Λυκαβηττός: Ο αγαπημένος λόφος των Αθηναίων και η ιστορία του

λυκαβηττός-ο-αγαπημένος-λόφος-των-αθη

Σίγουρα έχεις βρεθεί αμέτρητες φορές, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, στο κέντρο της Αθήνας. Δεν είναι και δύσκολο, άλλωστε, να βρεις μια αφορμή για να κάνεις μια βόλτα στις πιο δημοφιλείς περιοχές της καρδιάς της πόλης!

Μια βόλτα στα μαγαζιά της Σκουφά, μια επίσκεψη σε κάποιο nail bar ή γυμναστήριο στο Κολωνάκι, ένας καφέ στον πεζόδρομο της Τσακάλωφ, ένα πέρασμα από την Πολιτεία της Ιπποκράτους, ένα ποτό στα in bars των ΕξαρχείωνΟι επιλογές είναι πολλές και ελκυστικές.

Όταν όμως νιώθεις τη διάθεση να ξεφύγεις από τις πολύβουες αυτές περιοχές, τα βήματά σου θα σε βγάλουν στον καταπράσινο λόφο του Λυκαβηττού! Το ‘μπαλκόνι της Αθήνας’ μπορεί να είναι πασίγνωστο για τη μαγευτική του θέα στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στο απέραντο γαλάζιο του Σαρωνικού, όμως ήξερες ότι έχει μια συναρπαστική ιστορία;

Ο μύθος της θεάς Αθηνάς

%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%b1%ce%b2%ce%b7%cf%84%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%bf-%ce%b1%ce%b3%ce%b1%cf%80%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%bb%cf%8c%cf%86%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%b8%ce%b70

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Λυκαβηττός δημιουργήθηκε από την προστάτιδα της πόλης, θεά Αθηνά.

Μεταφέροντας ένα βράχο από την Παλλήνη για να προστατεύσει τον Παρθενώνα, ένα κοράκι της έφερε ένα άσχημο μαντάτο. Ακούγοντας τα νέα, ο βράχος που κρατούσε της έπεσε από την ταραχή της και έτσι δημιουργήθηκε ο λόφος του Λυκαβηττού. Επίσης, από τη στιγμή εκείνη λέγεται ότι τα κοράκια έγιναν μαύρα!

Η πολυτάραχη ιστορία

Η ταραγμένη θεά Αθηνά δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως θα εξελισσόταν χιλιάδες χρόνια μετά ο λόφος που δημιούργησε κατά λάθος!

Μετά την ελληνική επανάσταση, στις αρχές του 19ου αιώνα και πριν ακόμα η Αθήνα γίνει επίσημη πρωτεύουσα της Ελλάδας, ο Λυκαβηττός ήταν έρημος και απογυμνωμένος από δέντρα. Αυτό τον κατέστησε ιδανικό για λατόμευση, η οποία ξεκίνησε από τους πρόποδες του λόφου, στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το Κολωνάκι.

Το μάρμαρο των λατομείων του Λυκαβηττού έγινε πολύ δημοφιλές και χρησιμοποιήθηκε για να χτιστούν τα κομψά νεοκλασικά που βρίσκονται γύρω από το λόφο και στο Κολωνάκι. Οι αντιδράσεις, όμως, ήταν πολλές, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια αλληλουχία απαγορεύσεων και αδειών της εξόρυξης πέτρας, η οποία κράτησε για πολλά χρόνια.

Παρόλο, μάλιστα, που επιχειρήθηκε κάποιες φορές η δενδροφύτευση του Λυκαβηττού, οι προσπάθειες στέφθηκαν με αποτυχία.

Ο λόγος;

Τα κατσίκια της περιοχής, τα οποία θεωρούσαν τα δέντρα του λόφου ιδανικό γεύμα!

Οι ιδέες, τα σχέδια και τα οράματα

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του Λυκαβηττού, υπήρξαν πολλά σχέδια για τον εξωραϊσμό και την εμπορική αξιοποίησή του.

Επί κυβέρνησης Τρικούπη, ο Ερνέστος Τσίλλερ έκανε μια αναλυτική αρχιτεκτονική μελέτη και κατέληξε σε μια πρόταση για την αναμόρφωση του Λυκαβηττού. Το σχέδιό του βασιζόταν, στην ουσία, στη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου με ξενοδοχεία, τεχνητούς καταρράκτες, συντριβάνια, αγάλματα, και περίπτερα, τα οποία θα προσέλκυαν τους Αθηναίους στο μαγευτικό φυσικό τοπίο του λόφου. Το σχέδιο αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, φυσικά, ποτέ!

Την ίδια μοίρα είχε και μια άλλη πρόταση που κατατέθηκε το 1925, σύμφωνα με την οποία θα γινόταν κατασκευή ξενοδοχείων και καζίνο στην κορυφή του λόφου.

