Fitness

20 λεπτά επιπλέον σωματικής άσκησης ημερησίως είναι το μυστικό που θα σας κρατήσει μακριά από νοσοκομεία!

Η τακτική σωματική άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Μάλιστα, δεν χρειάζεται να ξοδεύετε ώρες στο γυμναστήριο για να έχετε οφέλη.

Νέα έρευνα δείχνει, ότι η προσθήκη μόνο 20 λεπτών σωματικής δραστηριότητας στην ημέρα σας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας για διάφορες σοβαρές ιατρικές παθήσεις.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο JAMA Network Open, ανέλυσε δεδομένα για περισσότερα από 81.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 42 και 78 ετών από τη συνεχιζόμενη μελέτη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν έναν ιχνηλάτη δραστηριότητας για επτά ημέρες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα στατιστικό μοντέλο για να κατηγοριοποιήσουν τους τύπους δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετείχαν οι συμμετέχοντες και τον χρόνο που αφιέρωσαν σε κάθε δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι όσοι είχαν περισσότερη σωματική δραστηριότητα συνολικά είχαν μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας για εννέα παθήσεις, όπως διαβήτη, νόσο της χοληδόχου κύστης, θρόμβους αίματος, πνευμονία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σιδηροπενική αναιμία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και άλλα.

Συνολικά, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι «η επιδίωξη αύξησης της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας κατά μόλις 20 λεπτά την ημέρα είναι μια πραγματικά αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας σε ένα απίστευτα ευρύ φάσμα ασθενειών», είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Eleanor L. Watts, Ph.D. στο TODAY.com.

Γιατί η άσκηση είναι τόσο ωφέλιμη για τη διαχείριση μιας τέτοιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας; «Φαίνεται ότι η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει πραγματικά ένα ευρύ φάσμα συστημάτων όπως η φλεγμονή, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η μείωση του σωματικού λίπους και η μείωση της υπότασης», λέει ο Watts, η οποίος είναι μεταδιδακτορική συνεργάτης στο τμήμα μεταβολικής επιδημιολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα στη μελέτη δεν σήμαινε απαραίτητα άσκηση υψηλής έντασης, μα περιελάμβανε τα πάντα, από βόλτα με τον σκύλο μέχρι τζόκινγκ, ποδηλασία και κολύμπι. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στον εντοπισμό του αντίκτυπου των διαφορετικών τύπων άσκησης (για παράδειγμα, υψηλής έντασης-αερόβια έναντι προπόνησης δύναμης).

Μπορεί η άσκηση να αποτρέψει εντελώς αυτές τις παθήσεις;

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μελέτη εξέτασε μόνο τις συσχετίσεις με τη νοσηλεία, όχι εάν η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να αποτρέψει εντελώς την ανάπτυξη παθήσεων υγείας.

«Μπορεί να συμβάλει σε καλύτερη διαχείριση ασθενειών», λέει η Watts. «Απλώς δεν ήταν αυτό το αντικείμενο αυτής της μελέτης».

Και επειδή η μελέτη εξετάζει μόνο τις συσχετίσεις μεταξύ δραστηριότητας και νοσηλείας, είναι αδύνατο να πούμε εάν η άσκηση επηρέασε άμεσα τα αποτελέσματα των συμμετεχόντων, εξηγεί η ίδια.

Ωστόσο, γενικά, τα ευρήματα συμβαδίζουν με αυτά από προηγούμενες μελέτες που δείχνουν τα οφέλη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας – και υπογραμμίζουν ότι η κίνηση του σώματός σας δεν χρειάζεται να είναι εξαιρετικά επίπονη για να είναι οφέλιμη.

Ακόμη και η προσθήκη λίγων μόνο λεπτών έντονης δραστηριότητας στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που περπατούσαν για πέντε λεπτά κάθε μισή ώρα είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από εκείνους που έμεναν καθιστοί.

«Απλώς να ζεις την κανονική σου ζωή, αλλά να αυξάνεις λίγο περισσότερο την «ταλαιπωρία» σου, όπως το να ανεβαίνεις τις σκάλες αντί να περιμένεις το ασανσέρ, μπορεί να είναι χρήσιμο», δήλωσε η Δρ. I-Min Lee, καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, επιδημιολόγος και ερευνήτρια σωματικής δραστηριότητας στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη στο TODAY.com λίγο καιρό πριν.

Διαβάστε ακόμα:

Πέγκυ Σταθακοπούλου: «Έχω κάμποσα αυτοάνοσα νοσήματα, έχω φοβηθεί πολλές φορές και μιλάω για φόβο»

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Οι δηλώσεις για πατέρα Αντώνιο της Κιβωτού και για τις αμβλώσεις που θα συζητηθούν

Προειδοποίηση από ΕΟΦ: Μην αγοράζετε συμπληρώματα διατροφής από ΑΥΤΗΝ την ιστοσελίδα

Έλενα Μπούλια

Recent Posts

Πεντανόστιμη εναλλακτική μαγειρίτσα για όσους δεν τρώνε κρέας!

Αν δεν είστε λάτρης της παραδοσιακής μαγειρίτσας ή του κρέατος γενικότερα, σας προτείνουμε ένα πιάτο…

21 ώρες ago

Τι να φορέσετε την Κυριακή του Πάσχα – 5 outfits που συνδυάζουν άνεση και στυλ σε mood καλοκαιρινό

Ο χρόνος για την Κυριακή του Πάσχα μετρά αντίστροφα. Και μπορεί και φέτος να μη…

1 ημέρα ago

H πρώτη Ανάσταση γίνεται νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου

Η Ανάσταση του Χριστού εορτάζεται από την Εκκλησία από την στιγμή της καταβάσεώς Του στον…

1 ημέρα ago

Το Άγιο Φως ή Φως της Αναστάσεως και ο συμβολισμός του

Το Άγιο Φως είναι το φως που –σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση– εκπέμπεται θαυματουργικά από…

2 ημέρες ago

Πώς θα μεταφερθεί το Άγιο Φως σε όλη την Ελλάδα

Με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air θα μεταφερθεί και φέτος το Άγιο Φως…

2 ημέρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Γιατί νηστεύουμε το λάδι και όχι τις ελιές;

Ένα από τα ερωτήματα, που συχνά τίθενται από πολύ κόσμο, είναι γιατί κατά τη διάρκεια…

2 ημέρες ago