Fitness

Γυμναστική με βαράκια άκρων: Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις

Σήμερα θα μιλήσουμε για τα βαράκια άκρων. Επειδή είναι οικονομικά και εύκολα στην αποθήκευση, θελήσαμε να μάθουμε για τα οφέλη τους, πώς να τα χρησιμοποιήσουμε στις προπονήσεις μας και αν αξίζει τελικά να τα αγοράσουμε.

Τα βαράκια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική λύση έναντι των αλτήρων, ειδικά εάν είστε αρχάριοι ή απλά επιστρέφετε σε μια ρουτίνα προπόνησης, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για όλες τις ασκήσεις.

Βαράκια άκρων: Ποια είναι τα οφέλη τους

«Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βάρη αστραγάλων για τις περισσότερες ασκήσεις ενδυνάμωσης, ειδικά εκείνες που στοχεύουν στους γοφούς και στα πόδια», λέει η πιστοποιημένη φυσιοθεραπεύτρια Leada Malek στο POPSUGAR. «Μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε γύρω από τους καρπούς των χεριών για ελαφριές ασκήσεις», προσθέτει. «Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης τους είναι ότι προσθέτουν κάποια αντίσταση, η οποία ουσιαστικά αυξάνει το φορτίο και την ικανότητα να προκαλείτε τον μυ με ασκήσεις», εξηγεί.

Μπορείτε να αυξήσετε την ένταση συγκεκριμένων ασκήσεων όπως άρσεις ποδιών, σύμφωνα με την Dr. Malek, η οποία συνιστά επίσης τη χρήση τους κατά την εκτέλεση ασκήσεων ενδυνάμωσης του ισχίου και των ποδιών.

Πόσο βαριά πρέπει να είναι;

«Ξεκινήστε ελαφρύτερα από ό,τι υπολογίζετε και βεβαιωθείτε ότι το βάρος είναι ανεκτό σε ολόκληρο το σετ. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ξεκινήστε με βάρη του ενός κιλού και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά», λέει η ειδικός.

Εάν αισθάνεστε πόνο γύρω από τις αρθρώσεις, «μειώστε το βάρος ή δοκιμάστε ξανά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς αυτά», συμβουλεύει η Dr. Malek. Κι αν έχετε ιστορικό πόνου στην πλάτη ή στις αρθρώσεις, η Dr. Malek λέει να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή σας πριν προσθέσετε βάρη άκρων στη ρουτίνα σας, καθώς μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα λόγω του φορτίου που προστίθεται στα άκρα σας.

Τι ασκήσεις δεν πρέπει να κάνω;

Παρόλο που τα βάρη των άκρων μπορούν να κάνουν τις ασκήσεις ενδυνάμωσης πιο απαιτητικές, η Dr. Malek λέει να αποφεύγουμε τη χρήση τους στις αερόβιες προπονήσεις, όπως το τρέξιμο και το περπάτημα, «λόγω της επαναλαμβανόμενης φύσης των κινήσεων και του φορτίου του βάρους που ευνοεί μερικούς μυς και όχι άλλους, προκαλώντας μυϊκή ανισορροπία». Το περπάτημα με βάρη μπορεί να φαίνεται αβλαβές, αλλά η Dr. Malek προειδοποιεί γιατί μπορεί να είναι ένα βαρύ φορτίο για τους γοφούς, τα γόνατα και την πλάτη, εκτός από το ότι επηρεάζει το φυσικό σας βάδισμα.

Τώρα που δεν έχουμε πρόσβαση στο γυμναστήριο, ή αν δεν έχετε χώρο για εξοπλισμό όπως αλτήρες, τα βάρη των άκρων είναι μια εξαιρετική προσθήκη στον εξοπλισμό γυμναστικής στο σπίτι σας – απλώς θυμηθείτε ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις προπονήσεις.

Διαβάστε επίσης

Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζομαι; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει την απάντηση!

5 ασκήσεις που θα μεταμορφώσουν το σώμα σου μέσα σε 30 ημέρες

Αυτά είναι τα διατροφικά λάθη που κάνεις και δεν βλέπεις αποτελέσματα με την γυμναστική

infowoman team

Recent Posts

Δημήτρης Λάλος – Μαριλίτα Λαμπροπούλου: Φουντώνουν οι φήμες που τους θέλουν μαζί

Στο επίκεντρο των lifestyle συζητήσεων βρίσκονται ο Δημήτρης Λάλος και η Μαριλίτα Λαμπροπούλου καθώς πυκνώνει…

2 λεπτά ago

«Η Χίμαιρα», «Το Αγόρι του Θεού» και άλλες πέντε ταινίες στα σινεμά

Επτά ταινίες θα προβάλλονται από σήμερα (28.03.2024) στα σινεμά με την έναρξη του νέου προγράμματος…

31 λεπτά ago

US Polo Assn: H συλλογή S/S24 εμπνέεται από τα χρώματα και την ατμόσφαιρα της Μεσογείου

Όμορφα, ηλιόλουστα χρώματα και αποχρώσεις του μπλε, χαλαρές γραμμές και χειροποίητα υλικά. Εκπληκτικές υφές στα…

55 λεπτά ago

Ρέμπελ Γουίλσον: «Έκανα πρώτη φορά σεξ στα 35 μου, δεν χρειάζεται βιασύνη»

Αποκαλυπτική ήταν για μία ακόμη φορά η Ρέμπελ Γουίλσον, αφού με αφορμή τα απομνημονεύματά της,…

1 ώρα ago

Κερδίστε προσκλήσεις για την παράσταση «Αγριόπαπια» του Ίψεν στο Θέατρο Εκάτη (29,30,31/03)

Ένα δράμα μεγάλης  δύναμης και αρίφνητου πόνου. Κανένα άλλο έργο του Ίψεν δεν συγκεντρώνει τόσο…

1 ώρα ago

Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: ‘Υπνος και Καρδιά

Γράφει η Ιφιγένεια Τσαντίλη Την Πέμπτη 28/3/2024 ανοίγει ο Φάκελος Υγείας στο webinar «Ύπνος &…

1 ώρα ago