Αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος από την άσκηση. Εσύ θα το αρνηθείς;

αυτό-είναι-το-μεγαλύτερο-όφελος-από-τη

Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι τα οφέλη της άσκησης είναι πολλαπλά για την υγεία μας, σωματική και ψυχική, μάλιστα η άσκηση συνταγογραφείται και συνιστάται για τα άτομα κάθε ηλικίας. Για ποιο λόγο, όμως, όλη αυτή η εμμονή με την άσκηση;

Σαφώς επειδή σχετίζεται βαθιά με την αναγέννηση του οργανισμού (ιστοί, κύτταρα) μέσω μηχανισμών που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκειά της και μετά. Η αναγέννηση μετά από την άσκηση και την έντονη προπόνηση έχει μεγάλη σημασία για την επίτευξη των στόχων που αφορούν την φυσική σου κατάσταση. Η αναγέννηση είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί προσπάθεια, χρόνο και γερά νεύρα.

Γιατί είναι σημαντική η αναγέννηση;

Η γυμναστική ή οποιαδήποτε άλλη σωματική δραστηριότητα προκαλεί σημαντικές αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα. Ειδικότερα, κατά την επαναλαμβανόμενη και έντονη προπόνηση, ο μυϊκός ιστός διασπάται και το μυϊκό γλυκογόνο που τροφοδοτεί το σώμα με ενέργεια εξαντλείται. Ένας μυς με βλάβες που προκαλούν το αίσθημα του πόνου, χρειάζεται μία έως δύο ημέρες για να επιδιορθωθεί και να επουλωθεί. Ο μυϊκός πόνος μπορεί να είναι πολύ άβολος και μπορεί να σε περιορίσει ακόμη και στις πιο βασικές κινήσεις, όπως να το να σηκωθείς από το κρεβάτι, το περπάτημα στις σκάλες και το σήκωμα βαριών αντικειμένων.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η περίοδος μετά την προπόνηση είναι σημαντική, καθώς το σώμα μας τότε κατά βάση αρχίζει να επωφελείται από το γυμναστήριο. Η μυϊκή μάζα δεν συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά στο διάστημα που ακολουθεί μετά από αυτή, κατά τη διάρκεια της αναγέννησης και της ανάπαυσης. Οι περισσότεροι αθλητές γνωρίζουν ότι η επαρκής ξεκούραση μετά την κάθε άσκηση είναι απαραίτητη για την καλύτερη απόδοση. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που προπονούνται στοχεύοντας στις υπερ-προπονήσεις. Η συνεχής προπόνηση μπορεί πραγματικά να αποδυναμώσει την απόδοσή σου κάνοντας όλη την προσπάθειά σουγια την αύξηση των μυών αναποτελεσματική.

%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%cf%8c%cf%86%ce%b5%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b70

Τι δείχνουν οι μελέτες

Σήμερα, οι μελέτες είναι ξεκάθαρες. Η άσκηση έχει καλά αναγνωρισμένα ευεργετικά αποτελέσματα σε ολόκληρο το σώμα. Προάγει την αναγέννηση και την επούλωση των ιστών σε διάφορα όργανα, όπως στους σκελετικούς μυς, το νευρικό σύστημα και το αγγειακό σύστημα (έρευνα “Exercise Promotes Tissue Regeneration: Mechanisms Involved and Therapeutic Scope”, 2023). Είναι γεγονός η ενεργοποίηση βλαστοκυττάρων σε ασθενείς ή ηλικιωμένους χάρη στην άσκηση,και για το λόγο αυτό προκρίνεται ως σημαντικό μέρος της εβδομαδιαίας μας ρουτίνας ως πολύ σημαντικός παράγοντας για την προαγωγή υγείας.

