελληνίδα τοξοβόλο Ευαγγελία Ψάρρα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια στο πλευρό της 47χρονη αγωνίζεται και η κόρη της, Μαρία Νασούλα, ενώ μαζί ετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι με αξιώσεις.

Η Ευαγγελία Ψάρρα και η Μαρία Νασούλα από την Θεσσαλονίκη μίλησαν στο ΑΠΕ, και στην Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, για την αγάπη τους για το συγκεκριμένο άθλημα, για τις αγωνίες τους, αλλά και για τον προπονητή τον άντρα της οικογένειας, σύζυγο και πατέρα, κάνοντας την τοξοβολία είναι καθαρά οικογενειακή υπόθεση.

%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%ce%b1%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%be%ce%bf%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%85%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%88%ce%ac%cf%81%cf%81%ce%b10

Έτοιμες για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς

Την ερχόμενη Κυριακή ξεκινάει η διαδικασία πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024, στα European Games, Krakow, Poland. Στο Lilleshal της Αγγλίας, θα δοθούν, μετά από αγώνα πρόκρισης, κάρτες για τα European Games 2023 και έπεται μια μακρά και δύσκολη συνέχεια, με παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Μια δύσκολη προσπάθεια, που αξίζει τον κόπο, καθώς εφόσον πετύχει την έβδομη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αγώνες, η Ευαγγελία Ψάρρα θα γίνει η πρώτη τοξοβόλος στον κόσμο και η πρώτη Ελληνίδα σε όλα τα αθλήματα που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Εύχεται δε, αυτό να πραγματοποιηθεί έχοντας στο πλευρό της, συναθλήτρια, την κόρη της.

«Ήδη, η Ελλάδα έχει μια κάρτα γυναικών για τη συμμετοχή στα European Games, που κερδίσαμε εγώ και η Μαρία στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μόναχο 2022 και τώρα θα προσπαθήσουμε για την ομαδική, δηλαδή τρεις συμμετοχές», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Ψάρρα, τονίζοντας πως «η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι κάτι απλό και δεν τελειώνει αμέσως. Είναι δύο χρόνια σχεδόν, που θα πρέπει να είσαι σε εγρήγορση και σίγουρα με το επίπεδο των αθλητών παγκοσμίως δεν είναι και εύκολο να το πετύχεις».

“Ό,τι και να γίνει πάντα θα συνεχίζω να αγωνίζομαι γιατί αυτό αγαπώ”

Όμως αυτό είναι ο αθλητισμός, όπως λέει, και αυτός «είναι ο στόχος μας και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τον πετύχουμε. Θα πρέπει ωστόσο να γίνει κατανοητό, πως κι αν τελικά δεν το καταφέρω -είτε ατομικά είτε ομαδικά μαζί με τη Μαρία- είναι η στάση ζωής μου τέτοια, που δεν θα πω πως τελειώνει εδώ. Δεν θα το χαρακτηρίσω ποτέ σαν αποτυχία, μετά από τόσα χρόνια».

Από την πλευρά της, η Μαρία Νασούλα, λέει πως η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι είναι κάτι που θέλει πολύ και θα προσπαθήσει για το καλύτερο, ωστόσο προσθέτει, χαριτολογώντας, ότι βασικός της στόχος είναι «η συμμετοχή σε οκτώ Ολυμπιάδες, όσες δηλαδή θα χρειαστώ για να ξεπεράσω το ρεκόρ της μαμάς μου!».

Η Ευαγγελία Ψάρρα κατάφερε να είναι η τέταρτη αθλήτρια, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην τοξοβολία, που έχει ήδη αγωνιστεί έξι φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως η ίδια επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αγάπη της για την τοξοβολία και ο τρόπος που κατάφερε μαζί με τον σύζυγο και προπονητή της Αλέξανδρο Νασούλα να δουλέψουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργήσει παράλληλα με την οικογένειά τους, είναι η δύναμη που την κρατά στην κορυφή. Άλλωστε, όπως εξηγεί, αυτό ήταν μονόδρομος, διότι, «αν έπρεπε να επιλέξω να αφήσω κάτι πίσω, δεν νομίζω πως θα ήταν εφικτό».

Στη σχέση μου με τη Μαρία υπερτερεί ο ρόλος της μητέρας

%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%ce%b1%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%be%ce%bf%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%85%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%88%ce%ac%cf%81%cf%81%ce%b12

Στο δύσκολο αυτό ταξίδι, η Ευαγγελία Ψάρρα δεν είναι μόνη, καθώς εκτός από τον σύζυγο και προπονητή της έχει δίπλα και την κόρη της, η οποία επέλεξε να ακολουθήσει τα βήματά της. «Με τη Μαρία προπονούμαστε μαζί. Υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες αφορούν περισσότερο στη διαχείριση του χρόνου και των δυο μας ώστε να ταιριάξουμε τα ωράριά μας», διευκρινίζει η Ευαγγελία Ψάρρα, επισημαίνοντας πως «δεν είναι εύκολο για μια μητέρα να προσπαθεί να το ισορροπήσει!». Πάντως, ξεκαθαρίσει ότι για την ίδια υπερτερεί ο ρόλος της μητέρας σε αυτή τη σχέση.

