Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας έφτασε και αρκετοί από εσάς ψάχνετε έναν… αποκριάτικο προορισμό για να γιορτάσετε τα έθιμα, όπως τους αξίζουν. Κι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς είναι το Γαλαξίδι.
Η πανέμορφη και γραφική κωμόπολη της Φωκίδας κάθε χρόνο χαρίζει στους επισκέπτες της την απόλυτη αποκριάτικη εμπειρία, με τα αλευρομουτζουρώματα. Πρόκειται για το απόλυτο αποκριάτικο έθιμο που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.
Τι είναι τα αλευρομουτζουρώματα
Ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, το λιμάνι και τα γύρω στενά του Γαλαξιδίου μετατρέπονται σε… «εμπόλεμη ζώνη», καθώς παντού γίνονται πολύχρωμες μάχες. Πρόκειται για τα περίφημα αλευρομουτζουρώματα, όπου ντόπιοι και επισκέπτες βάφουν τα πρόσωπά τους σε ζωηρά χρώματα, φορούν… εξοπλισμό και ξεκινούν τον “πόλεμο” πετώντας χωρίς έλεος αλεύρι ο ένας στον άλλον.
Στα αλευρομουτζουρώματα μπορούν να πάρουν μέρος όλοι, μικροί και μεγάλοι. Και ειλιρινά θα η εμπειρία θα τους μείνει αξέχαστη.
Πώς ξεκινησε το έθιμο
Το συγκεκριμένο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας – όπως διαβάζουμε στη wikipedia – έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων, πιθανότατα στη Βυζαντινή εποχή, περίοδο κατά την οποία οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων έβαφαν τα πρόσωπά τους. Την εποχή της ιστιοφόρου ναυτιλίας, δηλαδή από το 1840 και μετά, η γιορτή αυτή πήρε μεγάλες διαστάσεις καθώς οι ναυτικοί αποχαιρετούσαν με αυτό τον τρόπο τις οικογένειές τους.
Οι Απόκριες και ιδιαίτερα η Καθαρά Δευτέρα ήταν ιδιαίτερα εθιμικές εορτές για τη ναυτική πολιτεία του Γαλαξιδίου, καθώς ήταν ώρα για γλέντι και ξεφάντωμα. Κατά την περίοδο του Τριωδίου άναβε και μια φωτιά στις γειτονιές και σε πολλά καφενεία της πόλης τα όργανα έπαιζαν ως τις πρωινές ώρες. Το αποκορύφωμα του αποκριάτικου αυτού γλεντιού ήταν τα Γαλαξειδιώτικα κούλουμα της «Καθαράς Δευτέρας».
Στο λιμάνι ξεκινούσε ο αλευροπόλεμος στο οποίο λάμβαναν μέρος μόνο άνδρες και πετούσαν αλεύρι μεταξύ τους. Οι γυναίκες συμμετείχαν πολύ αργότερα. Οι επισκέπτες που δεν ήθελαν να αλευρωθούν έπρεπε να έχουν οπωσδήποτε μια μουτζούρα ή ένα σταυρό στο μέτωπο από βερνίκι παπουτσιών.
Διαβάστε επίσης
Μέτσοβο: Η αρχοντική «πόλη των ευεργετών» – φωτογραφίες
Google News