Πόλος έλξης για θρησκευτικό τουρισμό η Πρέβεζα

πόλος-έλξης-για-θρησκευτικό-τουρισμό

Η Πρέβεζα διαθέτει πολλές θρησκευτικές περιηγήσεις με αποτέλεσμα να αποτελεί πόλο έλξης για θρησκευτικό τουρισμό. Νοερά η πόλη σε παραπέμπει στα βήματα του Αποστόλου Παύλου που σε οδηγούν στην πόλη που στην ιστορία της γνώρισε πολλούς κατακτητές μέχρι την ενσωμάτωση της στο ελληνικό κράτος το 1912.

Τα ιστορικά μνημεία της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως & Πρεβέζης, αποτελούν τεκμήρια ιστορικής συνέχειας και μάρτυρες των ιερών της παραδόσεων. Χωρίς να περιορίζονται από στενά γεωγραφικά όρια δήμων και νομών εκτείνονται από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους και τον Αμβρακικό κόλπο, μέχρι το όρος Ζάλογγο και τις όχθες του Άραχθου ποταμού.

Ρεπορτάζ Κική Περικλέους

Ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως & Πρεβέζης στο πλαίσιο καλοσωρίσματος σε αποστολή τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων από την Κύπρο στο Νομό Πρεβέζης ανέφερε πως η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως & Πρεβέζης είναι μια αρχαία Μητρόπολη. Πρόσθεσε πως η περιοχή έχει περάσει διάφορες φάσεις, σημειώνοντας πως υπήρχε μια περίοδο λόγω επιδρομών που η έδρα της Μητροπόλεως είχε πάει στην Ναύπακτο και η Μητρόπολη ονομαζόταν Ναυπάκτου και Άρτης, κατά τον 16ο αιώνα.

%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%ad%ce%bb%ce%be%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b8%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c0

Η Εκκλησία της ρωμαϊκής Νικοπόλεως είπε, συνδέεται άμεσα με τον Απόστολο Παύλο καθώς σύμφωνα με τη προς Τίτον Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, επισκέφτηκε την περιοχή, κατά την τέταρτη του περιοδεία περί το 65-66μ.χ.

Σταδιακά μάλιστα είπε ως έδρα Μητροπόλεως της Παλαιάς Ηπείρου, ευημερεί και εξυψώνεται. Ο σεβασμιότατος σημείωσε πως η απελευθέρωση της Άρτας από τους Οθωμανούς το 1881, έχει ως επακόλουθο την ανασύσταση της Μητρόπολης, πλέον ως «Νικοπόλεως και Πρεβέζης» η οποία επανέρχεται στον γενέθλειο της χώρο, έπειτα από μία χιλιετή, σχεδόν απουσία. Επειδή η περιοχή αυτή ελευθερώθηκε πολύ μεταγενέστερα ανέφερε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως & Πρεβέζης η έκταση αυτή ήταν πολύ ευρύτερη και περιλαμβάνει τους Δήμους Πρέβεζας, Ζυρού, δηλαδή τη Φιλιππιάδα, δεκαεπτά χωριά από τον Δήμο Πάργας,όχι όμως την Πάργα και όλο τον κάμπο της Άρτας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης προσφέρθηκαν δώρα εκ μέρους του Επισκόπου Μεσαορίας στον Μητροπολίτη Νικοπόλεως & Πρεβέζης.

%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%ad%ce%bb%ce%be%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b8%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c2

Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους

Η αντιπροσωπία επισκέφτηκε τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους που εντυπωσιάζει εξωτερικά με τον επιβλητικό πύργο του ρολογιού του και εσωτερικά με τον εντυπωσιακό του διάκοσμο.

Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Πρέβεζας στη θέση παλαιότερου ναού, σύμφωνα με τον επί μια 56ετία ιερέα της εκκλησίας.Όπως ανέφερε ο Ιερός Ναός ανεγέρθηκε περί το 1717-18 και ανακαινίστηκε ξανά το 1793. Στο εσωτερικό του ναού δεσπόζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1827, το οποίο φιλοτέχνησαν μάστορες από την Κόνιτσα και επιχρυσώθηκε το 1836.

