Σέλινο: Ένα λαχανικό με πολλά οφέλη στην υγεία, αλλά και κάποιους κινδύνους

Το σέλινο ανήκει στην οικογένεια των σελινοειδών Apiaceae, η οποία περιλαμβάνει καρότα, παστινάδες, μαϊντανό και σέλινο. Τα τραγανά κοτσάνια του κάνουν το λαχανικό αυτό ένα δημοφιλές σνακ με λίγες θερμίδες και μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη στην υγεία.

Το σέλινο κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ελληνική κουζίνα αφού καταφέρνει να προσδίδει χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση σε πολλά πιάτα και ορεκτικά του παραδοσιακού ελληνικού τραπεζιού.

Τα οφέλη του

Οι φυτικές ίνες στο σέλινο μπορούν να ωφελήσουν το πεπτικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Το σέλινο περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη ασθενειών.

Συγκεκριμένα, περιέχει μια φυτική ένωση που ονομάζεται απιγενίνη, η οποία έχει το ρόλο αντιβακτηριδιακού και αντιοξειδωτικού παράγοντα. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η απιγενίνη μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, λέει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ιουλία Χαριστού.

Επιπλέον λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες , το σέλινο μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης και της LDL χοληστερόλης.

Θρεπτική αξία

Το σέλινο αποτελείται κυρίως από νερό, αλλά παρέχει και διαιτητικές ίνες. Ένα κοτσάνι σέλινου, ζυγίζοντας περίπου 4 γραμμάρια, παρέχει περίπου 0,1 g φυτικών ινών. Πέρα από την απιγενίνη, το σέλινο περιέχει και άλλες φυτικές ενώσεις όπως σεληνίνη, λιμονένιο , π-κουμαρικό οξύ που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ένα κοτσάνι σέλινο παρέχει επίσης ποσότητες βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Α, καλίου και βιταμίνης C.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωσή του;

Όσο αναφορά τους κινδύνους, προσοχή απαιτείται από άτομα που εμφανίζουν αλλεργία στο σέλινο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: κνίδωση, πρήξιμο, δυσκολία αναπνοής. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν μια αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία, η οποία μπορεί να είναι μέχρι και θανατηφόρα. Όποιος είναι αλλεργικός στο σέλινο θα πρέπει να ελέγξει προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων, καθώς ακόμη και μικρά ίχνη μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση. Επίσης, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα σπόρων σέλινου, καθώς μπορεί να προκαλέσουν διέγερση της μήτρας.

Χρήση στη μαγειρική

Το σέλινο μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο.Τα ωμά λαχανικά περιέχουν συνήθως περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα μαγειρεμένα. Το σέλινο συνδυάζεται καλά στις σούπες. Τέλος, μία ακόμα έξυπνη λύση είναι η προσθήκη σέλινου σε σαλάτες ή ριζότο.

Διαβάστε επίσης

Η Σοφία Λαμπιδώνη στο Infowoman.gr: “Η τέχνη οφείλει να είναι παρούσα! Με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο”

Diabetes Magic Bus: 2.000 μετρήσεις διαβήτη σε 7 ημέρες και 6 αδιάγνωστα περιστατικά

Σχετικά Άρθρα
%ce%bf-%ce%b8%ce%b1%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%cf%8c%cf%82-%cf%87%cf%85%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%840
Ο θαυματουργός χυμός που θα σε προστατεύσει από τις ουρολοιμώξεις
%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b7-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%81%ce%bf0
Αναιμία: Αιμικός και μη αιμικός σίδηρος – Ποιος απορροφάται καλύτερα;
%ce%b1%ce%bd-%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%b8%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%af0
Αν ακολουθείτε διαλειμματική νηστεία οκτώ ωρών, διατρέχετε αυτόν τον κίνδυνο
Μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά: Ποια είναι και ποια τα οφέλη τους για την υγεία;
Μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά: Ποια είναι και ποια τα οφέλη τους για την υγεία
Διατροφή του Ατλαντικού vs Μεσογειακή: Ποια αξίζει να ακολουθούμε;
Διατροφή του Ατλαντικού vs Μεσογειακή: Ποια αξίζει να ακολουθούμε;
Καφεΐνη: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και οστεοαρθρίτιδας
Καφεΐνη: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και οστεοαρθρίτιδας

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του