Στις 24 Ιουνίου όπως κάθε χρόνο την ίδια μέρα στις 9μμ στο θεατράκι μέσα στο πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, ζωντανεύει το έθιμο του Αη-Γιάννη του Ριγανά, τον γνωστό μας Κλήδονα.
Φέρτε μαζί σας το Μαγιάτικο στεφάνι σας και ότι έχετε για κάψιμο στη φωτιά. Θα προηγηθούν ομαδικά\ παιχνίδια για παιδιά και …μεγάλους. Θα ακολουθήσει το έθιμο με το κιούπι με το “αμίλητο νερό” και τα δίστοιχα του Κλήδονα.
Θα λάβουν μέρος σ΄αυτό όλοι όσοι θα έχουν ετοιμάσει κάτι για να πουν. Στη συνέχεια ακολουθεί μουσική-χορός-τραγούδι γύρω από τη φωτιά. Η φωτιά θα σβήσει στη 1.30 το πρωί.
Τ’ Αγιαννιού του Κλήδονα: Το έθιμο με τις φωτιές
Σήμερα, 24 Ιουνίου, είναι μία από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές γιορτές της ελληνικής παράδοσης, καθώς τιμάται η γιορτή του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα και σε αυλές και σε πλατείες ανάβουν φωτιές και νέοι και νέες πηδούν τρεις φορές σταυρωτά.
Πρόκειται για το έθιμο της φωτιάς, με πανάρχαιες ρίζες, γνωστό από τα βυζαντινά χρόνια οπότε και απαγορεύτηκε (το 681 μ.Χ.) ως ειδωλολατρικό. Έτσι ο Αϊ-Γιάννης γίνεται ο Λαμπαδιάρης ή Λαμπαδιστής ή Λαμπροφόρος. Είναι ακόμα Κλήδονας ή Φανιστής ή Λιοτρόπης ή Ριζικάρης ή Ριγανάς.
Το προσωνύμιο «Κλήδονας» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κλήδων» που σημαίνει προγνωστικός ήχος και χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τον συνδυασμό των τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής.
Ουσιαστικά ο «Kλήδονας» σχετίζεται με μια λαϊκή μαντική διαδικασία, η οποία λέγεται ότι αποκαλύπτει στις άγαμες κοπέλες την ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.
Διαβάστε επίσης
Ο Κώστας Κρομμύδας και η “Γεωγραφία είναι πολύ κουλ” στους μεγάλους νικητές των Βραβείων Public 2022
Ένα θλιβερό ρεκόρ: Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους από ναρκωτικά!
Google News