Η λακωνική Μάνη είναι ένας προορισμός που όποια εποχή και αν επιλέξεις να την επισκεφτείς, θα σε μαγέψει. Όμως, το φθινόπωρο είναι σίγουρα η περίοδος που μια επίσκεψη στον τόπο αυτό, θα σε κάνει να αισθανθείς κοινωνός σε μια… μυσταγωγία της φύσης με την ιστορία. Τα άγρια και άγονα τοπία της της Λακωνικής γης δένουν μαγικά με τα επιβλητικά πυργόσπιτα και αρχοντικά που κουβαλούν πίσω τους μια λαμπρή ιστορία.
Και χωρίς αμφιβολία, το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η Αρεόπολη. Το μέρος όπου η ιστορία συναντά την παράδοση. Εκεί, που άναψε η σπίθα της ελληνικής επανάστασης.
Η Αρεόπολη βρίσκεται σε απόσταση 58 χιλιομέτρων από τη Σπάρτη κι έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός, προστατεύοντας το παραδοσιακό χρώμα της περιοχής. Έτσι, μια επίσκεψη εκεί είναι μια συνολική εμπειρία του τι σημαίνει Μάνη, σε χρώματα, αρώματα και τοπία.
Χτισμένη πάνω από το φυσικό λιμάνι της, το Λιμένι, η Αρεόπολη είναι ιστορικός οικισμός, πατρίδα των Μαρομιχαλαίων, διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Μάνης. Μέχρι το 1836 ονομαζόταν Τσίμοβα.
Επιβλητικά πυργόσπιτα που στέκουν αγέρωχα, σαν να επιθεωρούν το πέρασμα των ανθρώπων, των χρόνων και των εποχών, θυμίζουν κάθε στιγμή την ιστορική συνέχεια του τόπου.
Πλακόστρωτα σοκάκια, εκκλησίες πολλών ετών, πετρόχτιστα σπίτια συμπληρώνουν το συναρπαστικό ψηφιδωτό της Αρεόπολης. Η καρδιά του χωριού χτυπά στη μεγάλη πλατεία με το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και γύρω της καταστήματα, παραδοσιακές ταβέρνες και καφέ είναι έτοιμα να ξεκουράσουν τον επισκέπτη.
Αερόπολη, εκεί όπου πρώτη επαναστατική σημαία – «Νίκη ή Θάνατος»
Το ημερολόγιο έγραφε 17 Μαρτίου 1821, όταν στην τότε Τσίμοβα, αποφασίστηκε η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη. Σύμφωνα με τις γραπτές μαρτυρίες, οι πρόκριτοι της περιοχής ζήτησαν από τον ηγέτη τους να ξεκινήσει πρώτη η Μάνη τον αγώνα της απελευθέρωσης, κάτι που ήταν σύμφωνο και με τους σχεδιασμούς της Φιλικής Εταιρείας.
Έτσι, μετά από πρόσκληση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη συγκεντρώθηκαν όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Αρεόπολη, κι αποφάσισαν την έναρξη του αγώνα κατά των Τούρκων, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και τη δημιουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας.
Σύμφωνα, πάντα με τις γραπτές πηγές, εκεί «συνεννοήθησαν να λάβωσι τα όπλα κατά των Τούρκων», όπως μαρτυρεί ο Ιωάννης Κολοκοτρώνης. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος επίσης παρίστατο, ανέλαβε να διαβιβάσει την απόφαση αυτή στους οπλαρχηγούς της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας και της Αχαΐας.
Όλοι οι οπλαρχηγοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης, μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών, και στη θέση «Κοτρώνι» ύψωσαν την πρώτη επαναστατική σημαία, η οποία ήταν πρόχειρα κατασκευασμένη από λευκό ύφασμα, με γαλάζιο σταυρό στο κέντρο, ενώ στην πάνω πλευρά έγραφε «Νίκη ή Θάνατος» και στην κάτω «Ταν ή επί τας».
Διαβάστε επίσης
Στη Δρακολίμνη της Τύμφης συναντάς το ελληνικό… Game of Thrones – Σκηνικό που κόβει την ανάσα!
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News