Η άσκηση έχει μια συνολική προστατευτική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα και προάγει την αναγέννηση των ιστών, η οποία περιλαμβάνει την καρδιακή αναγέννηση, την αναγέννηση του νευρικού συστήματος και την αναγέννηση των μυών. Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν επίσης ότι διαφορετικοί τύποι άσκησης, συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης, του τρεξίματος έξω, αλλά και του τρεξίματος σε διάδρομο, ασκούν συγκεκριμένα αποτελέσματα στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και στην αναγέννηση των ιστών. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μοντέλα άσκησης τρωκτικών περιλαμβάνουν αερόβιες ασκήσεις όπως προπόνηση κολύμβησης (2–4 εβδομάδες, πρωτόκολλο ράμπας από 10 έως 90 λεπτά, δύο φορές την ημέρα, 5–7 ημέρες/εβδομάδα), τρέξιμο σε διάδρομο (2–6 φορές/εβδομάδα, ένα πρωτόκολλο ράμπας από 10 λεπτά/ημέρα έως 60 λεπτά/ημέρα, 5–7 ημέρες/εβδομάδα) και τρέξιμο (4 ημέρες–8 εβδομάδες). Οι παραλλαγές στους τύπους και τη διάρκεια των διαφορετικών ασκήσεων έχουν συχνά διαφορετικά αποτελέσματα.

Δεδομένου ότι πολλά άτομα δεν μπορούν να ασκηθούν ή να επιτύχουν ένα ορισμένο επίπεδο έντασης και διάρκειας άσκησης, είναι πολύ σημαντικό να μελετηθεί ο μοριακός μηχανισμός της αναγέννησης που προάγεται από την άσκηση.

Τι πρέπει να γνωρίζεις

1. Η προστατευτική επίδραση της άσκησης στην αναγέννηση του σκελετικού, μυϊκού, αγγειακού και νευρικού συστήματος εξαρτάται από την επαγόμενη από την άσκηση ενεργοποίηση βλαστοκυττάρων/προγονικών κυττάρων.

2. Η ενεργοποίηση βλαστοκυττάρων που προάγεται από την άσκηση θα μπορούσε να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες όπως τα μονοπάτια σηματοδότησης, το οξειδωτικό στρες, οι μεταβολικοί παράγοντες και τα μη κωδικοποιητικά RNA.

3. Η φαρμακολογική στόχευση στους βασικούς ρυθμιστές της ενεργοποίησης βλαστοκυττάρων που προκαλείται από την άσκηση έχει δείξει θεραπευτικές δυνατότητες.

Διαβάστε επίσης

Είναι η Σακίρα ζευγάρι με τον Τομ Κρουζ; Η εμφάνιση που πυροδότησε φήμες

«Να φύγω ή να μείνω;»: Το δίλημμα που προκαλεί άγχος και τα ερωτήματα που θα σε οδηγήσουν σε απαντήσεις

Σχετικά Άρθρα
Τι θα λέγατε για μία ποδηλατοβόλτα… με θέα τη θάλασσα;
Τι θα λέγατε για μία ποδηλατοβόλτα… με θέα τη θάλασσα;
Spetses Classic Yacht Regatta 2023: Ο κορυφαίος Διεθνής Αγώνας Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών επιστρέφει στις Σπέτσες
Spetses Classic Yacht Regatta 2023: Ο κορυφαίος Διεθνής Αγώνας Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών επιστρέφει στις Σπέτσες
h-herbalife-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%ad%cf%86%ce%b7-%cf%83%cf%86%cf%85%cf%81%ce%ae-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bd%ce%ad%ce%b50
H Herbalife και η Έφη Σφυρή εγκαινιάζουν της νέες εγκαταστάσεις του ENSO Beach Club
5 ασκήσεις για υπέροχο μπούστο πριν βγεις στην παραλία
5 ασκήσεις για υπέροχο μπούστο πριν βγεις στην παραλία
%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%cf%8d%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%bf-division2-2023-%ce%ad%cf%81%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b9%ce%bf%cf%8d0
Πανελλήνιο Κύπελλο Division2 2023: Έρχεται τον Ιούνιο από το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκη
Χορηγία της Λουξ στο Ανοιχτό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας iQFOiL
Χορηγία της Λουξ στο Ανοιχτό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας iQFOiL

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του