Σου αρέσουν τα καυτερά; Αν ναι τότε θα ζήσεις πολλά χρόνια

καυτερές πιπεριέςΑν σας αρέσουν πικάντικες τροφές όπως οι πιπεριές τσίλι υπάρχουν κι άλλα θετικά στοιχεία που μπορείτε να αποκομίσετε εκτός από τη γεύση. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα συσχετίζει την κατανάλωση καυτερής κόκκινης πιπεριάς με τη μείωση κατά 13% της θνησιμότητας, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπένζαμιν Λίτενμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», ανέλυσαν διατροφολογικά στοιχεία για περισσότερα από 16.000 άτομα για μια περίοδο έως 23 ετών.

Η μελέτη συσχέτισε τον αριθμό και το είδος των θανάτων με το είδος της διατροφής. Διαπιστώθηκε ότι οι λάτρεις της καυτερής κόκκινης πιπεριάς τείνουν να ζουν παραπάνω.

Βρέθηκε ότι ο μέσος φανατικός καταναλωτής των καυτερών πιπεριών είναι νεότερος, άνδρας, λευκός, που καπνίζει, πίνει αλκοόλ, έχει χαμηλότερη χοληστερίνη, χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλότερη μόρφωση, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καυτερές πιπεριές.

Ασαφής, πάντως, παραμένει ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τις πιπεριές με τη μειωμένη θνησιμότητα. Πιθανώς, η καψαϊκίνη, το βασικό συστατικό της πιπεριάς που την κάνει τόσο καυτερή, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και επίσης έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, μεταξύ άλλων επιδρώντας θετικά στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου.

Εδώ και αιώνες, τα καυτερά φαγητά και ιδίως οι κόκκινες καυτερές πιπεριές θεωρούνται ωφέλιμες για διάφορες παθήσεις. Μια κινεζική μελέτη του 2015 ήταν η πρώτη που είχε συσχετίσει τις εν λόγω πιπεριές με μειωμένη θνησιμότητα και η νέα αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει τα κινεζικά ευρήματα.

Οι καυτερές πιπεριές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς με το να βελτιώσουν την ικανότητα του σώματος να διαλύει τους θρόμβους στο αίμα. Έρευνα έχει δείξει ότι η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL ή αλλιώς «κακή» χοληστερόλη) αντιστάθηκε στην οξείδωση για περισσότερο χρόνο (κάτι που μπορεί να φράξει τις αρτηρίες) όταν προστέθηκε τσίλι στην καθημερινή διατροφή, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο. Επιπροσθέτως οι στατιστικές δείχνουν ότι πολιτισμοί που καταναλώνουν πικάντικα φαγητά, σημειώνουν πολύ μικρότερο ποσοστό πιθανοτήτων να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σχετικά Άρθρα
%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%bf-%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%bc%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ac%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf-superfood0
Τραχανάς: Το απόλυτο χειμωνιάτικο superfood – Όλα τα οφέλη για τον οργανισμό μας
%cf%84%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%bc0
Τι να κάνεις για να σταματήσεις να τσιμπολογάς συνέχεια!
%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b1-9-%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%86%ce%b9%ce%bc%ce%b1-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%ba%cf%81%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b6%ce%ac0
Αυτά τα 9 τρόφιμα έχουν… “κρυμμένη” ζάχαρη
%ce%bf%ce%b9-6-%ce%b1%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ad%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%86%cf%84%ce%b9%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%cf%850
Οι 6 απρόσμενες τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση
%ce%b1%cf%80%cf%8e%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b2%ce%ac%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%86%ce%b1%ce%b9%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf-plateau0
Απώλεια βάρους: Τι είναι το φαινόμενο Plateau και πώς το αντιμετωπίζω
%cf%84%ce%b1-%cf%86%cf%81%ce%ad%cf%83%ce%ba%ce%b1-%cf%86%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bb%ce%b1%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%bd0
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που φέρνει στο καλάθι του ο Νοέμβριος

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του