1 στις 3 γυναίκες δεν ασκούνται – Τι είναι το Πρόγραμμα WOMEN’S HURDLES που σκοπεύει να το αλλάξει αυτό

1-στις-3-γυναίκες-δεν-ασκούνται-τι-είνα

Πόσο εύκολο είναι να είσαι εργαζόμενη, μητέρα με τη φροντίδα του σπιτιού και ταυτόχρονα να βρίσκεις χρόνο να γυμναστείς; Εξαιρετικά δύσκολο… Είναι, όμως, και εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία της! Ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα πρόκειται να το αλλάξει αυτό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 28% του συνολικού πληθυσμού της Γης δεν έχει φυσική δραστηριότητα και το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στις γυναίκες (33%) συγκριτικά με τους άνδρες (23%)Στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιπλέον επιβεβαιώνουν αυτή τη διαφορά.

Το πρόγραμμα συνεργασίας WOMEN’S HURDLES, στο οποίο συμμετέχει ενεργά το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίαςεξελίσσεται σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες από τις αρχές του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023. Έχει ως σκοπό να αναπτύξει, εφαρμόσει και διαδώσει καινοτόμες πρακτικές σχετιζόμενες με τη φυσική δραστηριότητα σε ένα πληθυσμό δυνητικά υψηλού κινδύνου και ταυτόχρονα δύσκολα προσεγγίσιμο: τις γυναίκες, και ειδικά τις γυναίκες αυτές που έχουν οικογένεια και ταυτόχρονα εργάζονται.

Φυσική δραστηριότητα και παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα

Η φυσική δραστηριότητα παίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και μερικών μορφών καρκίνου, ενώ παράλληλα προάγει την υγεία του νου.

Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση της επίγνωσης για τους κινδύνους της καθιστικής ζωής στις γυναίκες και τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας. Επιπλέον, στοχεύει σε μια δημιουργική προσπάθεια βέλτιστης αξιοποίησης του χρόνου και των ευκαιριών για τις γυναίκες με δημιουργία κινήτρων για φυσική δραστηριότητα, εξάλειψη των δυνητικών εμποδίων, και άρα συνεπή συμμετοχή σε προγράμματα άθλησης και φυσικής δραστηριότητας.

ΕΛΙΚΑΡ: Train the Trainers

Πρόσφατα, στο Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, στα πλαίσια της δραστηριότητας “Train the Trainers”, φιλοξενήθηκαν κορυφαίοι αθλητές, γυμναστές, φυσικοθεραπευτές και μάνατζερ αθλητικών εγκαταστάσεων και αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις για ένα θέμα εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

«Έτσι, δημιουργήθηκε μια συμπαγής και ενθουσιώδης ομάδα που σκοπός της θα είναι η διάδοση των μηνυμάτων και των εργαλείων που τα προηγούμενα δυο χρόνια αναπτύχθηκαν μέσω του προγράμματος WOMEN’S HURDLES: ένα πρόγραμμα που στηρίχτηκε στη χρήση και μελέτη των αποτελεσμάτων ενός ερωτηματολογίου, ερευνών που έγιναν στο διαδίκτυο και στις μηχανές κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις γυναίκες και τη φυσική δραστηριότητα, αλλά και μελετών καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε όλον τον κόσμο», δηλώνει ο Καρδιολόγος και Αντιπρόεδρος του ΕΛΙΚΑΡ, Δημήτριος Ρίχτερ.

«Έτσι, μετά από σκληρή δουλειά φτάσαμε στη διαμόρφωση ενός συνόλου πρακτικών και συναισθηματικών παρεμβάσεων με στόχο την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης και την αύξηση της ενασχόλησης των γυναικών με τα σπορ και τη φυσική δραστηριότητα. Αυτοί οι ‘Χρυσοί Κανόνες’ είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς μας τα τελευταία δυο χρόνια, ένα μανιφέστο που δίνει έμφαση σε βασικές αρχές με εφαρμογή σε μεγάλο ποσοστό στις περισσότερες γυναίκες», επισημαίνει ο κ. Ρίχτερ.

