Σήμερα γιορτάζει ο ο Όσιος Λουκάς ο Στειριώτης (896-953 μ.Χ.), γνωστός για το θεραπευτικό του χάρισμα και τη φιλήσυχη ιδιοσυγκρασία του. Και γιορτάζει και η Μονή Οσίου Λουκά στο Δίστομο, ένα μοναστήρι 1.000 ετών, προστατευόμενο μνημείο της UNESCO που υποδέχεται καθημερινά πλήθος προσκυνητών.
H απαράμιλλη αισθητική της Μονής και το φυσικό τοπίο που την περιβάλλει, στους δυτικούς πρόποδες του Ελικώνα – κάτω από την ακρόπολη της αρχαίας Στείριδας, κοντά στο χωριό Στείρι, στη Βοιωτία – γαληνεύουν τον προκυνητή. Αποτελεί, δε, ένα από τα χαρακτηριστικότερα και μεγαλύτερα επιτεύγματα της μεσοβυζαντινής εποχής, τόσο για την αρχιτεκτονική όσο και για την εσωτερική της διακόσμηση, ενώ της έχουν αποδώσει τον χαρακτηρισμό “Η Αγιά Σοφιά της Ρούμελης.

Μονή Οσίου Λουκά: Ο καθοριστικός ρόλος στην Επανάσταση του ’21
Εδώ ασκήτεψε ο Οσιος Λουκάς ο Στειριώτης. Σήμερα, εκεί όπου βρισκόταν το μικρό κελί του, συναντάμε σήμερα την Κρύπτη της Αγίας Βαρβάρας και τον μαρμάρινο τάφο του, που μαζί με δύο μεγαλύτερους και επιβλητικούς ναούς ακριβώς από πάνω (λόγω του επικλινούς εδάφους) αποτελούν το κεντρικό κτιριακό σύμπλεγμα. Ο Ναός της Θεοτόκου, που λειτουργεί τακτικά, ενώ ακριβώς δίπλα του βρίσκεται ο κεντρικός επιβλητικός Ναός του Οσίου Λουκά, ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα του 10ου αιώνα που (μαζί με τα ψηφιδωτά) κάνει το μοναστήρι ξακουστό στα πέρατα του κόσμου.

Ξεχωρίζουν, επίσης τα μωσαϊκά και τα μαρμαροθετήματα, τα αλαβάστρινα παράθυρα, τα μαρμάρινα κιονόκρανα και το σύνθετο και ασύμμετρο κτίσμα των τριών εκκλησιών, το ηγουμενείο και τα αρχονταρίκια, τα παρακείμενα εξωκλήσια, ο ελαιώνας και ο αμυγδαλεώνας, οι κήποι και τα περιβόλια που θα ανακαλύψει όποιος περιπλανηθεί λίγο παραπάνω.

Η Μονή είχε καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του ’21. Στα τέλη του 18ου αιώνα, αποτέλεσε ορμητήριο του Ανδρίτσου, του περίφημου αρματολού της Ρούμελης, πατέρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Σημαντικό ορμητήριο υπήρξε και το 1821, με τον Ησαΐα, επίσκοπο Σαλώνων, να ευλογεί τα όπλα στις 27 Μαρτίου κηρύσσοντας επίσημα την Επανάσταση στη Ρούμελη, ενώ παράλληλα ο Αθανάσιος Διάκος δρούσε από το μοναστήρι της Λυκούρεσης στη Χαιρώνεια.

Αργότερα, στην Κατοχή, θα υποστεί πάλι καταστροφές, όπως αυτή όλης της νότιας πτέρυγας από βομβαρδισμούς το 1943. Στην κεντρική σιδεροδεμένη ξύλινη πύλη της μονής υπάρχουν ακόμα οι τρύπες από βόλια.
Η επίσκεψή σας στην ιστορική Μονή μπορεί να συνδυαστεί με εξορμήσεις στις κοντινές περιοχές, όπως οι Δελφοί και η Αράχωβα που απέχουν 20-30 λεπτά οδικώς.
Διαβάστε επίσης
Έρχεται κακοκαιρία – εξπρές με καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους!
Σασμός: Πώς ο Αστέρης θα οδηγήσει τον ανακριτή στον δολοφόνο του Στεφανή, τον Μαθιό!
Google News