Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ενέκρινε πρωτοβουλία της Ελίζας Βόζεμπεργκ για εξάλειψη της έμφυλης βίας στον κυβερνοχώρο

ευρωπαϊκό-κοινοβούλιο-ενέκρινε-πρωτ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες, Τρίτη, τη νομοθετική πρωτοβουλία της Ελίζας Βόζεμπεργκ, για την εξάλειψη της έμφυλης βίας στον κυβερνοχώρο.

Οι ευρωβουλευτές, αφού συζήτησαν στην ολομέλεια, υπερψήφισαν χθες την έκθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο με 513 ψήφους υπέρ, 122 κατά και 58 αποχές. Το κείμενο τονίζει εκ νέου την έλλειψη κατάλληλου νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση του φαινομένου, αλλά και για την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων. Απαιτείται ένας κοινός ορισμός για την έμφυλη βία στον κυβερνοχώρο σε επίπεδο ποινικού δικαίου, καθώς και εναρμονισμένες ελάχιστες και μέγιστες ποινές, σύμφωνα με το ΕυρωπΊκό Κοινοβούλιο.

Η έμφυλη βία ισούται με σοβαρό έγκλημα

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Κομισιόν να ποινικοποιήσει την έμφυλη βία στο διαδίκτυο και ζητά από το Συμβούλιο να διευρύνει τον «κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ», δηλαδή να αναγνωρίσει επίσημα ότι η έμφυλη βία αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό έγκλημα με διασυνοριακή διάσταση.

Ο ενδεικτικός κατάλογος των πράξεων που θα πρέπει να καλύπτει η νομοθεσία περιλαμβάνει την παρενόχληση στον κυβερνοχώρο, τη διαδικτυακή παρακολούθηση, τις παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, την καταγραφή και ανταλλαγή εικόνων σεξουαλικής επίθεσης, τον εξ αποστάσεως έλεγχο ή την παρακολούθηση (συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών κατασκοπείας / «spy apps»), τις απειλές και εκκλήσεις για άσκηση βίας, τη σεξιστική ρητορική μίσους, την προτροπή σε αυτοτραυματισμό, την παράνομη πρόσβαση σε μηνύματα ή λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την παράβαση των δικαστικών απαγορεύσεων επικοινωνίας και την εμπορία ανθρώπων.

%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b1%cf%8a%ce%ba%cf%8c-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%b2%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%b5%ce%bd%ce%ad%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%b5-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%840

Μηδενική ανοχή

«Η έμφυλη βία, σε όλες τις μορφές της, είναι έγκλημα στο οποίο πρέπει να έχουμε μηδενική ανοχή!»

Η εισηγήτρια Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη (ΕΛΚ, Ελλάδα) δήλωσε: «Η έμφυλη βία στο διαδίκτυο έχει μεγάλο αντίκτυπο στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των ατόμων, στην αξιοπρέπεια και στη ζωή τους σε όλα τα επίπεδα.

Ζητάμε να θεσπιστεί άμεσα νομοθεσία για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στον κυβερνοχώρο, η οποία πέραν του κοινού ορισμού και των μέτρων για τη προστασία και υποστήριξη των θυμάτων, θα πρέπει να περιλαμβάνει και μέτρα για την στήριξη των δράσεων των κρατών μελών στον τομέα της πρόληψης. Η έμφυλη βία, σε όλες τις μορφές της, είναι έγκλημα στο οποίο πρέπει να έχουμε μηδενική ανοχή!»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τον Μάρτιο του 2022 νομοθεσία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η οποία θα περιλαμβάνει την πρόληψη, την προστασία και την αποτελεσματική δίωξη, εντός και εκτός διαδικτύου.

Διαβάστε επίσης

Το ιστορικό Hilton στην Αθήνα αλλάζει όνομα μετά από 60 χρόνια – Έτσι, θα ονομάζεται από το 2024!

Eurovision 2022: Αυτή είναι η ερμηνεύτρια που θα μας εκπροσωπήσει στο Τορίνο

Εδώ θα ζήσετε τη Μαγεία των Χριστουγέννων – H απόλυτη εμπειρία Χριστουγεννιάτικου shopping

Σχετικά Άρθρα
“Χαστούκι” στον σεξισμό: Η Εύα Καϊλή νέα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου
“Χαστούκι” στον σεξισμό: Η Εύα Καϊλή νέα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου – Τα χυδαία σχόλια που δέχτηκε και η μεγάλη δικαίωση
«Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να νικηθεί!» - Τρεις σπουδαίοι αθλητές ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έναν σημαντικό αγώνα ζωής
«Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να νικηθεί!» – Τρεις σπουδαίοι αθλητές ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έναν σημαντικό αγώνα ζωής
Ρομπέρτα Μετσόλα: Ποια είναι η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Μόλις η τρίτη γυναίκα σε αυτή τη θέση
Ρομπέρτα Μετσόλα: Ποια είναι η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Μόλις η τρίτη γυναίκα σε αυτή τη θέση
Ποιες ώρες μπορείτε να βγείτε για ψώνια σήμερα;
Δείτε ποιες ώρες μπορείτε να βγείτε για ψώνια σήμερα;
Το καλό νέο της ημέρας: Πρόγραμμα ανακύκλωσης των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων
Το καλό νέο της ημέρας: Πρόγραμμα ανακύκλωσης των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων
Τα καλά νέα της ημέρας: Ερευνα δείχνει πως η Ελλάδα είναι η 6η καλύτερη χώρα για να ζήσει κανείς το 2022
Τα καλά νέα της ημέρας: Ερευνα δείχνει πως η Ελλάδα είναι η 6η καλύτερη χώρα για να ζήσει κανείς το 2022

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του