«Ήταν σχεδόν αυτονόητο για μένα να ασχοληθώ με την τοξοβολία», εκμυστηρεύεται η Μαρία Νασούλα. Άλλωστε όπως λέει, «παντού μέσα στο σπίτι είχαμε τόξα! Οι γονείς μου (και οι δύο) ασχολούνται με την τοξοβολία, οπότε δύσκολο να ξεφύγεις… Η αλήθεια είναι πως δοκίμασα και άλλα αθλήματα παράλληλα, η τοξοβολία όμως τελικά με κέρδισε».

Αισθάνομαι μεγαλύτερη ασφάλεια που αγωνίζομαι μαζί με τη μητέρα μου, δεν έχω όμως αυτονομία

%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%ce%b1%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%be%ce%bf%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%85%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%88%ce%ac%cf%81%cf%81%ce%b14

Σχολιάζοντας την κοινή πορεία με τη μητέρα της, η Μαρία Νασιούλα υπογραμμίζει πως, «κάποιες φορές είναι καλό, για παράδειγμα σε έναν αγώνα πέρυσι που λιποθύμησα στο γήπεδο, με βοήθησε πολύ το γεγονός ότι η μητέρα μου ήταν εκεί. Αισθάνθηκα μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά. Από την άλλη όμως, το να είμαι με τη μητέρα μου σε αγώνες, δεν μου επιτρέπει να έχω την αυτονομία που θα ήθελα».

Αναφερόμενη στις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια στον πρωταθλητισμό, η κ. Ψάρρα, σημειώνει πως «στον αθλητισμό, για μένα, όσες δυσκολίες και αν περάσεις, έρχεται μια μόνο καλή στιγμή και σβήνει όλες τις υπόλοιπες. Η μεγαλύτερη όμως δυσκολία με την οποία έρχομαι συνέχεια αντιμέτωπη, είναι ότι κάθε φορά που αγωνίζομαι, θα πρέπει να αποδεικνύω πως αξίζω να είμαι εκεί που βρίσκομαι, άσχετα με την ηλικία μου».

Η τοξοβολία για τις δύο γυναίκες, γι’ αυτό το ξεχωριστό δίδυμο μητέρας και κόρης, δεν είναι ένα απλό άθλημα, είναι η ίδια η ζωή τους. Όπως λένε, σίγουρα η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού είναι ένα όνειρο, ένας στόχος ζωής -ειδικά για την Ευαγγελία Ψάρρα- όμως όποια και να είναι η εξέλιξη, δεν έχει και τόσο σημασία, καθώς όπως δηλώνουν και οι δύο, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται γιατί αυτό αγαπούν να κάνουν και γιατί πάντα θα υπάρχει ένας στόχος μπροστά τους, που προκλητικά θα τους ζητά να τον πετύχουν!

Συνέντευξη: ΑΠΕ – Φωτογραφίες: Κυπριακή Ομοσπονδία Τοξοβολίας – Cyprus Archery Federation

Διαβάστε ακόμα:

Η Μελίνα Κανά για το έμφραγμα που έπαθε πάνω στη σκηνή

“45 λεπτά με τον Γιατρό”: Δωρεάν webinar για τη Δύσπνοια με τον Δρ. Ηλία Τσούγκο απόψε το βράδυ

Η Μαρία Κίτσου και ο Φάνης Μουρατίδης ανεβάζουν «Μήδεια» στην Επίδαυρο

Σχετικά Άρθρα
Τι θα λέγατε για μία ποδηλατοβόλτα… με θέα τη θάλασσα;
Τι θα λέγατε για μία ποδηλατοβόλτα… με θέα τη θάλασσα;
Spetses Classic Yacht Regatta 2023: Ο κορυφαίος Διεθνής Αγώνας Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών επιστρέφει στις Σπέτσες
Spetses Classic Yacht Regatta 2023: Ο κορυφαίος Διεθνής Αγώνας Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών επιστρέφει στις Σπέτσες
h-herbalife-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%ad%cf%86%ce%b7-%cf%83%cf%86%cf%85%cf%81%ce%ae-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bd%ce%ad%ce%b50
H Herbalife και η Έφη Σφυρή εγκαινιάζουν της νέες εγκαταστάσεις του ENSO Beach Club
5 ασκήσεις για υπέροχο μπούστο πριν βγεις στην παραλία
5 ασκήσεις για υπέροχο μπούστο πριν βγεις στην παραλία
%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%cf%8d%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%bf-division2-2023-%ce%ad%cf%81%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b9%ce%bf%cf%8d0
Πανελλήνιο Κύπελλο Division2 2023: Έρχεται τον Ιούνιο από το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκη
Χορηγία της Λουξ στο Ανοιχτό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας iQFOiL
Χορηγία της Λουξ στο Ανοιχτό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας iQFOiL

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του