Αρχική > Featured > Κάν’ το όπως ο Πικάσο, ο Μπομπ Ντίλαν και η Σιμόν ντε Μποβουάρ και δες την τηλεργασία με άλλο μάτι
κάν-το-όπως-ο-πικάσο-ο-μπομπ-ντίλαν-κα

Κάν’ το όπως ο Πικάσο, ο Μπομπ Ντίλαν και η Σιμόν ντε Μποβουάρ και δες την τηλεργασία με άλλο μάτι

Γνώριζες, ότι μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στην ιστορία έκαναν τα σημαντικότερα έργα τους σε καφέ; Ο Πάμπλο Πικάσο, η Σιμόν ντε Μποβουάρ, ο Ζαν Πολ Σαρτρ και ο Μπομπ Ντίλαν και πολλοί άλλοι ζωγράφοι, φιλόσοφοι ή συγγραφείς ανά τον κόσμο και τους αιώνες έχουν ξεδιπλώσει τη δημιουργικότητά τους στο τραπέζι ενός καφέ.

Φυσικά, ο κορωνοϊός έχει αφήσει λίγο στην άκρη τους cozy χώρους γεμάτη κόσμο. Καθώς ξεκινάμε έναν ακόμη χρόνο ζώντας υπό τον ζυγό της πανδημίας, πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να εργαζόμαστε από μακριά και μόνοι.

Και αν η τηλεργασία να γίνει μόνιμη -όπως πολλοί ειδικοί προβλέπουν- θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί θα πρέπει να επιστρέψουμε στην εργασία μας δημοσίως, μόνο και μόνο για να είμαστε φαινομενικά απομονωμένοι, κάτι που ήδη κάνουμε και τώρα στο σπίτι μας.

Όμως βάζοντας τα ακουστικά σου για να απομονώσεις τον θόρυβο του γραφείου είναι εντελώς διαφορετικό από το να κάνεις το ίδιο με κόσμο που βρίσκεται και μιλά γύρω σου. Υπάρχουν πολλά καφέ που ενεργοποιούν τη φαντασία μας με τρόπο που το σπίτι ή ο χώρος εργασίας μας δεν μπορούν να το καταφέρουν.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι τα ερεθίσματα σε αυτούς τους χώρους τους καθιστούν πιο επιδραστικά περιβάλλοντα για δουλειά. Ο συνδυασμός του θορύβου, ο κόσμος και οι εναλλαγές των εικόνων μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή στον σωστό βαθμό, ώστε να μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο δημιουργικοί (όχι δεν είναι μόνο ο διπλός εσπρέσο που βοηθά).

Η γλυκιά, δημιουργική «φασαρία»

Αρκετοί από εμάς είμαστε κολλημένοι με τις ωτοασπίδες μας, ενόσω δουλεύουμε σε δημόσιο χώρο. Όμως, οι επιστήμονες γνωρίζουν επί σειρά ετών, ότι ο θόρυβος γύρω μας μπορεί να ωφελήσει την δημιουργική μας σκέψη.

Μία μελέτη του 2012, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Consumer Research, έδειξε, ότι ένα χαμηλό επίπεδο θορύβου σε ένα μέρος, όπως ένα καφέ, μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα. Η ιδέα είναι, πως αν για πολύ λίγο αποσπαστεί η προσοχή μας από τη δουλειά μας λόγω ενός ερεθίσματος από τον περιβάλλοντα χώρο, ενισχύει την αφηρημένη ικανότητα της σκέψης, η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερη γέννηση ιδεών. Μία άλλη έρευνα του 2019, η οποία είχε παρόμοια αποτελέσματα, έδειξε ότι η σωστή ποσότητα θορύβου, ωφελεί τις αισθήσεις μας.

Επίσης, γεγονός αποτελεί, ότι σε ένα καφέ περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους, που μπορεί να έχουν έρθει να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα με εμάς, κάτι που αποτελεί με τη σειρά του κίνητρο.

Εναλλαγή εικόνων

Κάτι που μπορεί να κάνει την εργασία από το σπίτι ή από το γραφείο να μοιάζει κοπιαστική είναι το οπτικό περιβάλλον. Συχνά, καθόμαστε στην ίδια καρέκλα και κοιτάμε τους ίδιους τέσσερις τείχους.

Ο συνδυασμός του θορύβου, του κόσμου και η ποικιλία των εικόνων μπορεί να μας δώσει τη σωστή ποσότητα απόσπασης της προσοχής και να γίνουμε περισσότεροι δημιουργικοί.

«Η ποικιλία της εικόνας -πώς είναι διακοσμημένο το γραφείο για παράδειγμα- έχει μία επίδραση στη δημιουργικότητά μας», λένε οι ερευνητές. Σε ένα καφέ πχ, ακόμη και στο χώρο που βρίσκεται ο υπολογιστής και τα ακουστικά- υπάρχουν πράγματα που συνεχίζουν κινούνται γύρω μας. Άνθρωποι πηγαινοέρχονται, το φως της ημέρας αλλάζει, όπως και η μυρωδιά του καφέ και των φαγητών. Ενώ δεν τείνουμε να δίνουμε πολλή σημασία σε αυτά τα ερεθίσματα, είναι ωστόσο αυτά που κάνουν το μυαλό μας να δουλεύει πολύ διαφορετικά σε σχέση με την δουλειά στο σπίτι.

Κι ενώ ο στερεοτυπικός πελάτης του καφέ μπορεί να είναι ένας μοναχικός εργαζόμενος που παλεύει με ένα δημιουργικό εγχείρημα, ειδικοί λένε ότι και μία ομάδα εργαζομένων μπορεί να δουλέψει μαζί και να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του.

Και ο καφές;

Με τον κορωνοϊό να έχει ακόμη αφήσει πολύ κόσμο να δουλεύει από απόσταση, αλλά τα καφέ παραμένουν κλειστά και έτσι μία πιθανότητα να δουλέψει κανείς με αυτό το concept μοιάζει μακρινή.

Άνθρωποι που κατά το παρελθόν έχουν δουλέψει κατά αυτόν τον τρόπο και έχουν βιώσει τις θετικές πτυχές των καφέ, πολύ πιθανόν να μας δελεάσουν να αλλάξουμε τρόπο δουλειάς και να αφήσουμε τα σπίτια – γραφεία μας.

Ακόμη κι αν η θεμελίωση της τηλεργασίας μοιάζει μακροπρόθεσμη, τα ωφέλη από την μεταφορά του χώρου εργασίας μας σε ένα καφέ μπορεί να είναι πολύ σπουδαία για να τους αντισταθούμε.

Με πληροφορίες από BBC

Σχετικά Άρθρα
%cf%83%ce%b1%cf%82-%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%81-%ce%b2%cf%81%ce%ae%ce%ba%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%b50
Σας λείπουν τα μπαρ; Βρήκαμε πώς να φέρετε τη γλυκιά τους βαβούρα σπίτι σας

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του