Ο τραχανάς είναι ένα από τα παλαιότερα φαγητά της Ανατολικής Μεσογείου και ένα προϊόν που ποικίλλει ευρέως σε όλη την Ελλάδα.
Ο τραχανάς είναι είτε γλυκός είτε ξινός, τρώγεται ως σούπα και είναι ένα πιάτο που πολλοί λατρεύουν για τον χειμώνα, και όχι μόνο.
Παρασκευάζεται είτε με σιμιγδάλι, είτε με σιτάλευρο, είτε με πλιγούρι, είτε με σπασμένο σιτάρι. Το γάλα, το βούτυρο γάλακτος ή το γιαούρτι αναμειγνύονται στο αλεύρι ή το σιτάρι για να σχηματίσουν μια παχύρρευστη μάζα. Στη Θράκη, ο σαρακοστιανός τραχανάς φτιάχνεται με αλεύρι και πολτό λαχανικών, καρυκευμένος με σουσάμι και νιφάδες καυτερής πιπεριάς.
Τα οφέλη του τραχανά στην υγεία μας
Λόγω της περιεκτικότητάς του σε φώσφορο, ο τραχανάς προστατεύει τον οργανισμό από την οστεοπόρωση, ενώ η καροτονοειδής λουτεΐνη που περιέχει βοηθά στην καλή υγεία του δέρματος, των ματιών και της καρδιάς.
Επιπρόσθετα, ο τραχανάς είναι πλούσιος σε μαγνήσιο που είναι απαραίτητο για ανάπτυξη, σύσπαση μυών, ρύθμιση αρτηριακής πίεσης.
Γλυκός και ξινός τραχανάς
Ο τραχανάς με βάση το γάλα κυκλοφορεί σε δύο τύπους: γλυκός και ξινός. Ο γλυκός παρασκευάζεται με πλήρες γάλα, συνήθως κατσικίσιο, ενώ ο ξινός παρασκευάζεται με γιαούρτι ή βούτυρο γάλακτος.
Είναι ένα αρχαίο φαγητό που όλο και λιγότεροι μάγειρες της χώρας μπαίνουν στον κόπο να φτιάξουν στο σπίτι. Οι Έλληνες όμως εξακολουθούν να τον αγαπούν.
Διαβάστε επίσης:
Αυτά τα 9 τρόφιμα έχουν… “κρυμμένη” ζάχαρη
Απώλεια βάρους: Τι είναι το φαινόμενο Plateau και πώς το αντιμετωπίζω
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News