Το ιστορικό θέατρο

%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%b1%ce%b2%ce%b7%cf%84%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%bf-%ce%b1%ce%b3%ce%b1%cf%80%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%bb%cf%8c%cf%86%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%b8%ce%b72

Μπορεί να υπήρξαν αρκετές προτάσεις και φιλόδοξα σχέδια για την εκμετάλλευση του Λυκαβηττού, τα οποία δεν πραγματοποιήθηκαν, υπήρξε όμως και ένα που πήρε, τελικά, σάρκα και οστά.

Το περίφημο θέατρο του Λυκαβηττού!

Οι εργασίες για την κατασκευή του θεάτρου, το οποίο χτίστηκε στη μέση του άλλοτε λατομείου, ξεκίνησαν το 1960. Δυστυχώς, το 1970, μια φωτιά που ξεκίνησε από τα καμαρίνια κάτω από τις κερκίδες είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν σοβαρές ζημιές και το θέατρο να κλείσει προσωρινά. Αφού ανακαινίστηκε, παραδόθηκε και πάλι στο κοινό το 1977.

Από τότε, το θέατρο του Λυκαβηττού έχει φιλοξενήσει πάμπολλες συναυλίες διεθνών και εγχώριων καλλιτεχνών, οι οποίες έχουν μείνει στην ιστορία. Από τους Radiohead, τον Nick Cave, τους Pet Shop Boys, τους Massive Attack, και τον James Brown μέχρι τη Χάρις Αλεξίου, το Δημήτρη Μητροπάνο, το Μίκη Θεοδωράκη, και το Νίκο Παπάζογλου, τα ‘βαριά’ ονόματα που έχουν περάσει από το Λυκαβηττό είναι πολλά!

και το δημοφιλές τελεφερίκ

%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%b1%ce%b2%ce%b7%cf%84%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%bf-%ce%b1%ce%b3%ce%b1%cf%80%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%bb%cf%8c%cf%86%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%b8%ce%b74

Ποιός δεν έχει χρησιμοποιήσει, έστω και μια φορά, το τελεφερίκ του Λυκαβηττού για να φτάσει στην κορυφή του λόφου;

Το τελεφερίκ, από τον πρώτο κιόλας καιρό της λειτουργίας του, έγινε εξαιρετικά δημοφιλές, τόσο στους Αθηναίους, όσο και στους τουρίστες. Η σκέψη για τη δημιουργία ενός μηχανικού τρόπου μεταφοράς προς την κορυφή του λόφου υπήρχε για πολλά χρόνια, ήδη από το 1925. Η κατασκευή, όμως του τελεφερίκ δεν έγινε παρά το 1965, 40 ολόκληρα χρόνια μετά!

Το τελεφερίκ ξεκινάει από τη συμβολή των οδών Πλουτάρχου και Αριστίππου στο Κολωνάκι και διασχίζει μια διαδρομή μήκους 210 μέτρων και κλίσης 28 μοιρών, οδηγώντας στην κορυφή του λόφου. Εκεί βρίσκονται διάφορες καφετέριες, καθώς και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, απ’όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει την πιο μαγευτική θέα της Αθήνας.

Μπορεί, λοιπόν, ο λόφος αυτός να δημιουργήθηκε από ατύχημα και να δέχτηκε πολλές αλλαγές ανά τους αιώνες, κατέληξε όμως σήμερα να είναι δικαίως ένα από τα αγαπημένα μέρη συνάντησης των Αθηναίων!

Σχετικά Άρθρα
25η Μαρτίου: 5 ψαροταβέρνες για φοβερό μπακαλιάρο πάνω στο κύμα
25η Μαρτίου: 5 ψαροταβέρνες για φοβερό μπακαλιάρο πάνω στο κύμα
Το κτήμα του ζωγράφου Νίκου Νικολάου στην Αίγινα, είναι ο ιδανικός προορισμός για τους φιλότεχνους ταξιδιώτες!
Το κτήμα του ζωγράφου Νίκου Νικολάου στην Αίγινα, είναι ο ιδανικός προορισμός για τους φιλότεχνους ταξιδιώτες!
Οι καλύτεροι προορισμοί στην Ελλάδα για ταξίδια μέσα στην άνοιξη
Οι καλύτεροι προορισμοί στην Ελλάδα για ταξίδια μέσα στην άνοιξη
Λειψοί: Ύμνοι από Γερμανία, Ιταλία και Αυστρία για το ελληνικό νησί!
Λειψοί: Ύμνοι από Γερμανία, Ιταλία και Αυστρία για το ελληνικό νησί!
Τι συμβαίνει, επιτέλους, με το Ναυάγιο Ζακύνθου; Για ποιο λόγο κλείνει ξανά
Τι συμβαίνει, επιτέλους, με το Ναυάγιο Ζακύνθου; Γιατί κλείνει ξανά
Αυτό το ελληνικό νησί είναι ένας από τους 25 πιο συγκλονιστικούς προορισμούς του κόσμου!
Αυτό το ελληνικό νησί είναι ένας από τους 25 πιο συγκλονιστικούς προορισμούς του κόσμου!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του