Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί αν λήγει το νεράκι που πίνουμε από τα εμφιαλωμένα μπουκάλια. Tα περισσότερα εμφιαλωμένα νερά έχουν μια ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο μπουκάλι, αλλά στην πραγματικότητα το νερό δεν χαλάει, μας λέει η Νικολία Σαλιάι, τεχνολόγος Τροφίμων, M.Sc.
Υπάρχει περίπτωση να αλλοιωθεί μαρκοπρόθεσμα λόγω της συσκευασίας ή του περιβάλλοντος αποθήκευσης. Παρόλο που το “ληγμένο” μη ανοιγμένο εμφιαλωμένο νερό δεν πρόκειται να σου κάνει κακό, δεν σημαίνει ότι θα γίνει και καλύτερο όσο παλιώνει.
Τα πλαστικά μπουκάλια νερού, συνήθως είναι από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) για κοινά μπουκάλια ή από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE) που χρησιμοποιείται στους ψύκτες, είναι αποστειρωμένα και καλά σφραγισμένα. Ωστόσο αυτά τα υλικά είναι ελαφρώς πορώδη, οπότε το νερό με την μακρά πάροδο του χρόνου μπορεί να απορροφήσει τις χημικές ουσίες από τη συσκευασία ή από το περιβάλλον που είναι αποθηκευμένο και να αποκτήσει μία ιδιαίτερη γεύση.
Οι πραγματικές ανησυχίες ξεκινούν από τη στιγμή που θα ανοίξουμε το μπουκάλι αφού με την παρατεταμένη έκθεση στο φως του ήλιου ή σε πηγές θερμότητας ευνοείται η ανάπτυξη φυκών ή και μούχλας. Όπως άλλωστε θα συνέβαινε και στο νερό από την πηγή. Γι’ αυτό καλό είναι να το καταναλώνουμε σχετικά άμεσα.
Πώς μπορεί να αλλοιωθεί το περιεχόμενο;
Το περιεχόμενο μπορεί να αλλοιωθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Καταρχήν από τις συνθήκες παραγωγής, διακίνησης ή αποθήκευσης του, αλλά και από εμάς τους ίδιους. Για παράδειγμα αν πιούμε μια γουλιά νερό, τα χείλη και το στόμα μας εισάγουν μικροοργανισμούς στο νερό μας. Σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος στο σπίτι ή το γραφείο και το φως του ήλιου, αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το περιεχόμενο.
Διαβάστε επίσης
Κατάθεση ψυχής από Αρναούτογλου: «Πήγα σε ψυχολόγους, σε ψυχίατρο για να ξαναβρώ τα νώτα μου»
Google News