%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%ad%ce%bb%ce%be%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b8%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c4

Αλλά και η εικόνα του Χριστού με τα χέρια πίσω δεμένα περιτριγυρισμένος από σταφύλια. Οι σεισμοί είπε, προκαλούσαν το άνοιγμα ρωγμών και έτσι αναγκάστηκαν να προωθήσουν την τμηματική αναστύλωση του. Ερωτηθείς ποια είναι τα συναισθήματα του μετά από λειτουργία τόσων χρόνων ο πάτερ ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως αγαπά τον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους περισσότερο από την οικογένεια του και το σπίτι του. Με συγκινεί, είπε χαρακτηριστικά ο Άγιος Χαράλαμπος, η ζωή του Αγίου Χαραλάμπους που τον αποκεφάλισαν οι άπιστοι σε ηλικία 113 ετών.

Ενετικός πύργος

Στον εξωτερικό περίβολο και σε άμεση επαφή με την κύρια είσοδο του ναού δεσπόζει ο ενετικός πύργος, ο οποίος χρονολογείται στα 1792. Διαθέτει ηλιακό και μηχανικό ρολόι, το οποίο αφαιρέθηκε από τον Αλή Πασά στα Γιάννενα. Από το 2000 το ρολόι διαθέτει πλέον ηλεκτρονικό μηχανισμό . Ο πύργος του ρολογιού μαζί με τον μητροπολιτικό ναό, αποτελούν το τοπόσημο της πόλης της Πρέβεζας.Ο ναός εορτάζει την 10η Φεβρουαρίου ημέρα τοπικής αργίας.

%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%ad%ce%bb%ce%be%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b8%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c6

Ο ενετικός πύργος με το ηλιακό και μηχανικό ρολόι αποτελεί σημείο αναφοράς της Πρέβεζας. Πολλοί είναι αυτοί που ανταμώνουν στο ρολόι της πόλης. Ο ιερέας του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους ανέφερε ακόμη, πως όταν διαβάζει τις ευχές του Αγίου Βασιλείου αν του επιτρέπονταν θα ακούμπαγε κάτω, όπως είπε, λέγοντας πως τα νοήματα από τις ευχές αυτές είναι πολύ μεγάλα.

Ευχήθηκε επίσης για την Κύπρο, όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας που κατάγεται απ’ εκεί και το λείψανο του οποίου βρίσκεται ακέραιο στην Κέρκυρα να κάνει το θαύμα του. Κάποτε είπε θα γίνει αυτό το θαύμα και θα σωθεί η Κύπρος.

%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%ad%ce%bb%ce%be%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b8%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c8

Στην Πρέβεζα επίσης ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Αθανασίου είναι ένας από τους παλιότερους και πλέον αξιόλογους ναούς της πόλης. Πρόκειται για μονόχωρο, ξυλόστεγο , δρομικό ναό. Ακόμα μικρότερα ξωκκλήσια όπως ο Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Λιθαρίου , Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας και άλλοι έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα

Διαβάστε επίσης

Αν δεις το Καστελόριζο από μακριά, μοιάζει με ζωγραφιά – Το ελληνικό νησί με τη Μεγίστη ομορφιά!

Φθινοπωρινή απόδραση στην Αρεόπολη – Εκεί όπου η ιστορία συναντά την παράδοση

Σχετικά Άρθρα
Σήμερα το απόγευμα, ανάβουμε όλοι μαζί τα φώτα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα! - Τραγουδά η Τάμτα!
Σήμερα το απόγευμα, ανάβουμε όλοι μαζί τα φώτα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα! – Τραγουδά η Τάμτα!
Vegan Fiesta Hellas: Γνωρίστε καλύτερα τον βιγκανισμό σε μια μοναδική φιέστα στην Αγορά Κυψέλης
Vegan Fiesta Hellas: Γνωρίστε καλύτερα τον βιγκανισμό σε μια μοναδική φιέστα στην Αγορά Κυψέλης
H Αστυπάλαια στα «50 μυστικά νησιά της Ευρώπης» - Γιατί οι Γάλλοι ξέρουν!
H Αστυπάλαια στα «50 μυστικά νησιά της Ευρώπης» – Γιατί οι Γάλλοι ξέρουν!
Η ανερχόμενη Μαρίνα Σπανού έρχεται στον Σταυρού του Νότου
Η ανερχόμενη Μαρίνα Σπανού έρχεται στον Σταυρό του Νότου
Τρία στέκια στο κέντρο της Αθήνας για χαλαρό ποτό και... ανάλυση μετά το θέατρο!
Τρία στέκια στο κέντρο της Αθήνας για χαλαρό ποτό και… ανάλυση μετά το θέατρο!
Ο Νοέμβριος στο Mediterranean Cosmos είναι γεμάτος χορό και διασκέδαση
Ο Νοέμβριος στο Mediterranean Cosmos είναι γεμάτος χορό και διασκέδαση

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του