Επόμενοι στόχοι του ΕΛΙΚΑΡ

«Οι στόχοι μας το αμέσως επόμενο διάστημα είναι πολλοί και ποικίλοι. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα γυμναστήρια να γίνουν χώροι πιο φιλικοί για τις γυναίκες που είναι ταυτόχρονα και μητέρες, δίνοντας τους την ευκαιρία να φέρουν μαζί τα παιδιά τους για γυμναστική, διάβασμα ή οποιαδήποτε άλλη δημιουργική απασχόληση. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε μεγαλύτερες ή μικρότερες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές που θα επιτρέπουν στις εργαζόμενες γυναίκες, και όχι μόνο, να γυμνάζονται σε κάποιο διάλειμμα της εργασίας τους. Θέλουμε να περάσουμε στην κοινωνία πρότυπα εργαζόμενων γυναικών που βρίσκουν χρόνο να γυμναστούν και είναι χαρούμενες για αυτό.

Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την Πολιτεία και τους Θεσμούς να ενσωματώσουν γυναίκες σε όλες τις θέσεις της ιεραρχίας και των αποφάσεων που σχετίζονται με τα σπορ, την άθληση, τη φυσική δραστηριότητα. Θέλουμε να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένες ομάδες γυναικών που θεωρούμε ότι έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη την άσκηση, όπως είναι γυναίκες με παχυσαρκία, κατάθλιψη, χρόνια νοσήματα, ειδικές ανάγκες, γυναίκες στην εγκυμοσύνη, τη λοχεία ή την εμμηνόπαυση», καταλήγει ο κ. Ρίχτερ.

Πρόσκληση σε συνάντηση του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας

«Πάνω από όλα όμως, θέλουμε όλα αυτά τα θέλω μας να τα επικοινωνήσουμε σε όλους όσοι θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με κάποιο τρόπο σε αυτό το πρόγραμμα ή απλά θα ήθελαν να ενημερωθούν. Για το σκοπό αυτό οργανώνουμε μια συνάντηση στις 31 Μαρτίου 2023 από τις 17:00 έως τις 21:00 στο ξενοδοχείο Golden Age*, αθλητικών συλλόγων, εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων και εκπρόσωποι της πολιτείας θα κληθούν να δώσουν το παρόν σε μια εκδήλωση που θα είναι ανοικτή σε οποιοδήποτε θελήσει να την παρακολουθήσει», ενημερώνει ο Γεώργιος Γκουμάς, Ειδικός Σύμβουλος ΕΛΙΚΑΡ.

Διαβάστε ακόμα:

Μετά τα άψογα γαλλικά του οι λαμπάδες “Κουτσούμπας” πρόκειται ξανά να… ξεπουλήσουν!

5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα για καλή υγεία – Εσύ τις καταναλώνεις;

Ληστεία με πιστόλι τα ξημερώματα στο σταθμό διοδίων Δουκίσσης Πλακεντίας

Σχετικά Άρθρα
Βίκος Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης ΑμεΑ: Εντυπωσιακός αριθμός συμμετοχών και νέα πανελλήνια ρεκόρ
Βίκος Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης ΑμεΑ: Εντυπωσιακός αριθμός συμμετοχών και νέα πανελλήνια ρεκόρ
Τι θα λέγατε για μία ποδηλατοβόλτα… με θέα τη θάλασσα;
Τι θα λέγατε για μία ποδηλατοβόλτα… με θέα τη θάλασσα;
Spetses Classic Yacht Regatta 2023: Ο κορυφαίος Διεθνής Αγώνας Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών επιστρέφει στις Σπέτσες
Spetses Classic Yacht Regatta 2023: Ο κορυφαίος Διεθνής Αγώνας Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών επιστρέφει στις Σπέτσες
h-herbalife-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%ad%cf%86%ce%b7-%cf%83%cf%86%cf%85%cf%81%ce%ae-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bd%ce%ad%ce%b50
H Herbalife και η Έφη Σφυρή εγκαινιάζουν της νέες εγκαταστάσεις του ENSO Beach Club
5 ασκήσεις για υπέροχο μπούστο πριν βγεις στην παραλία
5 ασκήσεις για υπέροχο μπούστο πριν βγεις στην παραλία
%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%cf%8d%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%bf-division2-2023-%ce%ad%cf%81%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b9%ce%bf%cf%8d0
Πανελλήνιο Κύπελλο Division2 2023: Έρχεται τον Ιούνιο από το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του