Σπιναλόγκα: Το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα στο νησί του πόνου και ο ιερέας που δε νόσησε ποτέ!

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί, μόλις 85 στρεμμάτων, στην είσοδο του κόλπου της Ελούντας στον Νομό Λασιθίου. Πάνω στα πετρώδη και άνυδρα εδάφη της γράφτηκαν μερικές από τις πιο μαύρες σελίδες πόνου, δυστυχίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής.  Άλλοι την αποκαλούσαν «το νησί των ζωντανών νεκρών», «το νησί των δακρύων».

Στις 30 Μαίου του 1903 υπογράφηκε η απόφαση για να μετατραπεί η Σπιναλόγκα σε νησί των λεπρών και στις 13 Οκτωβρίου 1904, αφότου οι Κρητικοί εκδίωξαν τους Οθωμανούς, στο νησάκι μεταφέρθηκαν 251 ασθενείς, 148 άνδρες και 103 γυναίκες.

Μέχρι το 1913, οπότε και η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα, στέλνονταν όσοι έπασχαν από την ασθένεια. Στο απόγειό της το νησί μετρούσε σχεδόν 400 κατοίκους. Αν και το νησί διέθετε γιατρό και νοσοκόμους, οι συνθήκες νοσηλείας, αλλά και γενικότερης διαβίωσης των ασθενών ήταν άθλιες, αφού ζούσαν σε μισοκατεστραμμένες κατοικίες με ένα μικρό επίδομα που τους χορηγούσε η πολιτεία, το οποίο δεν έφτανε να καλύψει ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

%cf%83%cf%80%ce%b9%ce%bd%ce%b1%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%ba%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%ba%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%ac%ce%ba%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%ce%bd0

Το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα στο νησί του πόνου

Όποιος επισκέπτεται τη Σπιναλόγκα, δεν γίνεται να μην περάσει για να προσκυνήσει και να ανάψει ένα κεράκι, στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα. Ένα κεράκι για όλες εκείνες τις ψυχές που έζησαν αποκομένοι και απόκληροι από τον κόσμο στο νησί του πόνου.

Ο ιερός ναός του Αγίου Παντελεήμονα δεσπόζει στη Σπιναλόγκα και είναι ένα από τα κτίσματα της Ενετοκρατίας που σώζονται πάνω στο νησί. Για την ακρίβεια φέρεται να κατασκευάστηκε την περίοδο του Κρητικού Πολέμου (1645-1669), όταν οι οχυρώσεις της Σπιναλόγκας ανακαινίστηκαν και συμπληρώθηκαν.

%cf%83%cf%80%ce%b9%ce%bd%ce%b1%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%ba%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%ba%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%ac%ce%ba%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%ce%bd2

Ωστόσο, μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση να μεταφερθούν στη Σπιναλόγκα οι λεπροί απ’ όλη την Κρήτη, ο τότε επίσκοπος Πέτρας και μετέπειτα Μητροπολίτης Κρήτης μακαριστός Τίτος, μετέβη στο νησί και φρόντισε για την ανακαίνιση του ναού τού Αγίου Παντελεήμονα.

Βέβαια, δεν είναι τυχαίο που το εκκλησάκι είναι προς τιμή του Άγιου Παντελεήμονα, αφού πρόκειται για τον ελεήμονα Άγιο που βοηθά τους ασθενείς και όσους πάσχουν από σοβαρές και ανίατες ασθένειες. Μάλιστα, κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου που τιμάται η μνήμη του Αγίου, πλήθος κόσμου πηγαίνει στη Σπίναλόγκα για τους εορτασμούς και για να παρακολουθήσει την Θεία Λειτουργία.

%cf%83%cf%80%ce%b9%ce%bd%ce%b1%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%ba%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%ba%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%ac%ce%ba%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%ce%bd4

Ο ιερέας της Σπιναλόγκα που δε νόσησε ποτέ!

Όλα τα χρόνια της λειτουργίας του Ναού στο “νησί των λεπρών” υπήρξαν ιερείς που λειτουργούσαν. Ωστόσο, ξεχωριστή είναι η ιστορία του ιερομόναχου Χρύσανθου Κουτσουλογιαννάκη, ο οποίος επί δέκα χρόνια κοινωνούσε τους λεπρούς και μετά κατάλυε την υπόλοιπη Θεία Κοινωνία, δίχως ο ίδιος να νοσήσει ποτέ!

Ο ιερομόναχος Χρύσανθος ήταν ο τελευταίος ιερέας του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ μετά το 1957, όταν πια βρέθηκε το φάρμακο κατά της λέπρας και το νησί άδειασε για να μεταφερθούν οι ασθενείς του στην Αττική εκτός, εκείνος παρέμεινε άλλα δέκα περίπου χρόνια για να περιποιείται τους κεκοιμημένους του στο νεκροταφείο του νησιού.

Διαβάστε επίσης

Στάθης Ψάλτης: Τέλος στο θρίλερ με τα οστά του – Μεταφέρθηκαν στο Μαυσωλείο των Ηθοποιών

Η Πάτμος μέσα στους 15 κορυφαίους προορισμούς του κόσμου

Πέθανε ο κορυφαίος Έλληνας ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ

Σχετικά Άρθρα
Αυτό το νησί μας προσκαλεί να γιορτάσουμε το Πάσχα με ένα απίστευτο video clip
Αυτό το νησί μας προσκαλεί να γιορτάσουμε το Πάσχα με ένα απίστευτο video clip
Το Vinyl Market έρχεται στην Τεχνόπολη με πασχαλινή διάθεση!
Το Vinyl Market έρχεται στην Τεχνόπολη με πασχαλινή διάθεση!
Το ελληνικό Πάσχα ταξιδεύει στις αγορές του κόσμου και μας καλεί να ζήσουμε την παράδοση
Το ελληνικό Πάσχα ταξιδεύει στις αγορές του κόσμου και μας καλεί να ζήσουμε την παράδοση
athens-tattoo-convention-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%86%ce%b5%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-16%ce%b7-%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b8%ce%b10
“Athens Tattoo Convention”: Επιστρέφει για 16η χρονιά και θα σας… στιγματίσει!
Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών σας προσκαλεί στην Πασχαλινή Εορταγορά: «Λουλούδια & Χρώματα»
Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών σας προσκαλεί στην Πασχαλινή Εορταγορά: «Λουλούδια & Χρώματα»
Αυτό είναι το καλύτερο rooftop μπαρ της Ευρώπης - Έχει μέχρι και σολάριουμ
Αυτό είναι το καλύτερο rooftop μπαρ της Ευρώπης – Έχει μέχρι και σολάριουμ

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του