Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες δίαιτες εμφανίζονται στο διαδίκτυο, πολλές φορές μάλιστα χωρίς υπογραφή κάποιου επιστήμονα υγείας που να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.
Κάποιες από αυτές βασίζονται σε ακραίες τεχνικές, ενώ αρκετές χαρακτηρίζονται από αποκλεισμό, πολλές φορές, ολόκληρων ομάδων τροφίμων. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο η επανάκτησή του μετά το τέλος της δίαιτας είναι γεγονός. Σας θυμίζει κάτι;
Γιατί όμως, όλο και περισσότεροι μπαίνουν στη διαδικασία να ακολουθήσουν μια δίαιτα από το διαιδίκτυο; Τα άμεσα αποτελέσματα που υπόσχονται είναι ο κύριος λόγος που οδηγεί σε αυτή την επιλογή.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας, ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Πάρης Παπαχρήστος, συγκεντρώνει στον diaitologos.com, σε έναν χρήσιμο οδηγό, τις 75 πιο γνωστές δίαιτες και τη γνώμη των ειδικών. Εμείς, επιλέξαμε τις 5 πιο διάσημες, με τα θετικά και τα αρνητικά τους στοιχεία
Δίαιτα του pH
Φιλοσοφία της δίαιτας
Στηρίζεται στη θεωρία ότι η κατανάλωση τροφίμων μπορούν να διατηρήσουν την ισορροπία των επιπέδων του pH στο σώμα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της κατάστασης υγείας.
Πρόκειται για μια φυτοφαγική κυρίως δίαιτα, καθώς περιέχει τρόφιμα που ευνοούν το «αλκαλικό» περιβάλλον δηλαδή φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια. Αντίθετα, αποθαρρύνει την κατανάλωση εκείνων που οδηγούν σε «όξινο» περιβάλλον όπως κρέας, ψάρια, πουλερικά και γαλακτομικά.
Πλεονεκτήματα
Αποτελεί έναν υγιεινό τρόπο διατροφής
Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης λίθων στους νεφρούς
Συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου και άλλων ασθενειών
Άλλα πλεονεκτήματα χωρίς να έχουν αποδειχθεί στην πράξη
Μείωση της οστικής απώλειας και μυϊκής φθοράς
Αύξηση της έκκρισης της αυξητικής ορμόνης
Μείωση συγκεκριμένων χρόνιων παθήσεων
Μείωση των πόνων στην πλάτη
Μειονεκτήματα
Αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης νεφρικής ανεπάρκειας (λόγω υψηλού μη φυσιολογικού pH)
Ακατάλληλη για άτομα με προβλήματα στους νεφρούς ή άλλες ασθένειες που απαιτούν ιατρική παρακολούθηση, όπως διαβήτη
«Υγρές» Δίαιτες
Φιλοσοφία της δίαιτας
Υποστηρίζει την κατανάλωση κυρίως τροφίμων που έχουν υδαρή μορφή όπως σούπες, χυμούς φρούτων και λαχανικών, αφεψήματα κ.α., ενώ αποτρέπει την κατανάλωση στερεών τροφίμων κατά την διάρκεια της ημέρας.
Οι δίαιτες αυτές πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε νοσοκομεία και στους κατάλληλους ασθενείς (π.χ. σε άτομα που θα υποβληθούν σε χειρουργείο).
Πλεονεκτήματα
Απώλεια βάρους
Μειονεκτήματα
Αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης έλλειψης θρεπτικών συστατικών
Ζαλάδες, υπογλυκαιμίες, τριχόπτωση ή σιδηροπενία (λόγω μειωμένης πρόσληψης θερμίδων)
Προβλήματα στις κενώσεις (λόγω έλλειψης πρόσληψης φυτικών ινών)
Μείωση της μυϊκής μάζας (λόγω μειωμένης πρόσληψης πρωτεϊνών)
Σε ορισμένες μελέτες παρατηρήθηκε αύξηση του βάρους και του λίπους
Δίαιτα Banting
Φιλοσοφία της δίαιτας
Πρόκειται για μια δίαιτα απώλειας βάρους που στηρίζεται στη μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων και στην αυξημένη πρόσληψη λίπους. Η δίαιτα αυτή πήρε το όνομα της από το δημιουργό της, τον William Banting έναν παχύσαρκο εργολάβο κηδειών. Ο ίδιος απογοητευμένος από τις πολλαπλές και ποικίλες προσπάθειές του να χάσει βάρος, θεώρησε πως η αιτία της αποτυχίας του ήταν η αυξημένη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων πλούσια σε σάκχαρα και άμυλο, όπως το γάλα, το βούτυρο, το ψωμί, οι πατάτες, η ζάχαρη και η μπύρα.
