Σου αρέσουν τα καυτερά; Αν ναι τότε θα ζήσεις πολλά χρόνια

σου-αρέσουν-τα-καυτερά-αν-ναι-τότε-θα-ζ

καυτερές πιπεριέςΑν σας αρέσουν πικάντικες τροφές όπως οι πιπεριές τσίλι υπάρχουν κι άλλα θετικά στοιχεία που μπορείτε να αποκομίσετε εκτός από τη γεύση. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα συσχετίζει την κατανάλωση καυτερής κόκκινης πιπεριάς με τη μείωση κατά 13% της θνησιμότητας, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπένζαμιν Λίτενμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», ανέλυσαν διατροφολογικά στοιχεία για περισσότερα από 16.000 άτομα για μια περίοδο έως 23 ετών.

Η μελέτη συσχέτισε τον αριθμό και το είδος των θανάτων με το είδος της διατροφής. Διαπιστώθηκε ότι οι λάτρεις της καυτερής κόκκινης πιπεριάς τείνουν να ζουν παραπάνω.

Βρέθηκε ότι ο μέσος φανατικός καταναλωτής των καυτερών πιπεριών είναι νεότερος, άνδρας, λευκός, που καπνίζει, πίνει αλκοόλ, έχει χαμηλότερη χοληστερίνη, χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλότερη μόρφωση, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καυτερές πιπεριές.

Ασαφής, πάντως, παραμένει ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τις πιπεριές με τη μειωμένη θνησιμότητα. Πιθανώς, η καψαϊκίνη, το βασικό συστατικό της πιπεριάς που την κάνει τόσο καυτερή, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και επίσης έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, μεταξύ άλλων επιδρώντας θετικά στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου.

Εδώ και αιώνες, τα καυτερά φαγητά και ιδίως οι κόκκινες καυτερές πιπεριές θεωρούνται ωφέλιμες για διάφορες παθήσεις. Μια κινεζική μελέτη του 2015 ήταν η πρώτη που είχε συσχετίσει τις εν λόγω πιπεριές με μειωμένη θνησιμότητα και η νέα αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει τα κινεζικά ευρήματα.

Οι καυτερές πιπεριές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς με το να βελτιώσουν την ικανότητα του σώματος να διαλύει τους θρόμβους στο αίμα. Έρευνα έχει δείξει ότι η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL ή αλλιώς «κακή» χοληστερόλη) αντιστάθηκε στην οξείδωση για περισσότερο χρόνο (κάτι που μπορεί να φράξει τις αρτηρίες) όταν προστέθηκε τσίλι στην καθημερινή διατροφή, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο. Επιπροσθέτως οι στατιστικές δείχνουν ότι πολιτισμοί που καταναλώνουν πικάντικα φαγητά, σημειώνουν πολύ μικρότερο ποσοστό πιθανοτήτων να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σχετικά Άρθρα
7 φθινοπωρινά superfoods που βοηθούν στην απώλεια βάρους
7 φθινοπωρινά superfoods που βοηθούν στην απώλεια βάρους
Αν θες να νικήσεις το λίπος στην κοιλιά, άρχισε να προσθέτεις αυτό το υλικό στην διατροφή σου!
Αν θες να νικήσεις το λίπος στην κοιλιά, άρχισε να προσθέτεις αυτό το υλικό στην διατροφή σου!
Γκρανόλα: Μάθε τα πάντα για αυτό το θρεπτικό τρόφιμο - 4 super ιδέες για το πρωινό σου!
Γκρανόλα: Μάθε τα πάντα για αυτό το θρεπτικό τρόφιμο – 4 super ιδέες για το πρωινό σου!
ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΡΟΥΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ: Παραδοσιακά τρόφιμα της Ελλάδας στο τραπέζι του Ευρωπαίου πολίτη
ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΡΟΥΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ: Παραδοσιακά τρόφιμα της Ελλάδας στο τραπέζι του Ευρωπαίου πολίτη
Κολοκύθα: Πώς να διαλέξεις την "καλή", πώς θα την καθαρίσεις και μια νόστιμη συνταγή
Κολοκύθα: Πώς να διαλέξεις την “καλή”, πώς θα την καθαρίσεις και μια νόστιμη συνταγή
Αυγά: Το «χάπι βιταμινών» της φύσης
Αυγά: Το «χάπι βιταμινών» της φύσης

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του