Δεν είναι τυχαία γνωστή ως «Μικρή Ελβετία» ή ως το «στολίδι των Αγράφων». Η θέα της κόβει την ανάσα, η ομορφιά του τοπίου της μπορεί να σε ταξιδέψει νοερά παντού, ενώ αυτός ο «πίνακας» απαράμιλλης ομορφιάς θα εντυπωθεί βαθιά μέσα στο μυαλό σου και θα αποτελέσει το «μυστικό» και αγχωλυτικό σου καταφύγιο. Ο λόγος για την πανέμορφη λίμνη Πλαστήρα μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας που είναι ιδανική για απόδραση όλες τις εποχές του χρόνου. Τον χειμώνα οι βουνοκορφές που την περιτριγυρίζουν ντύνονται στα λευκά, ενώ την άνοιξη όλος ο τόπος γύρω πρασινίζει σαν να περπατά εκεί η Περσεφόνη στην άνοδό της από τον Άδη χαρίζοντας στη φύση την αναγέννηση. Το βλέμμα μαγνητίζουν τα φιόρδ και το κατάφυτο νησάκι που καθρεφτίζονται σα γαλαζοπράσινα νερά της. Για να απολαύσετε ακόμη περισσότερο τη θέα, ανεβείτε στο πυροφυλάκιο Καζάρμα και αυτό της Καστανιάς.
‘Ενα φυσικό θαύμα- όραμα του Νικόλαου Πλαστήρα
Δημιουργήθηκε στην τοποθεσία όπου κατά την αρχαιότητα ο ποταμός Ταυρωπός κυλούσε τα νερά του για να συναντήσει στα νότια τον Αχελώο.
Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, η ιδέα δε για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε πως “εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη”, απ’ όπου και το πιο γνωστό της όνομα.
Η χρηματοδότησή της έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα (πολεμικές επανορθώσεις) και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρεία. Σήμερα τη διαχείριση του φράγματος έχει αναλάβει η ΔΕΗ. Πριν την κατασκευή της λίμνης, υπήρχε στο οροπέδιο το λεγόμενο αεροδρόμιο Νεράιδας, που δημιουργήθηκε κατά την κατοχή από τους Άγγλους, όπου και προσγειώθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα το πρώτο συμμαχικό αεροπλάνο (Αύγουστος 1943).
Πανέμορφα χωριά στις όχθες της
Τη λίμνη τριγύρω στολίζουν δεκάδες φιλόξενα γραφικά χωριουδάκια με ειδυλλιακή θέα προς αυτή. Εκεί μπορείτε και να διαμείνετε «χαρίζοντας» στον εαυτό σας ένα σκηνικό κινηματογραφικών προδιαγραφών. Τα παραλίμνια Καλύβια Πεζούλας και Νεοχώρι είναι οργανωμένα τουριστικά και μάλιστα μπορείτε να κάνετε και πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων, ενώ από τα ορεινά χωριά ξεχωρίζουν η Καστανιά, το Μορφοβούνι πατρίδα και του Πλαστήρα), η Καρίτσα με την περίφημη Μονή της Παναγιάς της Πελεκητής, λαξευμένη πάνω σε ένα τεράστιο βράχο και τη Σπηλιά του Γάκη και η διάσημη Νεράιδα της οποίας η θέα μαγεύει.
Βοτανικός Κήπος
Σε κοντινή απόσταση από το Νεοχώρι βρίσκεται ένας επίγειος παράδεισος, ο Βοτανικός Κήπος. 10 στρεμμάτα απολύτως αντιπροσωπευτικά της χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής. Εκεί θα δείτε και ενδιαφέροντα είδη της τοπικής πανίδας στο παρατηρητήριο άγριων ζώων.
Και εναλλακτικός τουρισμός και αθλοπαιδιές!
Η Λίμνη Πλαστήρα ενδείκνυται απόλυτα τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού που επιθυμούν να συνδυάσουν τη δράση στη φύση με την αναψυχή.
Εκτός της λίμνης, μπορείτε να απολαύσετε μαγευτικές ποδηλατάδες, πεζοπορίες, ακόμη και ιππασία!
Εντός της λίμνης, μπορείτε είτε να νοικιάστε ένα κανό ή ένα υδροποδήλατο. Μην παραλείψετε να κάνετε δροσιστικές βουτιές στις οργανωμένες πλαζ Πεζούλας και Λαμπερού, απόσταση που κάθε Αύγουστο διανύουν δεκάδες κολυμβητές, κάνοντας τον Πανελλήνιο Κολυμβητικό Διάπλου της λίμνης Πλαστήρα.
Οι πιο παράτολμοι δοκιμάστε να κάνετε παραπέντε στις πίστες αεραθλητισμού που λειτουργούν στις κορυφές Τέμπλα ή Αγκώνας (Νεράιδα) και Κουφόλογγος (Κρυονέρι).
Δείτε μία μαγευτική αεροπτήση!
Πτήση με αερόστατο πάνω από την Λίμνη Πλαστήρα σήμερα το πρωί !!!
Gepostet von Λίμνη Πλαστήρα am Samstag, 29. August 2020
Αποστάσεις
Καρδίτσα – Λίμνη Πλαστήρα: 35 χλμ.
Αθήνα – Λίμνη Πλαστήρα: 335 χλμ.
Θεσσαλονίκη – Λίμνη Πλαστήρα: 235 χλμ.
Διαβάστε επίσης
Απόδραση στην πανέμορφη Λίμνη Δόξα στην ορεινή Κορινθία
3+1 απίθανα κοντινά νησάκια χωρίς… αυτοκίνητο!
Ανακαλύψτε κρυμμένους παραδείσους της χώρας μας κάνοντας Canyoning
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News