Πλεονεκτήματα
Αυξημένο αίσθημα κορεσμού
Απώλεια βάρους
Βελτίωση κάποιων μεταβολικών δεικτών
Μειονεκτήματα
Αυξημένη πιθανότητας εμφάνισης έλλειψης μικροθρεπτικών συστατικών, εξαιτίας του αποκλεισμού πολλών ομάδων τροφίμων (όπως δημητριακών, φρούτων και κάποιων λαχανικών)
Αυξημένη παραγωγή αζώτου από την υψηλή παρουσία πρωτεϊνών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος
Κετογονική Δίαιτα
Φιλοσοφία της δίαιτας
Στηρίζεται στην κατανάλωση υψηλού ποσοστού λιπιδίων (60%-90% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης) και χαμηλού ποσοστού υδατανθράκων.
Καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων προέρχεται από τα λίπη και τις πρωτεΐνες, έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας μεταβολικής διαδικασίας γνωστής ως κέτωσης, δηλαδή την παραγωγή κετονών. Οι κετόνες αποτελούν για τον εγκέφαλο το εναλλακτικό καύσιμο, που προέρχεται από το λίπος, αντί της εξαντλημένης γλυκόζης (της κύριας πηγής ενέργειας για τον οργανισμό που παράγεται από την κατανάλωση υδατανθρακούχων τροφίμων). Στόχος της δίαιτας αυτής, λοιπόν, είναι η «καύση» του ανεπιθύμητου λίπους, αναγκάζοντας τον οργανισμό να το μεταβολίσει για την παραγωγή ενέργειας.
Πλεονεκτήματα
Μεγαλύτερη απώλεια βάρους κατά τους πρώτους 3-6 μήνες σε σύγκριση με άλλους τύπους δίαιτας
Καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη
Βελτίωση της αρτηριακής πίεσης
Ευεργετικά αποτελέσματα στην θεραπεία της επιληψίας
Θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία άλλων νευρολογικών παθήσεων, όπως η νόσος Alzheimer, η νόσος Parkinson και διαταραχές του ύπνου
Μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής
Μειονεκτήματα
Συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν μέρες έως εβδομάδες όπως:
Πονοκέφαλος
Κούραση
Πείνα και ναυτία
Ευερεθιστότητα
Κακή ποιότητα ύπνου
Μειωμένη σωματική απόδοση
Χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Δυσπεψία, δυσάρεστη αναπνοή
Μυϊκές κράμπες στα πόδια
Δυσκοιλιότητα
Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
Μακροχρόνιες επιπτώσεις
Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης πετρών στους νεφρούς
Αυξημένος συσχετισμός με την εμφάνιση οστεοπόρωσης
Αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα (παράγοντας κινδύνου για την ουρική αρθρίτιδα)
Κετοξέωση (υψηλά επίπεδα κετονών) σε σπάνιες περιπτώσεις, συνήθως σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 επειδή δεν παράγουν ινσουλίνη (ορμόνη που αποτρέπει την υπερπαραγωγή κετονών)
Δίαιτα Dukan
Φιλοσοφία της δίαιτας
Γνωστή και ως Δίαιτα της Πριγκίπισσας, στοχεύει στη γρήγορη και μεγάλη απώλεια κιλών, αποκλείοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα ορισμένες ομάδες τροφίμων, ενώ επιτρέπει απεριόριστες ποσότητες από κάποιες άλλες.
Η διατροφή αυτή δεν επιτρέπει την κατανάλωση υδατανθράκων. Πραγματοποιείται σε 4 στάδια. Στο πρώτο στάδιο καταναλώνονται μόνο πρωτεΐνες. Στη συνέχεια οι ημέρες πρωτεϊνοφαγίας εναλλάσσονται με ημέρες οπού μαζί με πρωτεΐνες καταναλώνονται και λαχανικά, χωρίς περιορισμό στην ποσότητα και έτσι επιτυγχάνεται ο κορεσμός. Στο επόμενο στάδιο, με την επίτευξη του επιθυμητού βάρους, οι τροφικές επιλογές αυξάνονται και έρχεται η «σταθεροποίηση». Στο τελικό στάδιο πραγματοποιείται η «συντήρηση» που αποτελεί τρόπο ζωής.
Πλεονεκτήματα
Γρήγορη και μεγάλη απώλεια βάρους
Μειονεκτήματα
Επαναπροσληψη βάρους
Αυξημένος κίνδυνος αφυδάτωσης
Ατονία και κούραση
Αύξηση επιπέδων των τριγλυκεριδίων
Αύξηση του οξειδωτικού στρες
Αύξηση των φλεγμονωδών παραγόντων
Αύξηση της συστολικής πίεσης
Αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου
Αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης νεφρικής βλάβης
Επιβράδυνση της καρδιακής λειτουργίας
Επίμονη δυσκοιλιότητα
Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου
Υπογονιμότητα
Δημιουργία κέτωσης η οποία δημιουργεί εκνευρισμό, απώλεια μνήμης και αδυναμία συγκέντρωσης
Κίνδυνοι που σχετίζονται με τις εγκεφαλικές λειτουργίες αλλά και με την ψυχική υγεία, όπως μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυξημένο άγχος
Διαβάστε επίσης
Τρία ή έξι γεύματα την ημέρα; Ιδού η απορία και η απάντηση από την ειδικό!
Αυτές είναι οι καλύτερες και χειρότερες τροφές αν έχεις άσθμα
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News