Βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από τον Κεραμεικό. Ορισμένοι λένε ότι πήρε το όνομά της από την πανέμορφη Παραμυθιά της Θεσπρωτίας, ενώ άλλοι από τον παλαιότερο τίτλο της Παρηγορήτριας Παναγίας.
Η οδός Παραμυθιάς ή Παραμυθίας όπως συνηθίζουν να λένε αρκετοί, είναι η επιτομή της sui generis εκδοχής του κέντρου. Ένας μικρός δρόμος, που όμως υπάρχουν τόσα πολλά να δει και να ανακαλύψει κανείς. Αρκεί να διαθέτετε λίγο ελεύθερο χρόνο και πολλή διάθεση.
Είτε ανήκετε στους πιο urban, είτε στους μποέμ, είτε στους πιο glam τύπους, σίγουρα αυτός ο μικρός, γραφικός πεζόδρομος «κρύβει» επιλογές για όλα τα γούστα. Από θέατρα και μικρά καφενεδάκια, μέχρι gourmet εστιατόρια και μαγαζιά για brunch και κοκτέιλ.
Περπατώντας προς τον πεζόδρομο, στη γωνία Παραμυθίας και Πλαταιών στέκει το cult κουτούκι «Η κυρά Γιώτα». Εδώ και 30 χρόνια, αποτελεί αγαπημένο στέκι που προσφέρει καφέ, ουζάκι και υπέροχα μεζεδάκια.
Συνεχίζοντας τον περίπατο θα χαζέψετε τα παλιά κτήρια, ερειπωμένα, αλλά μοναδικής αρχιτεκτονικής, καθώς και τοίχους καλυμμένους με γκράφιτι, πολλά από τα οποία είναι πραγματικά έργα τέχνης, προσθέτοντας μία urban πινελιά στη γειτονιά.
It was… Beuaty killed the Beast
Λίγα μέτρα παρακάτω ένα υπέροχος χώρος, βγαλμένος από τα παραμύθια με αέρα άλλης εποχής,το Beauty Killed the Beast που στεγάζεται σε ένα εκπληκτικό νεοκλασικό έχει γίνει το απόλυτο hot spot ,για όσους θέλουν να απολαύσουν διάσημα κοκτέιλ, αλλά και γευστικό brunch.
Αν αναρωτιέστε από πού έχει πάρει του, αξίζει να μπείτε στη χρονομηχανή και να γυρίσετε πίσω στο 1933, οπότε και χτίστηκε το κτήριο. Τότε είχε κυκλοφορήσει η ταινία-σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου «King Kong», σε σκηνοθεσία Merian C. Cooper, Ernest B. Schoedsack, στην οποία ακούγεται η ατάκα «Ιt wasn’t the airplanes. Ιt was beauty killed the beast».
Ο urban glam «Proveleggios» του Σωτήρη Κοντιζά
Ακριβώς απέναντι και ελαφρώς διαγωνίως, αν θέλουμε να είμαστε και απολύτως ακριβείς στις συντεταγμένες, θα δείτε ένα bauhaus κτήριο βαμμένο με ασυνήθιστο στιλ και χρώμα, που μπορεί να χρειαστεί να το «ψάξετε» για να δείτε ακριβώς περί τίνος πρόκειται, αν έρχεστε πρώτη φορά στη γειτονιά.
Πρόκειται όμως, για το «Proveleggios» το νέο εστιατόριο του διάσημου σεφ, Σωτήρη Κοντιζά.
Θα αναρωτηθείτε -ξανά- γιατί ο σεφ έδωσε αυτό το όνομα στο εστιατόριό του. Ακριβώς, γιατί αυτό ήταν το όνομα του αρχιτέκτονα, που σχεδίασε το κτήριο που το στεγάζει, του εμβληματικό Αριστομένη Προβελέγγιο, γιου του Προβελέγγιου, γόνου παλαιάς οικογένειας με καταγωγή από τον Μάρκο Μπότσαρη.
Kεφτεδάκια και pork ribs τη μία μέρα και μαγειρευτά την άλλη, πίτσες από τον ξυλόφουρνο, ψωμί, τα δικά μας τυριά, το δικό μας παγωτό, μπίρα και ό,τι άλλο τραβά η όρεξή σας, προσφέρεται απλόχερα για να το απολαύσετε.
Το Θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου», το Παραμυθίας και η «αόρατη» Θεατρική Λύση
Σπουδαίο ρόλο στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής έχουν διαδραματίσει ασφαλώς και τα θέατρα που υπάρχουν τριγύρω.
Το Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου κουβαλάει μεγάλη ιστορία. Από το 1937 λειτουργούσε σαν αποθήκη ξυλείας μέχρι το 1998, όταν η σπουδαία ηθοποιός Κατερίνα Βασιλάκου νοίκιασε το κτήριο και το μετέτρεψε σε θέατρο μαζί με τον Δημήτρη Κραουνάκη, όπως λειτούργησε για δύο χρόνια μέχρι τον θάνατό της.
Η μεγάλη αίθουσα άνοιξε ως κεντρική σκηνή το 2000 με το έργο «Επικίνδυνες Σχέσεις» του Λακλό. Τον Μάρτιο του 2015 περιήλθε στα χέρια της Μαριάννας Τόλη, όπου ξεκίνησε να ανακαινίζεται για να λειτουργήσει τελικά ύστερα από 6 μήνες.
To Θέατρο Παραμυθίας ιδρύθηκε το 1996 από τη συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιό Αλμπέρτα Τσοπανάκη.

Είναι η πρώτη πειραματική σκηνή που δημιουργήθηκε στον Κεραμεικό και τις γύρω συνοικίες, με το σκεπτικό να συνεργάζεται και να φιλοξενεί κυρίως νέες θεατρικές ομάδες που πειραματίζονται στο σύγχρονο, κλασικό και πειραματικό θέατρο.
Από το 1996 έως σήμερα έχουν φιλοξενηθεί δεκάδες νέες θεατρικές ομάδες, πολλές από τις οποίες ξεχώρισαν, διακρίθηκαν και καθιερώθηκαν στον θεατρικό χώρο.
Απέναντι από το θέατρο Παραμυθίας, ωστόσο, θα συναντήσει κανείς την ανοιχτή πόρτα ενός χώρου που με την πρώτη ματιά μοιάζει με κατάστημα λαϊκής τέχνης ή κάτι αντίστοιχο. Μπαίνοντας δειλά στο χώρο, ανακαλύψαμε ότι πρόκειται για μία μικρή θεατρική σκηνή, που ονομάζεται Θεατρική Λύση.
Οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί μας μίλησαν για τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού στον χώρο του θεάτρου, αλλά και του πολιτισμού γενικότερα. Μάλιστα, εκεί αναμένεται να «ανέβει» η «Ισμήνη» του Γιάννη Ρίτσου.

Η οδός Παραμυθιάς ή Παραμυθίας -όπως σας αρέσει πείτε το-, αν και αρχικά μπορεί να σας ξενίσει σαν δρόμο, με τις τόσες πολλές εκπλήξεις που κρύβει, ομολογουμένως θα γίνει το αγαπημένο σας στέκι!
Google News