Φθινοπωρινή απόδραση στην Αρεόπολη – Εκεί όπου η ιστορία συναντά την παράδοση

φθινοπωρινή-απόδραση-στην-αρεόπολη

Η λακωνική Μάνη είναι ένας προορισμός που όποια εποχή και αν επιλέξεις να την επισκεφτείς, θα σε μαγέψει. Όμως, το φθινόπωρο είναι σίγουρα η περίοδος που μια επίσκεψη στον τόπο αυτό, θα σε κάνει να αισθανθείς κοινωνός σε μια… μυσταγωγία της φύσης με την ιστορία. Τα άγρια και άγονα τοπία της της Λακωνικής γης δένουν μαγικά με τα επιβλητικά πυργόσπιτα και αρχοντικά που κουβαλούν πίσω τους μια λαμπρή ιστορία.

Και χωρίς αμφιβολία, το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η Αρεόπολη. Το μέρος όπου η ιστορία συναντά την παράδοση. Εκεί, που άναψε η σπίθα της ελληνικής επανάστασης.

%cf%86%ce%b8%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%80%cf%89%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%81%ce%b5%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b70

Η Αρεόπολη βρίσκεται σε απόσταση 58 χιλιομέτρων από τη Σπάρτη κι έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός, προστατεύοντας το παραδοσιακό χρώμα της περιοχής. Έτσι, μια επίσκεψη εκεί είναι μια συνολική εμπειρία του τι σημαίνει Μάνη, σε χρώματα, αρώματα και τοπία.

Χτισμένη πάνω από το φυσικό λιμάνι της, το Λιμένι, η Αρεόπολη είναι ιστορικός οικισμός, πατρίδα των Μαρομιχαλαίων, διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Μάνης. Μέχρι το 1836 ονομαζόταν Τσίμοβα.

Επιβλητικά πυργόσπιτα που στέκουν αγέρωχα, σαν να επιθεωρούν το πέρασμα των ανθρώπων, των χρόνων και των εποχών, θυμίζουν κάθε στιγμή την ιστορική συνέχεια του τόπου.

%cf%86%ce%b8%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%80%cf%89%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%81%ce%b5%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b72

Πλακόστρωτα σοκάκια, εκκλησίες πολλών ετών, πετρόχτιστα σπίτια συμπληρώνουν το συναρπαστικό ψηφιδωτό της Αρεόπολης. Η καρδιά του χωριού χτυπά στη μεγάλη πλατεία με το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και γύρω της καταστήματα, παραδοσιακές ταβέρνες και καφέ είναι έτοιμα να ξεκουράσουν τον επισκέπτη.

%cf%86%ce%b8%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%80%cf%89%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%81%ce%b5%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b74

Αερόπολη, εκεί όπου πρώτη επαναστατική σημαία – «Νίκη ή Θάνατος»

Το ημερολόγιο έγραφε 17 Μαρτίου 1821, όταν στην τότε Τσίμοβα, αποφασίστηκε η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη. Σύμφωνα με τις γραπτές μαρτυρίες, οι πρόκριτοι της περιοχής ζήτησαν από τον ηγέτη τους να ξεκινήσει πρώτη η Μάνη τον αγώνα της απελευθέρωσης, κάτι που ήταν σύμφωνο και με τους σχεδιασμούς της Φιλικής Εταιρείας.

%cf%86%ce%b8%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%80%cf%89%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%81%ce%b5%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b76

Έτσι, μετά από πρόσκληση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη συγκεντρώθηκαν όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Αρεόπολη, κι αποφάσισαν την έναρξη του αγώνα κατά των Τούρκων, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και τη δημιουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας.

Σύμφωνα, πάντα με τις γραπτές πηγές, εκεί «συνεννοήθησαν να λάβωσι τα όπλα κατά των Τούρκων», όπως μαρτυρεί ο Ιωάννης Κολοκοτρώνης. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος επίσης παρίστατο, ανέλαβε να διαβιβάσει την απόφαση αυτή στους οπλαρχηγούς της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας και της Αχαΐας.

%cf%86%ce%b8%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%80%cf%89%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%81%ce%b5%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b78

Όλοι οι οπλαρχηγοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης, μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών, και στη θέση «Κοτρώνι» ύψωσαν την πρώτη επαναστατική σημαία, η οποία ήταν πρόχειρα κατασκευασμένη από λευκό ύφασμα, με γαλάζιο σταυρό στο κέντρο, ενώ στην πάνω πλευρά έγραφε «Νίκη ή Θάνατος» και στην κάτω «Ταν ή επί τας».

Διαβάστε επίσης

Tο Netflix έρχεται στην Πάρο για τα γυρίσματα μιας νέας ταινίας – Και καταλαβαίνουμε καλά γιατί επέλεξαν το κυκλαδίτικο νησί

Στη Δρακολίμνη της Τύμφης συναντάς το ελληνικό… Game of Thrones – Σκηνικό που κόβει την ανάσα!

Σχετικά Άρθρα
The Meet Market: Η πολύχρωμη μετακινούμενη αγορά της πόλης, επιστρέφει στην Τεχνόπολη!
The Meet Market: Η πολύχρωμη μετακινούμενη αγορά της πόλης, επιστρέφει στην Τεχνόπολη!
Απόψε έχει έξοδο για σινεμά για να δούμε την ταινία "Ο έρωτας τα αλλάζει όλα" με Γουίβερ - Κλάιν
Απόψε έχει έξοδο για σινεμά για να δούμε την ταινία “Ο έρωτας τα αλλάζει όλα” με Γουίβερ – Κλάιν
Πόλος έλξης για θρησκευτικό τουρισμό η Πρέβεζα
Πόλος έλξης για θρησκευτικό τουρισμό η Πρέβεζα
Η απίθανη έκθεση με θησαυρούς του Εθνικού Θεάτρου στο "Ελ. Βενιζέλος"
Η απίθανη έκθεση με θησαυρούς του Εθνικού Θεάτρου στο “Ελ. Βενιζέλος”
Αν δεις το Καστελόριζο από μακριά, μοιάζει με ζωγραφιά - Το ελληνικό νησί με τη Μεγίστη ομορφιά!
Αν δεις το Καστελόριζο από μακριά, μοιάζει με ζωγραφιά – Το ελληνικό νησί με τη Μεγίστη ομορφιά!
Με «Ελληνικό Πρωινό» οι ξενοδόχοι και το αεροδρόμιο της Αθήνας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
Με «Ελληνικό Πρωινό» οι ξενοδόχοι και το αεροδρόμιο της Αθήνας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του